Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

Bistriţa redevine medievală pentru trei zile

0
24 Jun 2011 12:33:23
Autor: adevarul
Cavalerii şi domniţele vor împânzi bistrita
Cavalerii şi domniţele vor împânzi bistrita

Astăzi la ora 18.00 are loc deschiderea oficială a Serbărilor Bistriţei Medievale. Timp de trei zile, domniţe, cavaleri, meşteri şi nobili vor împânzii centrul oraşului. Punctul culminant al ediţiei de anul acesta va fi fără îndoilală concertul Laviniei Răducanu&Rromak, un band de jazz ţigănesc care este extrem de apreciat pentru muzica clasică cântată.  

Ediţia 2011 a Bistriţei Medievale începe la Turnul Dogarilor începând cu ora 18.00, aceasta fiind şi una dintr noutăţile de anul acesta, nu doar pietonalul şi Biserica Evanghelică, ci şi Turnul Dogarilor va fi un punt extrem de important al Serbărilor Medievale. „Dacă vreţi să intraţi cu adevărat în atmosfera festivalului medieval, va trebui să fiţi la Turnul Dogarilor, pentru momentele de animaţie stradală de acolo. Lupte, dansuri, muzică medievală şi... puţină istorie! Şi, desigur, pentru vizitarea Turnului. Spectacolul va continua la scena mică, de pe Pietonal", povesteşte Florin Săsărman, organizatorul evenimentelor din acest sfârşit de săptămână.


Pentru sâmbătă, la ora 17.20 este programat să înceapă scenariul istoric care prezintă viaţa fierarului Pfaffenbruder din Nosa. „A venit vremea să ştim mai multe despre istoria acestui oraş. Din acele veacuri au rămas pentru noi aceste monumente inegalabile: Biserica Evanghelică, Turnul, Sugăletele, Casa Judelui. După ce le-au ridicat cu trudă şi sacrificii enorme, locuitorii Bistriţei le-au apărat de diferiţii agresori cu sacrificii, cu vitejie. Eroul de la 1602, Pfaffenbruder fierarul, este un asemenea personaj, care ar trebui să-şi găsească locul în manualele de istorie, din şcoli. Cum încă nu se întâmplă acest lucru, spectatorii îl vor putea întâlni în scenarizarea istorică de sâmbătă, alături de un alt personaj din istoria oraşului, Andreas Amend, Căpitanul Gărzii de Bistriţa", pşromite Săsărman, care invită întreg oraşul să asiste la momentele pregătite în toate cele trei zile.

Un alt moment memorabil din cadrul Serbărilor este concertul Laviniei Răducanu&Rromak, sâmbătă, ora 21.30, la scena mare. „Muzica Laviniei Raducanu este absolut deosebită. Doi ani consecutiv au jucat cu casa închisă pe toată perioada Festivalului de Teatru de la Avignon show-urile DA LJUBA şi DJANGOFOLLLIES. Taraf preponderent din corzi alcătuit din opt rromi pur sânge din Ucraina, Ungaria, Serbia - stabiliţi în Timişoara şi având, dincolo de temperament, un rafinament conferit de Conservator şi de activitatea muzicală în teatrele din vestul ţării şi ţările vecine, alături de o soprană cu calităţi excepţionale care îşi dirijează ansamblul cu spatele. În costume autentice, lucrate chiar de femeile din grup şi dialect SINTI, repertoriul alcătuit din clasice teme gitane, dar şi de «jazz a la tzigane» sau swing manouche", promite Florin Săsărman, care anunţă multe alte surprize.Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările