Angajaţii APIA din Bistriţa lucrează şi noaptea pentru că un soft de la SIVECO ar da erori şi nu are cine să-l repare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Softul achiziţionat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură dă bătăi de cap funcţionarilor din Bistriţa-Năsăud, care îşi petrec nopţile şi weekendurile în instituţie pentru a putea finaliza de procesat dosarele fermierilor, astfel încât aceştia să-şi poată primit plata în avans. Probleme sunt şi în alte judeţe. Plata a întârziat deja în Bistriţa-Năsăud cu 10 zile.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a achiziţionat în anul 2008 un soft de la SIVECO România, care să-i permită să proceseze şi să introducă în baza de date dosarele depuse de fermieri pentru subvenţii. Pentru acest program, APIA a achitat, potrivit SEAP, 14,2 milioane de euro.

În ciuda faptului că suma plătită pentru acest soft este enormă, acesta nici nu-i ajută pe funcţionari să-şi facă treaba în timp util. Mai mult, anul acesta plăţile în avans pe suprafaţa de teren au întârziat. Banii trebuiau să intre în conturile fermierilor în data de 10 octombrie, însă în 20 octombrie încă se făceau controale administrative şi de teren şi se introduceau dosarele în bazele de date.

Problemele sunt cauzate nu doar de numărul mic de funcţionari care trebuie să verifice zeci de mii de fermieri atât pe hârtie, cât şi în teren, ci mai ales de softul cumpărat de la SIVECO. Acest lucru a fost confirmat şi de către directorul APIA Bistriţa-Năsăud, Florin Căpraru, care spune că softul face figuri încă din 2008 de la achiziţionare, însă erorile şi blocările s-au intensificat în ultima vreme.

La muncă până la miezul nopţii

„De când are probleme SIVECO, parcă apar tot mai multe erori. IT-iştii de la noi lucrează cu IT-iştii de la SIVECO pentru remedierea lor, însă uneori durează şi câteva zile să se rezolve problemele apărute. Am semnalat problemele de fiecare dată şi ni se spune că se lucrează la remedierea lor. Neoficial, am aflat că le-au mai plecat din specialişti de când SIVECO este anchetată”, susţine directorul APIA Florin Căpraru.

Se întâmplă ca programul să nu funcţioneze zile la rând, astfel că funcţionarii practic „pândesc” programul şi profită de el când merge, chiar dacă asta înseamnă să rămână la muncă şi până la miezul nopţii. În timpul zilei, cu programul în cauză operează în jur de 2000 de funcţionari simultan, iar acesta clachează din cauza suprasolicitării. 

Frustrarea funcţionarilor este cu atât mai mare cu cât după ce petrec şi o oră să introducă în baza de date dosarul unui fermier se trezesc că programul dă eroare şi trebuie să reia întreaga procedură.
Duminică seara, la ora 20:00, în centrul judeţean APIA Bistriţa-Năsăud mişunau zeci de funcţionari vizibil tensionaţi. Înarmaţi cu multă cafea şi răbdare, cei 90 de funcţionari prezenţi făceau eforturi aproape supraomeneşti să termine de procesat dosarele celor 36.000 de fermieri înregistraţi în Bistriţa-Năsăud. De aproape o săptămână îi prinde noaptea la muncă pe angajaţii APIA.

„Probabil vor termina dimineaţă“

„Ne-am mobilizat cu toţii şi sâmbătă şi duminică noaptea. Aici la centrul judeţean sunt prezenţi toţi angajaţii şi se lucrează şi la celelalte centre din judeţ. Din 106 oameni câţi are APIA, 90 sunt la muncă. Au început de dimineaţă şi probabil vor termina cealaltă dimineaţă”, explica duminică seara Florin Căpraru, directorul APIA Bistriţa-Năsăud, care şi-a petrecut şi el weekendul nu cu familia, ci cu colegii în instituţie.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât munca funcţionarilor este foarte migăloasă, iar o eroare strecurată din neatenţie sau oboseală poate lăsa un fermier fără bani sau poate atrage sancţiuni din partea Curţii de Conturi.

Întârzierea plăţii care durează deja de mai bine de o săptămână afectează serios fermierii, care se bazau pe aceste sume pentru lucrările de toamnă, pentru care acum se văd nevoiţi să se împrumute, asta pentru a nu compromite producţia de anul viitor.

„Fermierii suferă din cauza asta pentru că intervin lucrările de toamnă. Gândiţi-vă că acum se fac lucrări de însămânţare şi pregătire a terenului pe care nu le poţi face altcândva, nu le poţi amâna. Fiecare fermier îşi angajează oameni pentru aceste lucrări, oameni ce trebuie plătiţi. Fermierii se bazează pe sumele acestea şi unii fac zilnic drumuri la bancă pentru a verifica dacă au intrat banii. Angajaţii de la APIA nu au nicio vină, noi ţinem legătura cu ei şi vor să ne ajute, dar de multe ori nu pot”, spune Mureşan Vasile, fermier şi preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Someşul-Rebrişoara.

Probleme cu softul şi la Braşov

Softul folosit de APIA a creat ceva probleme şi la Braşov. „Sistemul a mers mai greu, am avut de introdus 16.600 de dosare la nivelul judeţului Braşov. Cred că problemele apar şi din cauza faptului că se lucrează concomitent în toată ţara în această perioadă. Şi noi am lucrat şi în weekend, oamenii au stat la serviciu până la ora 22.00. Noaptea nu a fost nevoie să rămânem la serviciu. Am reuşit să introducem toate datele şi să ne încadrăm în termen. Am înţeles că sistemul a fost foarte încărcat şi de aceea au fost probleme“, ne-a declarat Folea Adrian Laurenţiu, director executiv adjunct la APIA Braşov.

Situaţie similară în Brăila

APIA Brăila a avut constant probleme, în ultimele zile, din cauza aplicaţiei cu care se gestionează dosarele de subvenţie. „Zunt zile când softul funcţionează foarte bine, însă sunt şi zile când nu funcţioneză deloc sau foarte greu. De fiecare dată când au fost astfel de situaţii am solicitat sprijin de la Direcţia IT din cadrul APIA Bucureşti care, din câte am înţeles, colaborează cu Centrul de Suport IT gestionat de firma «Siveco». De câte ori am cerut sprijin problemele au fost rezolvate, cel puţin pe moment, însă blocajele reapar, mai ales atunci când creşte numărul de utilizatori care accesează aplicaţia”, a declarat Daniela Militaru, directorul APIA Brăila.

DNA-ul a luat la puricat SIVECO România

În luna mai a anului 2013, Corpul de Control al primului ministru sesiza DNA în legătură cu utilizarea licenţelor educaţionale fără temei legal sau contractual. DNA a extins cercetările asupra întregii proceduri de încheiere a contractelor între diferite ministere şi instituţii şi SIVECO România.

În data de 7 octombrie, Irina Socol, preşedinte şi acţionar SIVECO România era reţinută pentru evaziune fiscală. Prejudiciul cauzat statului român constatat de către anchetatori ajunge la patru milioane de euro, însă după adăugarea penalităţilor şi dobânzilor acesta va creşte simţitor.

Ce spune SIVECO

Jurnaliştii Adevărul au încercat să obţină un punct de vedere al SIVECO România cu privire la cele petrecute la APIA, însă la numărul de telefon de pe site-ul oficial al companiei nu a răspuns nimeni. Compania a venit cu câteva precizări pe e-mail cu privire la cele întâmplate la APIA pe care le redăm mai jos:

”Nu am fost contactaţi de niciun reprezentant al ziarului pentru a ne comunica punctul de vedere. Actualizarea  sistemului informatic al APIA cu funcţionalităţile necesare plăţii în avans a subvenţiilor către fermieri în cadrul Campaniei 2014 a fost impusă de modificările apărute în Regulamentele UE şi în legislaţia naţională în domeniu. 

Aceste funcţionalităţi au fost livrate de echipa SIVECO în avans faţă de termenele definite contractual. Plăţile în avans de subvenţii europene din Campania 2014, în desfăşurare, vor avea ca beneficiari peste un milion de fermieri. Calendarul acestei operaţiuni, decis de conducerea APIA, este extrem de ambiţios şi solicitant. Cu toate acestea, deşi au existat vârfuri de sarcină, nu au fost perioade în care programul să nu funcţioneze.

Aplicaţia care sprijină Campania de plăţi 2014 este centralizată, instalată în centrul de calcul al APIA, şi se foloseşte de către toţi operatorii din toate judeţele. În momentul apariţiei articolului existau deja judeţe în care operaţiunile aferente Campaniei se încheiaseră. Echipa SIVECO, care lucrează pentru a pune la dispoziţia APIA noile funcţionalităţi contractate, este completă şi îşi îndeplineşte cu maximă promptitudine, responsabilitate şi profesionalism sarcinile care îi revin conform contractului”.

La realizarea acestui articol a mai contribuit: Simona Suciu.

Vă mai recomandăm:

Ancheta în cazul Siveco a fost extinsă şi pentru fapte comise anul acesta

Florian Ilia a fost numit director general al Siveco România în locul Irinei Socol



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite