Cum era distorsionată Istoria Românilor în comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de 1989, manualele de istorie nu au scăpat nici ele „neprelucrate” de comunişti, influenţele simţindu-se, potrivit profesorilor care au predat în acea vreme, în special la istoria contemporană a românilor, unde importanţa partidului comunist era mult exagerată.

Ionel Tompa este profesor de istorie de 40 de ani. A avut ocazia să predea la mai multe licee din municipiu, inclusiv unele de top, începându-şi cariera de dascăl la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” şi petrecându-şi ultimii ani la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”. A fost şi inspector de specialitate şi chiar inspector şcolar adjunct.

Cariera şi-a început-o în perioada comunistă şi îşi aminteşte şi acum cum se desfăşurau orele pe atunci. Spune că mari diferenţe în stilul de predare nu existau, majoritatea fiind legate în special de logistică.

„Materia de clasa a XII-a aproape că nu se compară, pentru că acum facem un alt tip de istorie în clasa a XII-a, o istorie a românilor integrată în istorie universală. Omisiuni sunt şi acum, erau şi atunci. Se exagera în general rolul partidului comunist şi a clasei muncitoare, asta cu certitudine. Exista o anumită tehnică, nu de deturnare efectivă a istoriei şi nici aşa cum se spune că era materia plină de neadevăruri istorice. Aveau o tehnică, tot din 10 informaţii, una era incorectă, era introdusă câte una falsă care nu era în spiritul adevărului istoric,” explică Ionel Tompa.

Potrivit lui Ionel Tompa se exagera şi numărul comuniştilor în perioada interbelică, dar şi importanţa acţiunilor lor. „Nu se recunoştea de exemplu şi rolul negativ avut de comunişti în perioada interbelică sau raporturile avute cu partidul comunist sovietic”, completează profesorul.

Erorile nu erau singurele care se strecurau în manualele de istorie. Prezente erau şi părerire lui Nicolae Ceauşescu cu privire la diferite evenimente istorice sau personaje.

„Legat de anumite evenimente istorice medievale, se integra în temă şi o apreciere a lui Nicolae Ceauşescu faţă de voievodul X sau Y, care de multe ori nu era o apreciere care să nu fie în spiritul adevărului istoric pentru că de multe ori era o parafrazare sau preluare de la mari istorici, de exemplu de la Iorga şi era pusă în gura lui Nicolae Ceauşescu”, precizează Ionel Tompa.



Vă mai recomandăm:

Vă mai amintiţi: „Oriunde merg/ În tot ce simt/ Alături eşti/ Iubit partid!“. Cum ni se spălau creierele prin manualele de limba română dictate de Ceauşescu

Cum „umflau” ziarele comuniste recoltele din Bistriţa-Năsăud

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite