Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

Bistriţa-Năsăud, printre judeţele cu sumele cele mai mari datorate de fermieri către APIA

0
13 Mar 2014 09:11:27
Autor: Bianca Sara Gavrilă
FOTO: Corina Macavei
FOTO: Corina Macavei

Nu mai puţin de 22 de milioane de euro trebuie să returneze statului agricultorii români din cauza greşelilor strecurate la APIA. Bistriţa-Năsăud se numără printre judeţele cu sumele cele mai mari datorate de fermieri.

Numărul fermierilor care trebuie să returneze o parte din banii primiţi ca subvenţii agricole de la Uniunea Europeană şi din bugetul naţional este tot mai mare. Acest lucru se datorează în principal faptului că suprafeţele de teren indicate de aceştia pe hărţi nu corespund cu cele măsurate prin satelit şi asta pentru că nu există un plan cadastral naţional.

Potrivit romanialibera.ro suma totală a creanţelor trece de 394 de milioane de lei, din aceasta recuperându-se până acum 75%, rămânând de recuperat 22 de milioane de euro.

Cea mai mare sumă datorată de fermieri se înregistrează în judeţul Alba, unde ajunge la 27,8 milioane de lei. Pe următoarea poziţie se situează Bistriţa-Năsăud cu o datorie de 19,25 milioane de lei. Mare parte din această sumă a fost deja returnată, restul de plată fiind de patru milioane de lei. 

„Sunt mulţi fermieri care vin să ceară foarte mulţi bani pentru suprafeţe de teren pe care nu le întreţin, bani care ar fi putut fi folosiţi de alţi cetăţeni care au simţul răspunderii. Sper să eliminăm prin rigoarea controalelor şi prin sancţiuni aplicate celor care încearcă să îşi însuşească bani necinstit”, declara la ultimul Colegiu Prefectural prefectul judeţului Ioan Ţintean.

Pentru a ţine sub control rata de eroare, adică procentul fermierilor care îşi identifică greşit suprafeţele de teren, autorităţile judeţene bistriţene au propus angajarea unei persoane în fiecare primărie, cu cunoştinţe în domeniul IT care să îi ajute pe fermieri.

 

Vă mai recomandăm:

Numărul erorilor făcute de fermierii bistriţeni care cer subvenţie este de două ori mai mare decât media naţională

Concluzia conducerii APIA: fermierii nu ştiu să-şi completeze cererile de plată şi omit informaţii


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările