Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

Cum i-au alungat habsburgii pe ţăranii români din Transilvania cu taxe mari, bătăi şi umilinţe

17
11 Dec 2015 18:39:01
Autor: Bianca Sara Gavrilă
Ţăranii plecau mereu în grupuri, cu animalele după ei FOTO: istoriesinumismatica.wordpress.com
Ţăranii plecau mereu în grupuri, cu animalele după ei FOTO: istoriesinumismatica.wordpress.com

În anii 1700, preţ de aproape 50 de ani, ţăranii români din Transilvania şi-au lăsat baltă pământul unde s-au născut şi au crescut şi s-au mutat în Moldova. Aceştia erau alungaţi de regulile impuse de habsburgi, dar şi de abuzurile conducătorilor saşi.

În anii 1700, doar din judeţul Bistriţa-Năsăud peste 1500 de persoane au ales să treacă împreună cu familia, căţelul şi purcelul Carpaţii şi şă-şi construiască o nouă viaţă în Moldova.
 
Fenomenul, care s-a întins pe aproape 50 de ani poartă numele de „bejenie”  şi se datorează în mare parte comportamentul habsburgilor, care controlau Transilvania.
 
Ce i-a nemulţumit atât de tare pe ţăranii români şi i-a determinat să-şi ia lumea în cap şi să-şi părăsească pământul natal? Au contat taxele, dările şi dijmele din cereale şi alte produse. Ţăranilor nu le-a picat bine nici când li s-a interzis vânătoarea şi pescuitul. Asta în condiţiile în care erau obligaţi să participe pentru bunăstarea judelui la vânătoare şi perscuit, altfel erau bătuţi fără milă. 
 
A contribuit şi insistenţa cu care oficialităţile săseşti  încercau să menţină şi să determine o stare de dependenţă în rândul ţăranilor români. 
 
Ţăranii români din Transilvania au fost atraşi spre Moldova în special de dările mai mici percepute şi de obligaţiile de muncă mai acceptabile implementate de autorităţile moldovene. 
 
 „Mai mult, invocând motivul că, „românii...se înmulţesc printre saşi”, săvârşesc furturi şi-şi ridică case frumoase, magistratul Bistriţei a hotărât, la 15 mai şi 4 octombrie 1713, măsura abuzivă de izgonirea a românilor din oraş şi din satele cu populaţie germană ale districtului. În hotărârea din 15 mai, semnată de întregul magistrat, prevăzută cu sigilii, fixa drept termen de plecare sfârşitul lunii mai 1713, după care dacă la 1 iunie se vor mai afla case pe loc, acela vor fi arse şi prefăcute în cenuşă conform vechiului obicei practicat pe vremuri. Ca urmare, multe familii emigrează în Moldova”, precizează profesorul de istorie Ioan Bureaca în „Aspecte ale bejeniei în veacul al XVIII-lea”. 
 
Amploarea fenomenului bejeniei îngrijorează oficialităţile. Drept dovadă, magistratul Bistriţei primeşte de la Sibiu ordine şi instrucţiuni referitoare la măsurile imediate de a împiedica emigrările în masă.
 

Primarii şi haiducii, conducătorii cetelor de emigranţi

 
Ţăranii plecau organizat, în grupuri, din anumite locuri, stabilite în prealabil. Aceştia erau înarmaţi cu puşti, suliţe, furci şi coase, iar în fruntea lor se găseau întotdeauna conducători. 
 
Printre cei care fugeau din Transilvania se numărau şi preoţi şi chiar primari. Mai mult, în fruntea cetelor de fugari se aflau fie haiduci, fie chiar primarii care i-au condus şi pe pământ ardelean. 
 
 „În faţa proporţiei de masă a bejeniei, autorităţile sunt silite să ia măsuri de întărire a pazei hotarelor spre a împiedica fuga ţăranilor. Guvernul Transilvaniei ordona, la 19 iunie 1760, să se raporteze din opt în opt zile situaţia celor plecaţi”, completează profesorul Ioan Bureaca.
 
Până în a doua parte a anilor 1700 fuga peste Carpaţi nici nu era atât de dificilă, paza graniţei fiind încredinţată plăieşilor. Militarizarea anumitor zone mai temperează din aceste migraţii, însă nu reuşeşte să le stopeze. 
 

Vă mai recomandăm:

 
Dezmăţul nobilimii ardelene: cum se distrau adolescenţii din familiile influente acum 200-300 de ani
 
 
„Câinii Domnului”, călugării cu „cagule” care au pus bazele Inchiziţiei. Ce a ascuns una dintre cele mai vechi mănăstiri dominicane din Transilvania

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

aurel aurel
11.12.2015, 19:00:06

aveam de gand sa fac un comentariu mai bland...mai echilibrat, insa ... Eeee, acum sa le punem si noi taxe...daca nu le convine,sa plece.

+1 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
11.12.2015, 19:01:54

Comentariu considerat abuziv.

aurel aurel
11.12.2015, 19:03:12

oricum stiu ei de ce.

+1 (3 voturi)
koko mirla
11.12.2015, 20:21:11

În primul rând, măi Sara pe deal, buciumu' sună cu jale, în "Aspecte ale bejeniei în veacul al XVIII-lea din judeţul Bistriţa-Năsăud" profesorul Ioan Bureacă spune că a fost UN COMPLEX DE FACTORI CE AU DUS LA BEJENIE. Nu "Habsburgii i-au alungat" pe români ! Ar trebui să știi că baza politicii Habsburgilor, timp de sute de ani în teritoriile ce le-au condus, a fost că OMUL ÎNNOBILEAZĂ LOCUL CU MUNCA LUI. Că de-aia arată Austria azi așa cum arată, și de-aia au arătat Transilvania și celelalte posesiuni ale lor cum au arătat (oameni aduși din toate părțile, Banatul l-au colonizat inclusiv cu turci, am rude - prin alianță - cu strămoși turci bănățeni, iar asta s-a făcut pentru a pune în valoare pământurile mlăștinoase ale Banatului, ce au fost scoase din apă și transformate din smârcuri în teren agricol prin sacrificiul a zeci de mii de coloniști, MAJORITATEA GERMANICI, dintre care mulți au murit atunci lucrând la canalizare ! au fost nevoiți să aducă alt val de coloniști din Țările-de-Jos ! pentru ca, azi, terenul agricol de acolo să stea în paragină, conform dorinței de la Bucale ! că austriecii s-au retras din Oltenia la 1739 din cazua puturoșeniei, hoției și prostiei caracteristic valahe), până par igzamplu au pus laba miticii pe Transilvania și a ajuns să arate cum arată azi, după 95 de ani de administrare balcanică, adică JALNIC ! În al doilea rând, în textul profesorului Bureacă este scris așa : "decretul de încorporare a Văii Rodnei la Bistritz în timpul regelui Matia Corvinul (1475) și confirmat prin altele (1481, 1492, 1498, 1520), prevedea deplina egalitate a românilor cu germanii". Ai "uitat" să treci asta, ca să le placă miticilor ceaușei ceea ce citesc în articol, că românii ardeleni au fost asupriți timp de veacuri ? Ai pus numai că magistratul din Bistritz voia să privilegieze patriciatul săsesc local în fața iobagilor români (ajunși iobagi prin edictul olteanului Mihail Petrașcu, zis de oltenii lui "Mihai Viteazul", care i-a legat de glie la 1600 pe țăranii din Ardeal cu "legătura lui Mihai", singura mențiune despre nemernicul ăla oltean ce o întâlnești prin satele ardelenești), Asta e exact cum acum Ioan Oltean a fost trimis în gura DNA, în timp ce pămpălăul ăla mitic acuzat simultan a fost scăpat de colegii lui mitici din parlamentul de la Bucale ! Fiindcă miticii umblă cu șpăgi. Dubla măsură în evul mediu în secolul al XVIII-lea la sași, la fel ca dubla măsură la mitici în secolul al XXI-lea ! 'Țăleji tu, fată draghe ? În al triilea rând, nu numai românii au fugit de sub administrația habsburjică din Transilvania, ci și ungurii, par igzamplu, că ȘI UNGURII ERAU IOBAGI: https://ro.wikipedia.org/wiki/Secuii_din_Bucovina#/media/File:Bukovinai_szekelyek.png

+3 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
11.12.2015, 20:45:05

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările