Cum au reuşit apele minerale din Transilvania să atragă atenţia curţii imperiale de la Viena. Apa, recomandată în tratarea hemoroizilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre primele reclame la apa minerală îmbuteliată în Sîngeorz-Băi, Hebe
Una dintre primele reclame la apa minerală îmbuteliată în Sîngeorz-Băi, Hebe

Despre apele minerale din Transilvania apar date încă din secolul al XVII-lea. Acestea au atras atenţia înclusiv a curţii imperiale de la Viena, care îi cere guvernatorului de Sibiu să le cerceteze cu ajutorul medicilor şi să identifice proprietăţile. Apa minerală din Sîngeroz-Băi era recomandată, de exemplu, pentru tratarea hemoroizilor.

Potrivit istoricilor, apele minerale din Transilvania sunt consumate din cele mai vechi timpuri. Date despre proprietăţile curative ale acestora apar însă abia începând cu secolul al XVII-lea.

Ioan Chintăuan şi Ioan Rusu prezintă o istorie a apelor minerale de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, făcând cunoscut faptul că încă dn anul 1773, locţiitorul guvernatorului Transilvaniei, Nicolae Bethlen dă ordin magistratului Bistriţei să facă o cercetare amănunţitp în ţinut în legătură cu toate produsele natural folosite la vindecarea bolilor. 

„Să luaţi informaţii despre toate apele minerale care se află în cercul dvs., să descrieţi locurile şi regiunile unde s-ar afla; la fiecare să notaţi dacă se folosesc la vindecarea bolilor şi anume la ce boli sau dacă sunt dispreţuite din cauza malignităţii lor. La îndeplinirea cărei însărcinări veţi putea să consultaţi şi pe medicii şi chirurgii aflători acolo, precum şi pe vestiţii chirurgic ai regimentelor, putând să cereţi informaţia şi părerea acelora în scris”, este recomandarea guvernatorului Transilvaniei.

Două luni mai târziu, primarul oraşului Bistriţa D. Ziegler îi răspunde guvernatorului cu un raport şi părerea medicilor şi chirurgilor bistriţeni cu privire la apele minerale din zona Rodna. 

Apele minerale, recomandate pentru tratarea hemoroizilor

În raportul său, medicul districtului I. Shankenbank, spune:  „în districtul Rodnei se află izvoare care sunt cercetat în fiecare an de mulţi locuitori din acest mare principat. În acele locuri sunt răspândite şi multe izvoare de acest fel ele sunt îmbibate cu sare alcalină şi cu pământ feruginos, iar unele conţin şi sare amară. Din această cauză, ele au proprietatea de a rezolva, de a laxa puţin, de a curăţi căile urinare, de a ameliora hemoroizii şi de a ameliora slăbiciunile stomacului şi ale intestinelor”.

Acesta este şi primul raport medical despre apele minerale din zonă. În anii care au urmat, guvernatorul din Sibiu, la îndemnul celui din Viena, ajutat de mai mulţi medici şi chimişti, analizează apele minerale din întreaga Transilvania. 

În anul 1770, apele minerale din regiune apar pe o hartă a Imperiului Austriac, iar în 1777, acestea sunt şi descrise. 

Deşi pare greu de crezut, prima apă minerală îmbuteliată a fost cea din comuna Parva, în anul 1895. Aceasta ajungea în mai multe ţări europene şi purta numele Carpatia. 

„Localnicii le cunoşteau de la începuturile aşezării lor aici. Necunoscându-le calităţile terapeutice le-au folosit numai ca ape de masă. Populaţiile venite peste ei au procedat la fel. Absenţa documentelor şi amenajărilor din perioada ocupaţiei romane a Daciei se expică prin aceeaşi lipsă de cunoaştere a calităţilor terapeutice şi prin situarea lor în afara limesului. Ei nu au amenajat nici apele sărate pentru cură, ci le-au folosit numai în alimentaţie”, notează Ioan Chintăuan şi Ioan Rusu în lucrarea „Consideraţii cu privire la istoricul cunoaşterii şi utilizării apelor carbogazoase din Transilvania de Nord-Est” . 

Vă mai recomandăm:

Cum îşi promovau bistriţenii produsele în perioada interbelică. Zeiţa Hebe se dezbracă de dragul apei minerale de la Sângeorz Băi

FOTO VIDEO Povestea Sângeorz Băi: „meşterii în farmece” îşi blestemau pământul pentru a nu-l mai dori nimeni, iar zânele îi răpeau pe ciobani

Cum „au dispărut” din Bistriţa-Năsăud apele minerale, cândva exportate în SUA, Franţa sau Italia

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite