Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

Mesaje primite de un voluntar care îngrijeşte copii romi săraci: „Am fost rugaţi să nu-i aducem de luni la şcoală, să nu se revolte părinţii celorlalţi elevi“

28
9 Sep 2019 12:53:33
Autor: Simona Vasiac
Copiii de la Pirita au ajuns totuşi în prima zi de şcoală FOTO Facebook
Copiii de la Pirita au ajuns totuşi în prima zi de şcoală FOTO Facebook

Un voluntar care se ocupă de copiii de etnie romă din Baia Mare spune că a primit telefoane de la instituţia de învăţământ unde trebuie să înveţe 12 elevi, prin care i s-a cerut ca micuţii să fie duşi la şcoală abia marţi, 10 septembrie, sau miercuri. Motivul ar fi fost evitarea unei revolte a celorlalţi părinţi când o să îi vadă.

Claudia Costea este un voluntar dedicat comunităţii rome. În perioada vacanţei de vară, cu sprijinul altor voluntari, aceasta a făcut lecţii cu mai mulţi elevi dintr-o comunitate săracă din oraşul Baia Mare.

Mai mult, înainte de începerea anului şcolar, le-a cumpărat necesarul pentru şcoală. Cu câteva zile înainte de primul clopoţel, ea a fost sunată de către reprezentanţii şcolii unde urmau să înveţe 12 copii din Pirită, una dintre pungile de sărăcie ale municipiului Baia Mare, şi a fost rugată să nu ducă micuţii la festivitate.
 
„Ieri (n.r. - 6 septembrie) două telefoane, azi unul din şcoala unde urmează să înceapa 12 copii din Pirita clasa pregătitoare, prin care sunt rugată frumos să nu aducem copiii de luni, ci doar de marţi-miercuri, să nu se revolte părinţii celorlalţi copii când o să-i vadă, pe ei şi pe părinţii lor, chiar din prima zi. Despre discriminarea instituţională cu care am de-a face de trei ani încoace voi scrie pe larg oriunde pot publica onorabil, că acum sunt prea dărâmată să povestesc cu amănunte”, a scris Claudia Costea pe pagina ei personală de Facebook.
 
 
„Este realitatea cruntă!”
 
Odată ce întâmplarea a ajuns în spaţiul public, mai multe persoane s-au arătat indignate de cele întâmplate. „Din păcate, există peste tot unde sunt astfel de comunităţi. Este realitatea cruntă”, a scris Doina S. la postare.
 
„Pentru că mă lovesc şi eu de acest fenomen, de prea mulţi ani, şi nu doar la început de septembrie, ci zi de zi, oboseala mă face să afirm că nici nu mai ştiu unde e problema. Unii spun că "ei" sunt de vină, că nu sunt civilizaţi, că miros urât, că sunt altfel, şi tot ce ştim e că "nu-i vrem". Am bătut la uşa inspectoratelor, la uşa colibelor, la geamuri, şi intrări secrete. Mă gândesc că n-ar fi rău să ne gândim cum am putea aborda şi subiectul "părintii celorlalţi copii". Care, crede-mă, că sunt în stare de orice. De multe ori, un părinte de ăsta turbat, homofob, rasist sau narcisist, poate face reguli şi presiuni într-o şcoală, unde, dacă directoarea/cadrele sunt mai slabe de înger, se prostituează sub şantajul unor aspecte materiale sau de prestigiu/imagine. La fiecare întâlnire/şedinţă/workshop/planificare, simt că au lipsit aceşti părinţi. Şi cineva hotărât, persuasiv şi curajos să le ţină piept”, a mai scris Alexandra M.
 
„Clar, trebuie să primească un duş rece astfel de oameni, care cică ar trebui să îi înveţe pe copii să crească frumos, să se dezvolte, să devină stâlpii societăţii. Imposibil să nu vadă cât rău fac cu actele acestea de marginalizare şi discriminare!!”, a completat Silvia M. 
 
Cei 12 copii au trecut peste rugăminţile venite din partea şcolii şi au participat astăzi, 9 septembrie, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar. 
 
„Dreptul la educaţie şi respect se câştigă cu greu în continuare, dar se poate câştiga. Copiii de clasă pregătitoare din Pirită au început şcoala azi dimineaţa ca orice alt copil din ţara asta”, a scris Claudia Costea.
 
Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş a arătat că situaţia nu este decât o dezinformare apărută în mediul online şi că este exclusă orice atitudine de discriminare faţă de copiii de etnie romă. 
 
Citeşte şi
 
Cum i-au schimbat drogurile viaţa unui olimpic la matematică. Tânărul urmărit 60 de kilometri de poliţişti excela la învăţătură. „Păcat pentru părinţi“
 
Românul care a muncit în străinătate şi a cumpărat o ambulanţă pe care a donat-o spitalului din localitatea natală

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Basarab Peruca
9.09.2019, 13:04:58

Pai toate tzoapele ajung in functie de conducere prin scoli si licee. Toate comunistele si expiratele cocotzate-n posturi pe pile de partid, la ce sa te astepti de la ele. Atata pot, atata gandesc, din pacate nu e nimeni care sa ii excluda pe oamenii astia definitiv din activitatea didactica. Dar isi belesc fasolea prin poze de grup pe facebook in vizita la fel si fel de centre de plasament sau departamente din maternitate care se ocupa de copii abandonati. Apoi zbiara ca-s discriminati copiii si aplica pentru fonduri UE pentru fel si fel de programe antidiscriminare, cand de fapt ele-s una din piatra de temelie a discriminarii.

+4 (8 voturi)
Stanila Ion
9.09.2019, 13:05:34

In primul rand nu e vorba de "romi", e vorba de tigani si tare cred ca cocoana minte ...

+5 (17 voturi)
Basarab Peruca
9.09.2019, 13:05:45

din pietrele*

+1 (1 vot)
Dr. OG
9.09.2019, 13:26:03

A inceput o campanie scarboasa in presa din rromania unde ni se explica ca tiganii sunt victime si romanii sunt intoleranti.

+6 (20 voturi)
M Alex
9.09.2019, 13:32:32

"părinte de ăsta turbat, homofob, rasist sau narcisist" Asta e o masinuta de aia teleghidata care vorbeste pe de rost ce i s-a bagat in memorie. Ce treaba are homofobia si narcisismul cu ura fata de tigani? E clar ca e triplata rau fata, vorbeste din sloganuri si fraze trimise la comanda. Daca ce spune e adevarat se poate demonstra. Altfel, imprastiere de rahat pentru a face miros urat in jur

+3 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările