Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

Fabulosul concurs de sănii trase de câini din Munţii Bârgăului. Preotul catolic român ajuns campion mondial la această disciplină

1
27 Jan 2019 14:24:07
Autor: Bianca Sara Gavrilă
Concursul se desfăşoară la 1.200 de metri altitudine, pe un drum istoric
Concursul se desfăşoară la 1.200 de metri altitudine, pe un drum istoric

Un drum istoric din Munţii Bârgăului, situat la 1.200 de metri altitudine, s-a transformat weekendul acesta în traseu pentru cel mai important concurs de atelaje canine care are loc în România. Printre organizatori, se numără şi un preot romano-catolic, care deţine şi titlul de campion mondial la acest inedit sport.

Pasul Tihuţa, trecătoarea din Munţii Bârgăului care leagă Transilvania de Moldova, găzduieşte în weekendul 26-27 ianuarie 2019 cel mai important concurs de atelaje canine din ţara noastră, cu participare internaţională. 
 
Concursul s-a desfăşurat la 1.200 de metri altitudine, iar traseul a urmat „Drumul Romanilor”, un drum istoric care se întinde pe 12 kilometri şi este cunoscut încă din secolul al XVIII-lea. 
 
„Drumul Romanilor este un drum vechi, pietruit, a cărui origine clară nu a fost stabilită încă de arheologi, fiind considerat fie antic, fie medieval, fie grăniceresc (...) În ceea ce priveşte originea romană, drumul se aseamănă într-adevăr cu un artefact roman”, explică, pentru Adevărul.ro, geograful Ioan Bâcă.
 
Scopul Concursului Internaţional de Atelaje Canine „Drumul Romanilor”, care deja se află la ediţia cu numărul III, este tocmai să promoveze acest traseu de vis, alături de un sport încă prea puţin cunoscut în România.
 
 
Ediţia de anul acesta a atras 36 de concurenţi din 6 ţări – Bulgaria, Serbia, Slovacia, Polonia, Ungaria şi România. Competiţia se desfăşoară în două manşe, clasamentul final stabilindu-se prin însumarea timpilor obţinuţi. Au participat câini din rasele nordice: Malamut de Alaska, Husky Siberian, Samoyed şi Câine de Groenlanda. 
 
În spatele acestei competiţii care are nevoie de eforturi logistice extraordinare, având în vedere faptul că totul se desfăşoară la 1.200 de metri, se află preotul romano-catolic Attila Kiss, care are în plamares şi titlul de campion mondial la acest sport, fostul prefect de Bistriţa-Năsăud Damaschin Berende şi fiul său, Bogdan, momentan student. Bogdan Berende are şi el în palmares titluri de campion european. Cei trei sunt sprijiniţi în organizarea acestei competiţii şi de organizaţia Tăşuleasa Social.
 
 
După competiţia de anul acesta, drumul istoric din Munţii Bârgăului s-ar putea califica pentru a organiza competiţii la nivel european şi mondial. La competiţie a fost prezentă şi poloneza Justyna Janecka, judecător de cursă, care a avut tocmai acest rol, de a decide dacă românii sunt pregătiţi pentru aşa ceva. 
 
„Judecătorul de cursă este un reprezentant al World Sleddog Association, care supervizează tot ceea ce se întâmplă, dar face şi o evaluare a capacităţii organizatorice, a condiţiilor asigurate pe traseu, a calităţii acestuia. Dacă această evaluare va fi pozitivă vom fi recomandaţi pentru a organiza competiţii la nivel european şi mondial”, a declarat Damaschin Berende, unul dintre organizatori.
 
Doar pentru pregătirea traseului, organizatorii au avut nevoie de mai bine de o săptămână. Zăpada abundentă din ultima perioadă s-a potrivit mănuşă cu competiţia. 
 
 

Vă mai recomandăm:

 
Preotul român ajuns campion mondial la atelaje trase de câini. A reuşit, în plus, o performanţă unică în lume
 
FOTO Cum a reuşit un preot romano- catolic să organizeze în România un mare concurs internaţional de atelaje trase de câini

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Popa Pius
27.01.2019, 14:29:28

Ce inseamna sa-l ai pe 'Mnezau la maneta de viteze si pupatori de moaste la hranit caini...

Modifică Setările