Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa susţine că ţevile care ies din malurile lacului Colibiţa au rol de drenaj al apei pluviale şi nu de golire a foselor septice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de ţevi care ieşeau din malurile lacului Colibiţa au fost surprinse după golirea parţială a acestuia. Dacă parte din localnici şi activiştii de mediu susţin că aparţin cabanelor din zonă şi au rolul de a goli în lac fosele septice, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa susţine că acestea ar fi folosite pentrru drenajul apei pluviale.

Golirea parţială a lacului Colibiţa care are loc în cadrul procesului de reabilitare şi modernizare a acestuia a scos în evidenţă zeci de ţevi care ies din malurile lacului. Parte din localnici şi activiştii de mediu susţin că ţevile sunt folosite de cabanierii din zonă pentru a goli fosele septice, care ţin loc de canalizare.

Miercuri, o comisie formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Gărzii de Mediului, Direcţiei de Sănătate Publică şi Serviciului de Gospodărire a Apelor au luat la puricat 4 unităţi mari de cazare din zonă. 

În urma controlului a rezultat că ţevile respective ar fi folosite pentru apele pluviale, nu pentru golirea foselor septice. Acelaşi lucru este susţinut, într-un comunicat de presă, şi de Administraţia Bazinală Someş-Tisa, care administrează lacul Colibiţa:

„Din primele informaţii pe care le deţinem până la finalizarea verificărilor din teren şi raportându-ne strict la ceea ce a fost filmat, cel mai probabil este vorba despre conducte care evacuează ape rezultate din precipitaţii şi din drenarea apelor subterane. După finalizarea verificărilor din teren, concluziile comisiei mixte vor fi consemnate într-un proces verbal”, se arată în comunicatul respectiv. 

Instituţia Prefectului confirmă această variantă, tot printr-un comunicat de presă, în care precizează că nu se deversează dejecţii prin ţevile respective, dar şi că s-au luat probe de apă de la alte ţevi identificate pe malurile lacului.

„Ideea că lacul ar fi o bombă ecologică este un neadevăr, mai ales că, în ambele cazuri semnalate, este vorba de ape pluviale, provenite de la topirea zăpezii. Colibiţa este unul dintre cele mai importante obiective turistice din judeţ, iar astfel de ştiri false dăunează mult antreprenorilor, turismului local şi chiar judeţului. Ne dorim foarte mult să protejăm această zonă de orice fel de poluare, aşa cum am combătut şi folosirea ambarcaţiunilor cu motor termic. De asemenea, ne dorim ca toţi cei care au locuinţe şi pensiuni în Colibiţa să respecte prevederile legale referitoare la protecţia mediului, din respect pentru natură, pentru turişti şi chiar pentru ei. Mă bucur că de această dată a fost o alamă falsă şi mă bazez pe presă să transmită acest lucru oamenilor”, precizează prefectul Ovidiu Frenţ.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite