„Casă Verde“ pentru alţi 240 de bistriţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorilor din Bistriţa-Năsăud li s-a alocat  anul acesta un buget de 1,4 milioane de lei.A doua sesiune a programului începe din 1 iunie, iar sumele care pot fi obţinute variază între 6000 şi 8000 de lei. Principiul de acordare rămâne şi anul acesta, primul venit, primul servit

Bistriţenii pot şi anul acesta să ceară bani pentru instalarea de sisteme de încălzire pe bază de energie regenerabilă. Din 1 iunie demarează sesiunea a doua de finanţare, după ce anul trecut 355 de bistriţeni au fost acceptaţi în programul „Casa Verde".

 Programul este croit şi de această dată doar pentru proprietarii de case, cu menţiunea că de data aceasta sunt acceptaţi şi cei care au duplex-uri, iar numărul finanţărilor este limitat. Banii care pot fi obţinuţi variază în funcţie de tipul de centrală pentru care se optează: solară, pe rumeguş sau pompe de căldură şi pot fi de maximum opt mii de lei. Cererile se depun şi anul acesta la Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului, care la rândul său le trimite la Fondul de Mediu.„Şi de data aceasta vom merge pe principiul primul venit, primul servit, iar bugetul iniţial este de 1,4 milioane de lei, cu posibilitatea de suplimentare pe parcurs", explică Ştefan Mureşan, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud. Inspectorii de la Protecţia mediului au calculat că banii alocaţi ajung pentru 240 de solicitanţi, însă dacă lucrurile vor decuge ca şi la prima sesiune vor mai intra şi alţii: „Tot aşa s-a întâmplat şi anul trecut, însă au mai rămas bani de la alte judeţe şi au fost acceptaţi în total 355 de solicitanţi. Cu excepţia a 70 dintre ei, toţi au intrat în posesia banilor. Restul vor primi până în 15 iunie", explică directorul de la mediu.

Beneficiarii se declară mulţumiţi

Cei care au beneficiat de decontarea investiţiilor făcute prin „Casa Verde" spun că birocraţia le-a ridicat probleme şi că decontarea a reprezentat cam jumătate din valoarea investiţiei, însă se declară mulţumiţi. Medicul cardiolog, Dănuţ Cocoi a accesat programul pentru o instalaţie de încălzire a apei calde cu ajutorul panourilor solare. Spune că înstalaţia l-a costat, cu tot cu manoperă, în jur de 12000 de lei, din care i s-au decontat prin program cam 6000. „Am depus dosarul în octombrie anul trecut, iar banii au venit prin aprile anul acesta. A fost destul de greu la capitolul birocraţie, dar spun că a meritat totuşi. Practic nu mai pornim deloc centrala în sezonul cald şi cred că în timp, reducerea cheltuielilor se simte. Nu am fi făcut această investiţie fără acest program", recunoaşte beneficiarul.

Cum funcţionează programul

După aprobarea dosarului iniţial, beneficiarul trebuie să încheie un contract de execuţie cu o firmă de specialitate, la alegere, îşi face investiţia, iar teoretic, după ce trimite toate facturile şi chitanţele primeşte şi banii. „Dosarul iniţial nu este complicat deloc, este nevoie doar de copia după cartea de identitate, dovada de proprietate a imobilului, şi a faptului că nu există litigii pe aceasta,  dovada plăţii la zi a impozitului, o declaraţie pe proprie răspundere a proprietarului şi numărul unui cont bancar", explică directorul Agenţiei de Protecţia a Mediului, (APM) Ştefan Mureşan

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite