Cum a ajuns o bistriţeancă din vârf de munte şefă de promoţie la Sorbona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aventura Andreei a început cu pasiunea pe care aceasta a dezvoltat-o pentru limba franceză FOTO: Andreea Grad Arhivă Personală
Aventura Andreei a început cu pasiunea pe care aceasta a dezvoltat-o pentru limba franceză FOTO: Andreea Grad Arhivă Personală

Andreea Grad, 21 de ani, a făcut o pasiune încă din liceu pentru limba franceză. Tânăra, originară din comuna Lunca Ilvei, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost acceptată să studieze la vestita Université Paris-Sorbonne, unde a ajuns şefă de promoţie.

Andreea Grad are 21 de ani şi este din Lunca Ilvei, Bistriţa-Năsăud. Ca mulţi tineri din comuna natală, Andreea şi-a căutat norocul şi succesul în mediul urban. A început în Bistriţa, la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu“, una dintre cele mai bune şcoli din judeţ. Acolo, Andreea s-a îndrăgostit de limba franceză. 

„Din liceu a început totul. Am făcut filologie bilingv franceză. Am fost în foarte multe schimburi de experienţă în Besançon şi am cunoscut Franţa. Am făcut o pasiune pentru limba franceză. În fiecare an am mers la olimpiada de limba franceză la faza naţională şi am decis să folosesc pasiunea pentru limba franceză pentru a-mi crea un drum în viaţă“, spune Andreea. 

Tânăra a aplicat încă din clasa a XII-a la una dintre cele mai bune universităţi din Europa, Université Paris-Sorbonne. Deşi avea note foarte bune, ea nu era sigură că avea să fie admisă la Sorbona. Totuşi, surpriza a avut loc, iar bistriţeanca a fost acceptată la specializarea Istorie şi Ştiinţe Politice. 

NOTELE DE LA EXAMENE SUNT SECRETE

„La început, în primul semestru, nu mi s-a părut complicat, ci diferit. Era extrem de diferit faţă de ce ştiam din liceu, un mod cu totul nou de a se face şcoală. A trebuit să iau totul de la zero, ca un copil care învaţă să meargă. Nu pot să zic că în primul an am avut media cea mai mare din grupă, dar am recuperat în timp foarte scurt“, îşi aminteşte bistriţeanca. 

Andreea a început să-i întreacă pe colegii ei încă din anul al doilea de facultate, după ce a reuşit să asimileze metodele de cercetare şi informaţiile cerute de universitate. Ştia cam pe unde se clasează în ierarhia universităţii doar din discuţiile cu colegii, accesul la note fiind computerizat şi securizat.  Anul acesta, Andreea a terminat Université Paris-Sorbonne şefă de promoţie. Mai mult, tânăra a şi fost acceptată la un masterat dublu axat pe Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţioale, care se face la două universităţi. 

„Nu am vânat notele şi nu mi-am dorit să fiu cea mai bună. Am luptat foarte mult să am note mari şi să iau licenţa cu note mari, pentru că ştiam că aveam nevoie de ele la master, fiind un masterat selectiv şi restrâns ca număr de locuri, doar 30. Pentru mine asta a fost important în ultimul an de licenţă: pregătirea pentru master. Asta m-a ambiţionat cel mai mult. Am aflat că sunt şefă de promoţie în mai, când am primit toţi rezultatele finale. Nu a fost ceva extraordinar pentru mine sau ceva pe care să fi pus accentul în mod special“, a declarat tânăra. 

andreea grad 2

Ea recunoaşte că a fost o perioadă doarte dificilă, mai ales că, în timp ce îşi pregătea licenţa, a participat şi la mai multe interviuri pentru job şi pentru masterat. Cum a reuşit o tânără din România să termine şefă de promoţie o universitate atât de prestigioasă? Răspunsul ni-l dă chiar ea: 

„Sunt o persoană foarte practică şi realistă. Îmi cunosc foarte bine punctele slabe, am lucrat mai mult la aceste părţi. Am încercat să lucrez mai mult la materiile de care aveam nevoie la master. Rezultatul a fost rezultatul unei organizări foarte bune“. 

LUCREAZĂ LA EUROPE BUSINESS SCHOOL

Una dintre cele mai frumoase şi utile experienţe de care a avut parte Andreea în Paris a fost un stagiu de şase luni la Ambasada României în Franţa. „A fost deosebit de interesant şi util pentru mine ca viitor masterand într-un domeniu al politicii, administraţiei publice şi diplomaţiei. Am contribuit la organizarea vizitei făcute de prim-ministrul Dacian Cioloş anul acesta. Am cunoscut foarte mulţi români stabiliţi în Franţa, încă din perioada comunistă, care au devenit renumiţi avocaţi sau fizicieni şi care fac cinste României, însă sunt prea puţin cunoscuţi la noi în ţară“, mai spune Andreea. 

Deşi o aşteaptă un masterat destul de solicitant, tânăra şi-a găsit deja un job, la Europe Business School, cea mai importantă şcoală privată dedicată afacerilor din Europa. Acolo, Andreea se va ocupa de studenţii din străinătate. 

Bistriţeanca susţine că vestea că a reuşit să termine Université Paris-Sorbonne şefă de promoţie a fost primită cu entuziasm, însă lucrurile au fost privite puţin greşit, crede Andreea Grad. În ciuda faptului că provine dintr-o familie obişnuită de la ţară, tatăl său fiind pădurar, iar mama – fostă secretară, Andreea spune că oamenii care trăiesc în satele româneşti nu sunt mai puţin informaţi, mai puţin umblaţi prin lume sau mai puţin inteligenţi, de aceea astfel de performanţe n-ar trebui să mire prea mult. 

„Părinţii mei sunt oameni care au călătorit mult. Tata este pădurar, iar mama a lucrat ca secretară o vreme, iar apoi s-a dedicat educaţiei mele întru totul. S-a focalizat foarte mult pe mine şi pe educaţia mea. Părinţii mei au luat această decizie gândindu-se la binele meu şi la realizarea mea profesională“, povesteşte Andreea.

Ea ne dezvăluie că părinţii au însoţit-o, la începutul studiilor, la Paris, unde au stat timp de trei săptămâni în concediu pentru a vedea dacă fiica lor se poate acomoda în capitala Franţei. Andreea spune că internetul o ajută foarte mult să menţină o relaţie strânsă cu tatăl său, care lucrează la 2.000 de metri altitudine, în munţi.

andreea grad 3

Andreea alături de părinţii săi (Foto: Arhivă Personală Andreea Grad)

„Mama vine foarte des în Paris. Tata este mai legat de România din cauza jobului. Noi suntem foarte apropiaţi. Chiar dacă tata lucrează la 2.000 de metri altitudine, în vârful munţilor, ne trimitem poze şi comunicăm des prin internet“, explică bistriţeanca. 

Autorităţile locale din Lunca Ilvei, comuna sa natală, s-au arătat şi ele impresionate de performanţa tinerei, acordându-i o diplomă de excelenţă. 

„A fost o iniţiativă pe care am apreciat-o foarte mult. Este un lucru frumos, mai ales că vine din partea unor oameni care nu fac parte din familia mea, dar care îmi apreciază munca. Asta mă face să mă simt bine“, mai spune Andreea. 

Vă mai recomandăm:

O bistriţeancă, masterandă în industria luxului. A studiat la Sorbona, a fost felicitată de prinţul Albert de Monaco şi acum îşi construieşte propriul brand

VIDEO Cum arată studenţia celui mai performant olimpic român: cercetare încă din primul semestru şi practică plătită generos la Facebook

O studentă româncă, despre experienţa la studii în Danemarca: „Poţi să întâlneşti pe stradă un membru al Familiei Regale, atât sunt de deschişi“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite