FOTO Moment istoric la Bistriţa. Capii a trei biserici istorice s-au întâlnit la un eveniment ecumenic unic în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitropolitul Clujului Andrei Andreicuţ
Mitropolitul Clujului Andrei Andreicuţ

Celebrarea celor 450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice, una dintre cele mai importante şi valoroase lăcaşuri de cult istorice din Transilvania a reunit la Bistriţa capii a trei biserici. Este pentru prima dată când episcopii care reprezintă patru confesiuni religioase sunt reuniţi, în România, în ultimii 300 de ani, de un eveniment ecumenic.


Cei trei episcopi au pornit însoţiţi de către credincioşi de la bisericile pe care le reprezintă, destinaţia fiind Biserica Evanghelică, unde a avut loc o slujbă ecumenică, la care au participat peste 1000 de credincioşi din mai multe confesiuni religioase.

La evenimentul  ecumenic, care nu a mai avut loc, la nivel de episcopi în ultimii 300 de ani în România au participat şi numeroşi preoţi, dar şi oficialităţi. Locaţia a fost cea care a reuşit să reunească la Bistriţa trei episcopi. Asta pentru că Biserica Evanghelică celebrează zilele acestea 450 de ani de la sfinţire, lucru care părea imposibil acum cinci ani când turnul acesteia a luat foc, sub privirile îngrozite ale bistriţenilor.

Solidaritatea fără margini a saşilor, a bistriţenilor, dar şi a românilor din toate colţurile ţării, care au pus mână de la mână pentru refacerea Bisericii Evanghelice,  a făcut ca acest lăcaş de cult să fie un exemplu de unitate prin credinţă.

La slujba care a răsunat în trei limbi română, germană şi maghiară au luat parte mitropolitul Clujului ÎPS Andrei Andreicuţ, episcopul evanghelic Reinhart Guib însoţit de episcopul emerit al Bisericii Evanghelice Christoph Klein şi episcopul greco-catolic de Cluj Florentin Crihălmeanu. De asemenea, şi-au trimis reprezentanţi şi bisericile Romano-Catolică, Reformată şi Evanghelică Lutherană. Iniţial au fost invitaţi cinci episcopi ai bisericilor istorice, însă doar trei au reuşit să ajungă, restul alegând să trimită reprezentanţi.

Toţi episcopii prezenţi şi-au manifestat bucuria cu privire la acest eveniment unic care i-a reunit, pledând pentru diversitate confesională şi mai ales acceptare şi unire.

„Cred că şi în vremurile acestea post-moderne lucrurile nu au noimă dacă nu există preocupări religioase, pentru că vântul secularizării nu poate aduce nimic bun. Dacă vrem să nu ne înghită valurile vremelniciei trebuie să ne ţinem strâns legaţi de biserică şi de preocupările noastre spirituale. (…) Noi ortodocşii, admirându-i pe ceilalţi fraţi ai noştri din alte confesiuni, socotim că unitatea ne-o regăsim în mod absolut, dacă ne întoarcem la starea de spirit a creştinilor din primul mileniu. Ce s-a scos şi ce s-a adăugat de atunci încoace, cauzează, deocamdată această despărţire în care ne aflăm,” a precizat ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului.

În cadrul evenimentului a putut fi ascultată şi cea mai mare orgă Prause din Transilvania, care a fost reparată special pentru a-i încânta pe bistriţeni. Aceasta a fost contruită în stil rococo în 1795 de către braşoveanul Johann Prause.

Mai mult, la finalizarea slujbei, cei prezenţi au fost invitaţi să semneze „Declaraţia de la Bistriţa”, care sună cam aşa: ”Noi, înalţii prelaţi ai bisericilor istorice din Transilvania, semnatarii acestei declaraţii, bazându-ne pe valorile fundamentale ale creştinismului, pe dragostea faţă de Dumnezeu şi respectul faţă de aproapele nostru, reafirmăm dorinţa noastră de a dezvolta relaţii corecte şi principiale între bisericile noastre istorice. Susţinem dreptul la o exprimare liberă, bazată pe bună credinţă, şi milităm pentru protejarea integrităţii şi a caracterului nostru multicultural, multietnic şi multiconfesional. Ne exprimăm convingerea că un dialog ecumenic autentic interconfesional bazat pe respect şi toleranţă poate conduce la o abordare corectă şi justă a vieţii religioase în folosul comunităţilor noastre.


Au fost de acord să semneze această declaraţie: ÎPS Andrei Andreicuţ, episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, episcopul Reinhart Guib, reprezentantul Bisericii Reformate consilierul Episcopal Kovacs Istvan, ÎPS Gyorgy Jakubinyi arhiepiscop romano-catolic, precum şi reprezentantul Bisericii Evanghelice-Lutherane Koncze Arpad.
 

Vă mai recomandăm:

Simbolul Bistriţei, Biserica Evanghelică, încă surprinde prin grandoare şi detalii arhitecturale

FOTO: Sugăletele şi Biserica Evanghelică, dovada măiestriei arhitecturale a saşilor bistriţeni
 

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite