Bistriţa: O noapte mai aproape de Dumnezeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii care doresc să sărbătorească Învierea lui Iisus într-un loc aparte pot participa la slujbele oficiate sâmbătă noaptea la mănăstirile din judeţ. În satul Nuşeni, sute de oameni se adună, an de an, de Sf. Paşti, pentru a se simţi mai aproape de  Dumnezeu. Ei spun că slujba de Înviere de la o mănăstire nici nu se compară cu cea din oraş.

Amplasată la doar zece kilometri de Beclean, în plină natură, lângă o pădure, Mănăstirea cu hramul Sfântului Ilie din Nuşeni primeşte în fiecare an de Înviere peste 300 de închinători, persoane care sosesc aici pentru a lua lumină şi a se bucura de învierea lui Isus. Părintele stareţ, Paisie lloaie, spune că spre deosebire de o slujbă oficiată la biserici, la mănăstire se ţine şi Liturghia tot în noaptea învierii. „Slujba începe în jurul orei 23.30 şi ţine până la 1.30 atunci când, citim pastorala şi împărţim Paşti apoi începem Sfânta Liturghie care se termină spre dimineaţă. Este un eveniment de petrecere duhovniciească pentru că fără bucurie învierea lui Isus nu poate fi sărbătorită", explică părintele Paisie. 

Atmosferă aparte la Nuşeni

Protopopul ortodox Alexandru Vidican spune că mănăstirea de la Nuşeni este foarte căutată de credincioşi datorită atmosferei de acolo. „Slujba de Înviere este aceeaşi în orice biserică pentru că se realizează după o tipologie, dar multă lume alege să meargă la mănăstiri pentru că e mai puţin aglomerat decât la bisericile din oraşe", spune protopopul.

Credincioşii care obişnuiesc să meargă la mănăstiri de Înviere spun că acolo se simt mult mai aproape de Divinitate şi simt efectiv miracolul învierii lui Isus Hristos. „E o altă trăire acolo. La Nuşeni mergem din 2002 pentru că acolo e părintele nostru duhovnic, dar atmosfera e minunată. Felul în care slujesc preoţii acolo, modul în care răsună toată biserica şi pădurea din jur te fac să simţi cu adevărat că «Hristos a Înviat!»", povesteşte o credincioasă din Bistriţa.

Preoţii ciocnesc ouă cu credincioşii

La Nuşeni, slujba durează toată noaptea. Se termină în jurul orei 7 dimineaţa, când se organizează o masă  pentru credincioşi, se ciocnesc ouă roşii şi se mănâncă bucate „de dulce", cu pâine sfinţită în biserică după Liturghie.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite