Cărămizi bio crescute din urină umană. Cum funcţionează inovaţia prietenoasă cu mediul a cercetătorilor din Africa de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O masterandă de la University of Cape Town a prezentat primele cărămizi bio crescute din urină umană. Practic, acestea prezintă noi posibilităţi în recuperarea şi reciclarea deşeurilor.

În spatele acestei descoperiri se află masteranda Suzanne Lambert de la University of Cape Town. Cărămizile bio sunt create printr-un proces natural numit precipitare microbiană a carbonatului de calciu, potrivit Phys.org.

Practic, nisipul este colonizat cu bacteriile care produc ureză, iar enzima secompune ureea din urină în timp ce produce carbonat de calciu printr-o reacţie chimică complexă.

Cărămizile sunt gata de câteva luni, însă au fost testate până acum în laborator, pentru a se vedea caracteristicile, printre care şi duritatea. Duritatea cărămizilor poate să varieze în funcţie de cerinţele clientului.

„Dacă un client vrea o cărămidă care să fie mai dură cu 40% decât cărămida din calcar, laşi bacteria să o „crească” mai mult. Cu cât laşi mai mult bacteria să realizeze cimentul, cu atât cimentul va fi mai puternic. Putem optimiza acest proces”, a explicat Dyllon Randall, cel care a coordonat echipa.

Inovaţia acestei invenţii este faptul că aceste cărămizi pot fi produse în matriţe, la temperatura camerei. Asta în condiţiile în care, cărămizile obişnuite sunt produse la temperaturi de circa 1.400 de grade Celsius. Procesul respectiv duce la emisii masive de dioxid de carbon, ceea ce înseamnă că inovatoarele cărămizi sunt şi prietenoase cu mediul.

Conceptul de a folosi uree pentru creşterea cărămizilor nu este unul nou. Acesta a fost testat în urmă cu câţiva ani în SUA, însă nu cu urina umană reală. Folosirea urinei umane reale este o premieră în industria materialelor de construcţii.

Consecinţele apariţiei acestui nou material va avea consecinţe pozitive semnificative în recuperarea şi reciclarea deşeurilor. Procesul de fabricare a cărămizilor bio produce azot şi potasiu, elemente importante în fabricarea îngrăşămintelor chimice.

97% din fosforul prezent în urină poate fi transformat în fosfat de calciu, care este un ingredient cheie în îngrăşămintele care sunt folosite în întreaga lume. Acest lucru este foarte important, având în vedere faptul că rezervele de fosfat sunt pe cale de a se epuiza.

Vă mai recomandăm:

De ce sunt ideale casele construite din BCA. Eficienţa termică, unul dintre argumente

Beneficiile utilizării materialelor de construcţie ecologice. Sfaturi pentru a avea o „casă verde“ impecabilă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite