Baia Mare

articolul anterior articolul urmator

Vacile imaginare i-au adus unui român inventiv sute de mii de lei reali. DNA l-a trimis în judecată pentru fals

1
9 Mar 2021 11:27:09
Autor: Costel Crangan
Viţei de rasă FOTO zooland.ro
Viţei de rasă FOTO zooland.ro

Inculpatul este preşedintele unei asociaţii de creşterea bovinelor din Maramureş, iar suma deturnată de la UE (via Ministerul Agriculturii) este de peste 300.000 de lei.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, Biroul teritorial Baia Mare, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, în calitate de preşedinte al unei asociaţii de creştere a bovinelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”, precum şi „fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată”.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

„În perioada 2016-2017, inculpatul, în calitatea menţionată mai sus, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), mai multe documente false (cereri-adeziune de înscriere în asociaţie, tabele centralizatoare privind acordul, datele de identificare, numărul de animale pe fiecare membru al asociaţiei şi suprafaţa alocată fiecărui membru etc.) în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică”.

O parte din documentele depuse la APIA ar fi fost falsificate chiar de inculpat pentru a atesta îndeplinirea condiţiilor necesare de către asociaţia pe care o conducea. „Practic, el a inventat zeci de fermieri şi sute de vaci, astfel încât să devină eligibil pentru finanţare.

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 304.204 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureş cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Vă recomandăm şi:

Fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt, trimis în judecată pentru corupţie. Ar fi primit peste 300.000 lei

Şeful SIPI Suceava, reţinut de DNA pentru luare de mită. Câţi bani ar fi primit ca să protejeze corupţii din Poliţie

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

ADani
9.03.2021, 12:48:44

Asta se intampla in mai multe locuri, de exemplu la Bistrita!

-2 (2 voturi)
Modifică Setările