Un nou focar de pesta porcină a fost confirmat în Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat la Seini, judeţul Maramureş într-o exploataţie comercială. Suinele bolnave au fost eutanasiate

Mai multe suine au fost eutanasiate la o exploataţie comercială din localitatea Seini după ce în primă fază a existat suspiciunea unui caz de pestă porcină. Exploataţia a fost plasată sub supraveghere sanitară şi s-a efectuat ancheta epidemiologică.

”În şedinţa desfăşurată în sistem online a fost aprobat planul de măsuri, inclusiv dezinfecţia preliminară şi intermediară, respectiv catagrafierea zonei. A fost impusă interdicţia de scoatere din exploataţie a furajelor pentru animale şi a gunoiului. S-a procedat la stabilirea zonei de protecţie în jurul focarului pe o suprafaţă de 3 km (raza localităţilor Seini şi Săbişa)”, a spus prefectul judeţului Maramureş, Nicolae Silviu-Ungur. 

Zona de supraveghere stabilită în jurul focarului are o suprafaţă de 10 km şi include localităţile Handalul Ilbei, Ilba, Viile Apei, Cicârlău şi Bârgău. De asemenea, zona de supraveghere include două exploataţii comerciale industriale, dar şi localităţi din judeţul Satu Mare (Pomi, Roşiori, Racşa Vii, Borleşti, Crucişor, Someşeni, Aciua, Bicău, Apa, Valea Vinului, Oraşu Nou Vii, Iegărişte, Bârgău, Racşa). Până în acest moment s-a procedat la dezinfecţia adăposturilor, a platformei de dejecţii, a căilor de acces, a materialelor şi ustensilelor posibil contaminate. 

De asemenea, autorităţile au instituit dezinfectoare individuale la nivelul exploataţiilor şi au asigurat substanţele necesare pentru acestea. Pentru securizarea zonei au fost instituite filtre de control rutiere, mişcarea animalelor din zona de protecţie fiind restricţionată.

”Mişcarea animalelor din zona de protecţie este restricţionată astfel: deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicţie nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe şosea sau pe calea ferată, dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire, iar transportul este autorizat; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinaţi tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecţie şi se îndreaptă spre un abator situat în zona menţionată anterior pentru tăiere imediată. Niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale. Pentru animalele din zona de protecţie se efectuează, zilnic, supravegheri clinice şi inspecţii de către echipe alcătuite din medici veterinari şi personal auxiliar din cadrul unităţii locale”, a adăugat prefectul.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Pestă porcină africană la un mistreţ ucis pe un fond de vânătoare din judeţul Hunedoara

Zeci de mistreţi descoperiţi cu pestă porcină africană în Caraş-Severin. Focarele se extind rapid

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite