5 lucruri de care trebuie să ţii cont când alegi o parolă. Ce sunt caracterele speciale şi de ce este indicat să fie folosite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
siguranta online parola laptop FOTO AP

Într-o societate invadată de tehnologie, prea puţini sunt cei care n-au nevoie să-şi protejeze datele speciale cu ajutorul parolelor. Atunci când alegem o parolă, trebuie să fim foarte atenţi, recomandă specialiştii.

Parolele, deşi protejează tot felul de date mai mult sau mai puţin importante, pot fi sparte, iar informaţiile pot ajunge pe mâna cui nu trebuie.

Pentru a ne proteja datele trebuie să apelăm la parole „sigure”. Cum ne dăm seama dacă o parolă este sau nu uşor de spart? Alături de specialistul IT Bogdan Gavrilă am realizat o listă cu 5 lucruri de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem o parolă:

- Nu ar trebui să folosim cuvinte scurte, comune, numele sau pronumele nostru. Deşi sunt parole care se ţin minte uşor, acestea se sparg cel mai uşor, prin simpla ghicire. 

- Cel mai bine ar fi să adaugi caractere speciale în parolă, de genul $@%#.

- Parola ar trebui să conţină litere, dar şi cifre, precum şi caracterele speciale mai sus menţionate. Cu cât elementele care o compun sunt mai variate, cu atât e mai greu de ghicit.

- Evită să foloseşti aceeaşi parolă pentru mai multe servicii. Astfel, deşi e mai uşor să îţi aminteşti o parolă şi nu 10, odată ce un rău-voitor va avea acces la unul dintre mail-uri îi oferi fără să vrei accesul la tot ce mai este protejat cu ajutorul acelei parole. 

- Se recomandă schimbarea periodică a parolei de acces, mai ales în cazul serviciilor de homebank ori în cazul celor cu date personale. Pentru a nu risca să rămânem şi fără bani, nu doar fără date. 

„Pentru a verifica securitatea parolei, puteţi apela la un tool online, un site care verifică practic cât de sigură este parola pe care o aveţi în vedere. De asemenea,  puteţi folosi şi generatoarele de parole. Dezavantajul lor este că generează parole care sunt foarte greu de ţinut minte”, completează Bogdan Gavrilă. 

Vă mai recomandăm:

Top 8 pericole care pândesc pe internet. Cum apare cyber-bullying-ul, una dintre cele mai urâte feţe ale comunicării online

Top 10 ponturi pentru a ne păstra cât mai mult timp calculatorul „sănătos“. De ce e important să nu aglomerăm desktopul

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite