Ce s-a descoperit pe fundul lacului Colibiţa după golire. „Marea de la munte“ nu e aşa curată cum se crede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de cabanieri îşi golesc fosele septice în Lacul Colibiţa, atracţia uneia dintre cele mai noi staţiuni turistice din Transilvania. Golirea lacului pentru reabilitare a scos în evidenţă amploarea fenomenului. O echipă formată din reprezentanţii mai multor instituţii desfăşoară un control în zonă.

Localitatea Colibiţa este una dintre revelaţiile turistice ale Transilvaniei. Numită „Marea de la munte”, datorită lacului superb înconjurat de munţi, aceasta a avut parte de şantier, chiar în anul în care a fost declarată staţiune. În zonă se reabilitează drumul de acces şi se fac lucrări de aducţiune apă.

La finalul anului 2018 au început şi lucrările de consolidare şi reabilitare a lacului, acesta fiind în centrul unuia dintre cele mai importante proiecte de reabilitare din această regiune a ţării.

Lucrările includ reabilitarea totală a barajului şi reamenajări ale râului Bistriţa Ardeleană, care se alimentează tot din Colibiţa. Nu mai puţin de 27 de milioane de euro au fost direcţionate spre aceste lucrări. 

Primul pas făcut a fost golirea parţială a lacului. Aceste lucrări au scos în evidenţă însă o practică mai puţin prietenoasă cu mediul a cabanierilor din zonă. Din lipsa unui sistem de canalizare, unităţile de cazare dezvoltate pe mal au apelat la fose septice. 

Acestea însă sunt golite direct în lac, prin mai multe ţevi de scurgere. O echipă a postului de televiziune ProTV a surprins marţi, 5 martie, zeci de ţevi de scurgere care ieşeau din malul lacului.

Miercuri, o echipă mixtă de control formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Gărzii de Mediu şi ai Direcţiei de Sănătate Publică s-a deplasat la Colibiţa pentru a verifica situaţia şi a lua măsurile care se impun. 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite