Zidul romilor, motiv de scandal. Război Cherecheş-Universitatea de Artă Cluj: „Cunoaştem cu toţii invidia care există şi în acest cerc al artelor plastice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătul probabil de toate informaţiile care au apărut în ultima vreme legat de street art-ul realizat de mai mulţi tineri ai Universităţii de Artă Cluj pe zidul celebru de pe strada Horea, primarul Cătălin Cherecheş a decis să ia atitudine printr-un comunicat de presă. În care vorbeşte, printre altele, despre o oarecare invidie care există în acest cerc al artelor plastice de la Cluj.

"Demersul primarului municipiului Baia Mare de a da viaţă gardului construit în faţa blocurilor sociale de pe str. Horea, aparţinând patrimoniului local, a creat vâlvă în anumite cercuri. 

La fel ca şi în momentul construirii acestuia, o serie de persoane care confundă rolul unui gard, cel de a proteja, cu un gest de discriminare, au transformat iniţiativa de înfrumuseţare a unui spaţiu public într-un scandal de presă. 

Prin prezentul comunicat doresc să clarific câteva aspecte legate de lucrarea realizată pe gardul din faţa blocurilor sociale situate pe strada Horea din Baia Mare.

Invitaţia lansată către studenţii de la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, linia de Studiu Foto-Video Procesare Computerizată a Imaginii, coordonaţi de lectorul universitar Laura Ghinea a fost una personală şi nu atrage după sine alte roluri sau conotaţii decât cea de estetizare a unui spaţiu public. Mai mult, pentru realizarea acestui demers nu au fost utilizate fonduri publice. Rolul doamnei lector universitar Laura Ghinea în acest proiect a fost doar unul didactic, nicidecum unul politic, aşa cum se insinuează în anumite cercuri.

Reprezentările din compoziţie cât şi conţinutul acesteia nu au nici un substrat politic, social sau discriminatoriu. Alte interpretări subiective sunt de natură pur personală, declaraţiile pe care le-am făcut la momentul prezentării acestui demers de street art reflectă strict opinia mea, pe care mi-o asum.

Pentru a fi şi mai explicit, declaraţiile mele despre lucrarea realizată de studenţi reprezintă o interpretare personală, un gest la fel de firesc ca şi opiniile diverse pe care le avem cu toţii în momentul în care analizăm o lucrare de artă.

În ceea ce priveşte comunicatul de presă remis de conducerea Universităţii de Artă şi Design Cluj – Napoca, înţeleg perfect motivele care au stat la bază, deşi consider că reacţia a fost una pripită. Cunoaştem cu toţii invidia care există şi în acest cerc al artelor plastice, respectiv cea a unor reprezentanţi ai mediului universitar din Cluj legat de istoria municipiului Baia Mare în contextul Şcolii de Pictură.

Cu certitudine, unii din Cluj îşi fac griji pentru proiectul nostru legat de înfiinţarea unei Academii de Arte în Baia Mare, instituţie care va fi legată de identitatea Şcolii Băimărene de Pictură, anunţ care a provocat la momentul respectiv un val de panică în anumite medii.

Le mulţumesc încă o dată studenţilor care au participat la acest proiect şi celor care i-au coordonat, asigurându-i că lucrarea lor a fost, este şi va rămâne exact ceea ce s-a propus: estetizarea unui spaţiu public, un demers de street art inedit pentru municipiul Baia Mare.

Orice altă implicare politică, socială sau discriminatorie este pur şi simplu rodul minţii unor oameni plictisiţi sau dornici de senzaţional, a unor organizaţii neguvernamentale care nu sprijină deloc comunităţile rome, în schimb nu ratează nici o ocazie de a face spectacol în speranţa că entităţile de la care obţin fonduri vor fi impresionaţi de „bogata” lor activitate în beneficiul celor pe care ar trebui să îi ajute", a declarat Chereches.

Vă reamintim că recent Universitatea de Artă şi Design Cluj Napoca, printr-un comunicat de presă, a ţinut să arate că regretă colaborarea pe care a avut-o cu Primăria Baia Mare pe tema acestui street art din zona străzii Horea.

Citeste si: INFOGRAFIE Omenirea îşi pune vecinii la zid

Zidul Berlinului, un abuz acceptat tacit de Occident

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite