Dascălii clujeni se înscriu la titularizare în Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mie de profesori se luptă in acest an pe 185 de catedre titularizabile, iar posturile  sunt de doua ori mai puţine decat anul trecut.Pentru prima dată în istoria concursului, în Bistriţa s-au înscris la concurs şi candidaţi cu domiciliul în judeţele învecinate

Posturile scoase la concurs anul acesta în şcolile şi grădiniţele din Bistriţa-Năsăud sunt semnificativ mai puţine decât anul trecut, 185 faţă de 310, dar numărul concurenţilor este constant şi a trecut şi anul acesta cu puţin peste o mie. Pe de altă parte, pe locurile din Bistriţa s-au înscris în acest an şi candidaţi din alte judeţe. „Au venit şi profesori din Cluj anul acesta, pentru că am înţeles că acolo sunt mai puţine posturi. Îşi încearcă norocul la noi şi probabil că se gândesc să intre la pretransferări şi aşa să se întoarcă acasă ", explică Elena Borş, inspectorul de resurse umane al Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud(ISJ) .

Pentru unele catedre nu există deloc posturi

Geografia, dar şi disciplinele tehnice  nu au anul acesta posturi titularizabile în Bistriţa-Năsăud, însă profesorii de specialitate s-au înscris totuşi la concurs. Ei speră ca o notă mare să le ofere prioritate la un post bun de suplinitor sau chiar la o continuitate de doi ani pe un asemenea post. Într-o astfel de situaţie este Augustin Zăgrean, profesor de geografie, care de 13 ani susţine anual concursul. În urmă cu doi ani a luat 9,26, iar anul trecut dascălul a obţinut 8,05, dar singura catedră titularizabilă din Bistriţa, la Liceul cu Program Sportiv a fost luat de o colegă cu o notă mai mare. Media bună l-a ajutat să prindă două jumătăţi de catedră în Bistriţa, una la Colegiul Andrei Mureşanu, cealaltă la Infoel. Anul acesta se duce din nou, însă ştie din start că are nevoie de medie bună pentru o altă suplinire.

image

Unii sunt boboci

Nici debutanţii nu sunt prea optimişti. Maria Ilovan din Rebrişoara este o absolventă de 2010 a Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii „Dimitrie Cantemir"din Cluj-Napoca.  Şi-a depus dosarul pentru examenul de titularizare şi vrea să predea economie. „Nu am altă variantă. Ce să fac altceva? Şi unde? În plus, iubesc copiii şi îmi place să lucrez cu ei. Ador munca cu elevii, deşi nu e plătită pe măsura efortului. În ultimul an de facultate am predat la Parva şi am primit 554 de lei", mărturiseşte tânăra de 25 de ani. La fel gândeşte şi Cristina Mureşan, o tânără de 29 de ani din Bistriţa, care a terminat Facultatea de Ştiinţe economice, dar vrea tot în învăţământ: „E o meserie frumoasă şi-mi place să lucrez cu copiii. Nu am profesat niciodată deşi am terminat în 2004.. Între timp am făcut şi un master", spune tânăra care şi-a depus astăzi dosarul.

image

Dosarele depuse la cele două centre de înscrieri vor fi verificate cu atenţie iar unii pot să nu fie primiţi în examen dacă documentele nu sunt complete.  Primele probe sunt orale şile susţin doar cei care vor să predea discipline vocaţionale. Titularizarea se susţine însă în 14 iulie, iar rezultatele se afişează două zile mai târziu. Anul trecut dintre cei 1080 de candidaţi circa 53 % nu au obţinut nota minimă 7. Dintre aceştia 163, adică 15 % nu au reuşit să obţinănici măcar nota  5.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite