7 lecţii cruciale pe care le putem învăţa de la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii spun că cei mici ne pot învăţa multe, în ciuda lipsei experienţei de viaţă. Printre altele, ar fi bucuria de a trăi momentul, de a fi din nou curioşi, de a trăi din inimă sau a iubi necondiţionat.

„Creştem, credem că ne maturizăm şi ne grăbim să devenim serioşi, foarte ocupaţi, să ne cumpărăm ceas şi servietă diplomată. Pe lângă starea de minunare, inocenţă şi curiozitate, spiritul ludic şi inventiv, fericirea fără motiv, puritatea spiritului şi a minţii, umilinţa, recunoştinţa şi mulţumirea, un copil ne învaţă în primul rând să iubim total şi să ne dăruim complet”, spune psihologul Daniela Dragne Macarie. 

Specialistul Daniela Dragne Macarie ne prezintă şi 7 lucruri foarte importante pentru dezvoltarea noastră, pe care le putem învăţa de la cei mici: 

- A trăi bucuria momentului – copiii au capacitatea extraordinară de a percepe fiecare zi ca pe un nou început, tocmai pentru că uită repede trecutul. Dacă doi copii se ceartă azi, mâine ei redevin cei mai buni prieteni. Capacitatea de a trăi în prezent este principala calitate a sfinţilor şi înţelepţilor, iar la copii, aceasta se manifestă spontan. Copiii sunt mereu entuziasmaţi şi nu amână nicio clipă să fie fericiţi, nu aşteaptă evenimente importante pentru a se bucura din plin.

- A fi plin de curiozitate – Această curiozitate îi ajută pe copii să experimenteze totul cu mare interes. Ei nu cunosc rutina, sunt naturali, neobosiţi şi gata să o ia de la capăt. Această curiozitate ne arată că aproape orice lucru poate fi foarte important şi plin de miez pentru un copil. Curiozitatea liber exprimată, fără reţinere sau restricţie, ar trebui să rămână o trăsătură a spiritului nostru, indiferent de vârstă. 

- A trăi din inimă – Copiii au acces la cunoaşterea bazată pe trăire afectivă, care mai apoi este înglobată integral în memoria afectivă a fiinţei lor. Fiind deschişi şi liberi, ei se îmbogăţesc foarte repede cu multe şi variate impresii. Seninătatea, inocenţa şi puritatea lor caracteristică ar putea fi antidotul stresului, insomniilor şi al multor dintre bolile adulţilor.  

- A iubi necondiţionat – în iubire, copiii sunt foarte devotaţi. Ei iubesc necondiţionat şi complet, fără teamă şi egoism. Ei iubesc aproape orice şi pe oricine, fără a fi influenţaţi de împrejurări. Adulţii, în schimb, îşi proiectează adeseori propriile aşteptări asupra persoanei iubite, iar când persoana iubită nu le răspunde aşteptărilor, ei se simt răniţi şi dezamăgiţi. 

- A iubi jocul şi a te juca iubind – Copiii sunt foarte rar plictisiţi sau dezinteresaţi, ei trăiesc din plin şi experimentează total surprizele jocului. Niciun eşec nu-i descurajează, pentru că ştiu să se bucure de jocul propriu-zis şi nu doar de rezultatul lui. O serie de studii au arătat că un adult se simte mai bine-dispus după 15 minute de mişcare şi joc, decât după ce a urmărit la televizor emisiunea preferată timp de jumătate de oră. 

- A fi fericit fără motiv- O calitate a copilăriei este fericirea debordantă, ce îşi află sursa în lisa oricăror limitări exterioare sau interioare. Copiii îşi exprimă dorinţele şi caută să le împlinească imediat, de aceea ei trăiesc bucuria perfectă şi fericirea împlinitoare. Ei nu cunosc noţiunea de păcat sau sentimentul de vinovăţie, ideea de greşeală, competiţie sau recompensă. Ei sunt liberi, nu-i judecă pe alţii şi nu au mecanisme de apărare specifice personalităţii de adult.

- A fi mulţumit şi recunoscător – Copiii ne oferă un bun exemplu de umilinţă, mulţmire şi recunoştinţă spontană în multe situaţii de viaţă. 

Sursa: psihospecialist.ro

Vă mai recomandăm:

Ce este anul sabatic. Cum vede acest concept psihologul care şi-a pus viaţa pe pauză pentru a putea vedea America

Top 10 comportamente nocive în cuplu. Cum poate afecta relaţia igiena precară sau lipsa cuvintelor de apreciere

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite