Decizia Mitropoliei Clujului în cazul preotului care a virat cu întârziere banii pentru o bolnavă de cancer. Femeia a murit după ce suma a ajuns în contul ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Buzan se lupta cu cancerul încă din anul 2010
Adriana Buzan se lupta cu cancerul încă din anul 2010

Reprezentanţii Mitropoliei Clujului nu iau în calcul vreo pedeapsă împotriva preotului care conduce asociaţia care a virat cu întârziere banii în contul unei bolnave care a murit de cancer. Aceştia susţin că nu este cazul să se caute vinovaţi şi că Biserica Ortodoxă a fost spiritual alături de bolnavă.

În urmă cu două zile, Adriana Buzan, o bistriţeancă de 35 de ani murea răpusă de cancer, boală cu care se lupta încă din anul 2010, şi care i-a răpit şi mama în urmă cu câţiva ani. 

Până în 2010, Adriana Buzan a avut o viaţă normală, era căsătorită şi avea un copil de 5 ani. În 2010, Adriana Buzan a fost diagnosticată cu cancer la sân. În acelaşi an, şi mama tinerei a fost diagnosticată cu aceeaşi afecţiune. „În 2010 am descoperit că aveam un nodul la sân, iar medicii au constatat că e cancerigen. Şi mama a fost diagnosticată cu cancer la sân în acelaşi an“, mărturisea Adriana în luna august a acestui an, când a acceptat în cele din urmă să îşi facă publică povestea.

Alături de mama sa, a început o luptă aprigă cu boala. În 2012, Adriana câştiga prima bătălie şi se întorcea fără să ezite la muncă. În doar 2 ani, în perioada 2012-2014, Adriana a primit lovitură după lovitură. A fost părăsită de soţ, iar la scurt timp, mama sa pierdea lupta cu boala, după ce cancerul a recidivat. La scurt timp după moartea mamei, s-a dus şi tatăl, din cauza unor complicaţii cauzate de diabet. Tot în 2014, după ce s-a trezit fără soţ şi părinţi şi cu un copil de crescut, Adriana a aflat că boala a recidivat, cu metastaze la oase şi ficat. După doi ani de luptă cu boala, povestea Adrianei era făcută publică şi începea o luptă contra cronometru pentru a aduna bani.

Deşi avea metastaze la oase şi ficat, aceasta a fost consultată de o echipă de medici din Turcia, care i-au redat speranţele şi i-au spus de un tratament care ar fi putut să îi prelungească viaţa. Acesta costa însă 20.000 de euro, bani pe care Adriana nu îi avea. Cunoscuţii Adrianei au făcut tot posibilul să strângă această sumă. 

În noiembrie, Adriana încă nu reuşea să adune suma necesară. La începutul lunii, în 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă a decis să se implice şi a organizat, prin Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Bistriţa-Năsăud şi Protopopiatul Bistriţa, un concert caritabil la care au răspuns afirmativ zeci de artişti, fără a fi remuneraţi. La câteva zile bune de la concert, asociaţia anunţa, prin intermediul Radio Renaşterea, că în urma evenimentului caritabil s-au strâns 17.600 de lei. Culmea, aceasta era exact suma de care mai avea nevoie Adriana pentru a ajunge în Turcia.

La aproape o lună de la eveniment, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Bistriţa-Năsăud nu virase banii strânşi în contul Adrianei. După ce ziarul local Bistriţeanul.ro a sesizat acest lucru în data de 6 decembrie, în aceeaşi zi, asociaţia a virat banii în contul Adrianei.

 Totuşi, încă de la începutul lunii decembrie Adriana era internată la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, iar din 4 decembrie era inconştientă. Adriana Buzan s-a stins în data de 7 decembrie, la ora 6.45.

Într-un comunicat de presă, Protopopiatul Ortodox Bistriţa explica de e a întârziat transferul banilor:

„Accesul Adrianei la tratamentul din Turcia (respectiv deplasarea acesteia la clinica de specialitate) a fost în permanenţă condiţionat de evoluţia stării sale de sănătate. Astfel, medicii din Cluj-Napoca, unde a fost internată până săptămâna trecută, au considerat că oganismul Adrianei nu poate suporta un asemenea tratament. Din acest motiv, orice deplasare în Turcia era exclusă, însă, împreună cu Adriana, am stabilit să se plătească valoarea perfuziilor, care vor fi trimise din Turcia, astfel încât, atunci când acestea sunt livrate, să fie achitate din banii existent. Acest tratament putea fi administrat doar cu condiţia ca analizele medicale să indice valori în limite normale, ceea ce, din păcate nu s-a întâmplat“, precizează Protopopiatul în comunicatul de presă. 

Potrivit unor surse Adevărul, preoţii care s-au ocupat de acest caz nu au discutat cu niciun medic şi nici n-au consultat vreun document medical. Ei s-ar baza pe nişte informaţii primite de la o terţă persoană, care nu avea nici ea pregătire medicală. 

„Imediat după spectacol, s-a luat legătura cu Adriana Buzan pentru a stabili modul în care va intra în posesia banilor. (...) Intenţia noastră a fost ca singurii beneficiari să fie Adriana, respectiv fiul său, Paul, astfel că am considerat necesar să avem această certitudine, având în vedere situaţia familială şi faptul că au existat nenumărate atenţionări că acel cont al Adrianei poate să fie utilizat de altceva“, precizează Protopopiatul Bistriţa, în comunicatul de presă.

Persoana la care se referă reprezentanţii Protopopiatului este fostul soţ al Adrianei, de care aceasta era despărţită încă din 2014 şi cu care nu păstra legătura. Singura persoană care avea acces la contul în cauză în afară de Adriana era împuternicitul legal Sanda Alina Moldovan, una dintre bunele prietene ale acesteia.

Reprezentanţii Mitropoliei: „Am fost alături de Adriana sufleteşte”

Contactaţi pentru a comenta această situaţie şi mai ales pentru a vedea dacă preotul Tudor Mudure, cel care se ocupă de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi şi care a organizat evenimentul caritabil va fi sancţionat în vreun fel, reprezentanţii Mitropoliei Clujului spun că nu trebuie căutaţi vinovaţi:

„Este regretabil pentru noi că dânsa a plecat din această viaţă la această vârstă şi în urma unei suferinţe grele. Punctul nostru de vedere apare în comunicatul de presă remis de Protopopiatul Bistriţa. Am discutat cu colegii de la Bistriţa şi mi-au explicat. Au vrut să fie siguri că banii ajung acolo şi în momentul în care e nevoie de ei. E tardiv să comentăm această situaţie. Ne pare rău. Am spus tot ce am avut de spus în comunicatul de presă”, explică Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei clujene. 

image


Preotul Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujene (Foto: Adevărul/Arhivă)

Întrebat dacă îl consideră vinovat pe preotul Tudor Mudure pentru faptul că nu a pus la dispoziţia bolnavei banii mai repede, Bogdan Ivanov mai spune:

 „Nu, nu pot să spun asta. Dacă va fi nevoie, vom face şi noi anchetă, la nivelul arhitepiscopiei noastre, dar nu cred că se impune în acest moment aşa ceva, mai ales că noi am vrut să ajutăm, să fim un sprijin, asta ar trebui să primeze pentru început. Asta trebuie să conteze, faptul că am vrut să întindem o mână de ajutor şi să oferim o speranţă acolo unde ea nu mai era. Aşa cum am făcut şi în alte cazuri. Acest lucru ar trebui subliniat. Nu trebuie să găsim vinovaţi sau să punem pe seama unor disfuncţionalităţi administrative. Am fost alături de ea sufleteşte. E nevoie sufleteşte să fim alături de oameni”.

Vineri, Adriana Buzan a fost condusă pe ultimul drum în comuna natală Şieu.

   

Vă mai recomandăm:

Lecţie de viaţă: un bistriţean bolnav a oferit locuri de muncă persoanelor cu handicap şi pregăteşte un centru de diagnoză pentru cancer

Fetiţa bolnavă de leucemie, părăsită de mamă în spital, s-a stins. Mama ei este în continuare de negăsit, iar poliţia apelează la populaţie să ajute la căutări

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite