De câţi bani ai nevoie pentru a avea propriul castel, vechi de 260 de ani? Una dintre bijuteriile familiei Teleki, scoasă la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul familiei nobiliare Teleki din Comlod va fi scos la licitaţie de către autorităţile judeţene. Preţul de pornire a licitaţiei este de 111.000 de euro, asta în condiţiile în care clădirea se află într-o stare avansată de degradare.

Unul dintre cele mai frumoase castele din Bistriţa-Năsăud, care a aparţinut familiei nobiliare Teleki va fi scos la licitaţie vara aceasta. Castelul, care este situat în localitatea Comlod, se află în proprietatea Consiliului Judeţean, care însă a ajuns la concluzia că nu dispune de fondurile necesare pentru a salva clădirea de la prăbuşire.
 
Preţul de pornire a licitaţiei este de 111.945 de euro. Până în prezent s-a arătat interesată de acest monument situat într-un loc pitoresc o companie din Marea Britanie, care a şi trimis o scrisoare de intenţie în acest sens.

„Judeţul Bistriţa-Năsăud, în calitate de proprietar, nu are resursele financiare şi umane să întreţină, să folosească şi să exploateze imobilul cu respectarea prevederilor Legii nr. 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, precizează în caietul de sarcini al licitaţiei reprezentanţii Consiliului Judeţean.



Castelul are la parter 14 camere, la care se adaugă alte trei încăperi la subsol. De asemenea, acesta este înconjurat de o grădină ce se întinde pe 7843 de metri pătraţi. Imobilul este monument istoric, fiind ridicat în 1756 de către Istvan Wesselenyi de Hadad şi soţia sa Polixenia Daniel de Warygas. Ulterior castelul a intrat în proprietatea familiei Teleky.

image
image

Clădirea este la un pas de prăbuşire


Dacă nu se vor face intervenţii rapide de consolidare şi reabilitare, monumentul istoric clasa A riscă să se prăbuşească. O parte din subsol deja s-a prăbuşit, la fel şi o parte din tavan. Pereţii prezintă şi ei fisuri, iar acoperişul are parte de ţigle şi coame lipsă. Streşinile sunt distruse, astfel că apa de ploaie se infiltrează în pereţi.

Instanaţiile interioare aferente clădirii sunt învechite şi nefuncţionale, clădirea neavând nici instalaţii de apă şi canalizare funţională.
 

Vă mai recomandăm:

Autorităţile judeţene apelează la mediul privat pentru a salva unul dintre cele mai frumoase castele din Bistriţa-Năsăud

Ce ascund castelele impunătoare ale nobililor maghiari? De la tuneluri secrete la catacombe pentru înmormântare

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite