Bistriţa-Năsăud pe vremea lui Năstase. Viorel Pupeză a condus cu o mână de fier PDSR şi PSD şi a fost înlăturat de cel pe care-l promova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Pupeză (dreapta) alături de liderul PC Ionel Tompa (stânga) la una dintre puţinele întâlniri de partid înainte de retragere
Viorel Pupeză (dreapta) alături de liderul PC Ionel Tompa (stânga) la una dintre puţinele întâlniri de partid înainte de retragere

În perioada 2000-2004, când Adrian Năstase era premierul României, judeţul Bistriţa-Năsăud era condus cu o mână de fier de Viorel Pupeză. Acesta era şef al PDSR şi prefect al judeţului şi-l avea pe Gheorghe Marinescu în fruntea Consiliului Judeţean. Deşi preţ de 7 ani cât a condus partidul nimeni nu mişca în front fără ca Pupeză să ştie şi să aprobe, după înlăturarea sa a dispărut de tot din viaţa politică şi publică.

Viorel Pupeză are acum 68 de ani şi este inexistent în viaţa publică şi politică a judeţului. Asta în condiţiile în care preţ de 7 ani a condus PDSR şi PSD cu o mână de fier. Decăderea sa a început abia la câţiva ani după ce Adrian Năstase a pierdut alegerile prezidenţiale în 2004.

Influenţa lui Viorel Pupeză îşi are rădăcini în perioada comunistă, atunci când a făcut parte din biroul de conducere al pionierilor, fiind preţ de câţiva ani chiar şeful de cabinet al Polianiei Ceauşescu, pe atunci soţia fiului lui Nicolae Ceauşescu. Aceasta era şefa organizaţii pionierilor.

După Revoluţie a ajuns în Partidul Socialist al Muncii, iar de acolo în 1998-1999 în PDSR. Doar un an mai târziu a ajuns în fruntea organizaţiei judeţene, pe care a condus-o până în 2007.

De-a lungul timpului a fost şi director economic la Spitalul Judeţean de Urgenţă, dar şi prefect al judeţului sau deputat. În anul 2002, pe când era prefect al judeţului şi şef al PDSR i se alătură şi Gheorghe Marinescu, care era deja preşedinte de Consiliu Judeţean din `96. Acesta a adus cu el în partid 30 de primari.

Cei care l-au cunoscut pe Viorel Pupeză spun că nimic nu mişca în judeţ fără ca mai marele PDSR şi mai apoi PSD să ştie şi să aprobe. A promovat însă câţiva tineri care au ajuns să-l înlăture din viaţa politică şi chiar publică. Cel mai elocvent exemplu este Radu Moldovan, care a ajuns să îl înlăture în 2007, bazându-se pe sprijinul primarilor, profund nemulţumiţi de cum mergeau lucrurile.

Din 2007 de când a fost înlăturat Viorel Pupeză, PSD este condus de Radu Moldovan, care între timp a ajuns şi preşedinte de Consiliu Judeţean. Viorel Pupeză rămâne însă până în 2008 deputat de Bistriţa-Năsăud.

După ce a fost înlăturat de la conducerea partidului, Viorel Pupeză, încă deputat al PSD, speră totuşi să mai prindă un mandat de parlamentar din partea partidului din care încă mai făcea parte. Nu a fost aşa, astfel că Pupeză are o ultimă zvâcnire în 2008 – demisionează din PSD şi se înscrie în PC, candidând din partea acestui partid pentru un nou mandat de parlamentar. Nu a avut însă nicio şansă. Dispare de tot din viaţa publică şi politică. Momentan Viorel Pupeză este pensionat şi este foarte scump la vedere.

De-a lungul anilor, Viorel Pupeză a strâns ceva avere, în principal cu ajutorul moştenirilor. În 2004 primeşte un apartament de la socrii săi, iar în 2008 moşteneşte două terenuri de la părinţi în localitatea Nimigea. Tot în 2008, Pupeză moşteneşte şi imobilul părinţilor săi din Parcul Municipal, unde se pare că au fost înainte de `90 locuinţe de protocol pentru comunişti. De asemenea, Viorel Pupeză are depozite în diferite bănci, suma totală depăşind 60.000 de lei.

Vă mai recomandăm:

Cel mai influent politician din Bărăganul anilor 90, trai liniştit. Doru Ioan Tărăcilă, ex-ministu de Interne, este decanul Baroului Călăraşi

Guvernarea Năstase pentru Maramureş. De la primari şi şefi de Consilii Judeţene ajunşi acum în necunoscut

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite