Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

Cum ne alegem duhovnicul pentru toată viaţa? Ce trebuie să găseşti în omul căruia îi spui toate secretele

4
5 Jun 2015 06:30:15
Autor: Bianca Sara Gavrilă
Copil în rugăciune
Copil în rugăciune

Deşi fiecare credincios aparţine unei parohii, Biserica Ortodoxă Română permite alegerea liberă a duhovnicului. De ce trebuie să ţinem cont însă atunci când ne alegem părintele duhovnicesc? Preoţii spun că disponibilitatea şi deschiderea sunt calităţile de aur ale duhovnicului.

Cei mai mulţi dintre credincioşi îl au ca duhovnic pe preotul care slujeşte în parohia de care aparţin. Biserica Ortodoxă nu-i împiedică însă pe credincioşi să-şi aleagă alt duhovnic.
Asta pentru că între cei doi se leagă o relaţie de încredere şi care adesea se întinde pe decenii.

„Alegerea duhovniului este liberă. Biserica respectă dreptul credinciosului de a-şi alege duhovnicul, mai ales că între duhovnic şi penitent se dezvoltă, în timp, o relaţie de încredere. E o relaţie filială între un părinte duhovnicesc şi copilul său duhovnicesc. Această relaţie se întăreşte, de aceea este nevoie de consecvenţă”, explică preotul Vasile Rus.

Potrivit acestuia, duhovnicul trebuie să ne fie aproape mai ales la suferinţă. După fiecare mărturisire, duhovnicul ne ajută nu doar să ne eliberăm de povara păcatului, ci şi să ne rugăm pentru iertare, printr-un canon, un adevărat medicament pentru suflet.

„Este recomandat ca relaţia dintre duhovnic şi penitent să fie de lungă durată, pentru ca duhovnicul să constate de la o spovedanie la alta îndreptarea penitentului”, completează părintele Vasile Rus.

Disponibilitatea şi deschiderea, calităţile de aur căutate de credincioşi

Printre criteriile care ghidează credincioşii atunci când îşi caută un duhovnic se numără disponibilitatea acestuia, deschiderea în faţa oricărei situaţii şi apropierea acestuia faţă de credincioşi.

Părintele Vasile Rus spune că credinciosul şi duhovnicul se găsesc reciproc şi nu este vorba despre o selecţie propriu-zisă.

„În momentul în care l-ai aflat, trebuie să-l păstrezi. În timp, se creează o legătură strânsă între duhovnic şi penitent, multe lacrimi în spovedanie curăţă sufletul de rele, dar e nevoie de ascultare”, mai spune părintele.

Vă mai recomandăm:

Ce sunt, de fapt, moaştele - sursa miracolelor, explicată de teologi. Cum au adus ploaia osemintele Sf. Pantelimon într-un an secetos al Bărăganului

Doctorul de trup şi de suflet. Un medic specialist în ecografie se transformă în preot în fiecare duminică şi slujeşte la biserica de lângă Spitalul Constanţa

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

x cogito ergo sum
5.06.2015, 08:16:25

De ce sa ma duc la un individ imbracat in negru care-i cel putin tot atat de pacatos ca si mine ca sa-i spun cele mai intime ganduri si cele mai ascunse greseli si pacate ? Sincer ,chiar nu vad rostul .Cand sunt coplesit de remuscari si de ganduri negre pentru faptul ca gresesc si fac fapte rele pe care mai apoi le regret pot sa cad seara in genunchi si sa ma rog in linistea camerei mele Dumnezeului Atotputernic cel care ne asigura ca aude toate rugaciunile unui suflet intristat .Si asa secretele vor ramane doar intre mine si El .

-2 (2 voturi)
Rus Vasile
5.06.2015, 08:30:10

chiar dvs ati dat raspuns framantarilor dvs....secretele raman pacate.....e nevoie de un doctor pentru suflete pentru a te vindeca care sa iti prescrie cel mai bun tratament...poate gasiti unul bun fara pacate...cand va imbolnaviti trupeste mergeti la medic sa va consulte si sa va prescrie un tratament pentru a va insanatosi...

+1 (3 voturi)
Stefan
5.06.2015, 16:31:49

Nu reusesc sa inteleg de ce un om cu capul pe umeri, cu constiinta si cu putere de gindire are nevoie de un duhovnic. Ca sa ce ? Este plina tara asta de popi care mai de care mai duhovnici cu un IQ de toata jena si fara experienta in viata. Mi se pare aberant ca un popa, care n-a trait necazuri, sa dea sfaturi unuia care le-a trait din plin. Popa nu va sti decit sa spuna ca Dumnezeu este de-asupra noastra si ne ocroteste. Pai cum te-a ocrotit pe tine, cel care ai trait necazuri cit pentru 5. Daca ai nevoie de un duhovnic, inseamna ca esti slab in gindire.

0 (0 voturi)
Dragon
6.06.2015, 10:10:21

Raspunsul e simplu. Nu se spun asemenea lucruri nimanui.