Fetele care se joacă cu focul: pasiunea neobişnuită a unor experte în IT şi a unei studente la Arhitectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum se împacă domeniul IT şi Arhitectura cu jongleriile cu foc? Foarte bine, ar spune trei bistriţence, care au pus bazele unei trupe specializate în jonglerii cu joc, ce bate ţara în lung şi-n lat pentru a-şi arăta măiestria. Culmea, din grup mai fac parte şi câteva eleve de liceu, care după ore învaţă să se joace cu focul, la propriu.

Au nevoie doar de câteva ustensile şi foc şi reuşesc să pună la punct un show memorabil în doar câteva minute. Este vorba despre grupul SiriuS, o trupă de dansuri medievale, care s-a specializat în jonglerii cu foc.

Totul a început în 2010, cu o tabără medievală care a avut loc la Bistriţa, la care a luat parte şi grupul local de dansuri medievale NOSA.

„Noi fetele, care dansam în grupul NOSA (n.r. trupă de dansuri medievale) am observat nişte fete care au jonglat cu foc pe muzica unei trupe care cânta live şi ne-a cam prins lucrul ăsta. După care, cu ajutorul unei doamne, pe care de atunci o numim mama SiriuS, am învăţat două, trei mişcări foarte basic. Când ne-am întors din tabără, în joacă şi nejoacă, ne-am confecţionat poiuri de antrenament şi am început să învăţăm, pe acasă sau împreună când ne vedeam, după tutoriale de pe Internet”, povesteşte Ana Maria, una dintre fondatoarele grupului.

În timp, grupul a ajuns să susţină astfel de show-uri la Serbările Medievale din Bistriţa, cu ajutorul Asociaţiei Culturale Bistriţa Medievală. Ulterior, grupul a ajuns în Sighişoara, Craiova, Sibiu, Hunedoara, Mediaş sau Târgu Mureş cu astfel de show-uri.

image

Foto: Facebook SiriuS

Momentan, din grup fac parte în jur de 15 persoane, 13 fete şi doi băieţi, cu vârste cuprinse între 26 şi 16 ani. Cele mai mari şi veteranele grupului sunt Ana Maria, Diana şi Silvia, care au 24, 25 şi respectiv 26 de ani.

IT-ista care face jonglerii cu foc: „În timp nu am mai văzut focul ca pe ceva periculos”

Deli fiecare dintre cele trei membre fondatoare au job-uri şi cariere, acestea nu au renunţat la jongleriile cu foc şi vin cât de des pot la Bistriţa pentru a repeta alături de elevele de liceu care s-au alăturat grupului de curând. 

Greabu Ana Maria şi Pop-Coman Diana lucrează în domeniul IT, iar Silvia este încă studentă la Arhitectură. Toate trei lucrează sau studiază în Cluj-Napoca, însă acest lucru nu este un impediment, cele trei tinere venind la Bistriţa cât de des au ocazia. 

Greabu Ana Maria este analist IT la gigantul Siemens şi a început să jongleze cu foc pe când avea 18 ani, iar acum, 8 ani mai târziu nu şi-a abandonat pasiunea. Aceasta recunoaşte că la început le era teamă să repete, de frica accidentărilor, însă tocmai acesta este secretul, alungarea fricii.

„La început ne era teamă şi, din nefericire, am avut parte de accidente, unele puţin mai grave, altele mai puţin grave, dar nu ne-am oprit, pentru că ne place prea mult ceea ce facem. Cu timpul, după multe repetiţii şi exerciţii şi spectacole, nu am mai văzut focul ca pe ceva periculos, ci ca pe un aliat. Ideea este doar să ştii să îl controlezi şi să nu îţi fie frică, pentru că frica este cea care te poate face să îţi pierzi concentrarea”, explică Ana Maria. 

image

FOTO: Facebook SiriuS

Dacă la început îşi confecţionau uneltele folosite pentru show-urile cu flăcări, acum au ajuns să apeleze la un colaborator din Ungaria.

„Există şi unelte pe care le confecţionăm noi încă, deşi dorim încet, încet să trecem de tot la unelte făcute la comandă, pentru că cele pe care le facem noi trebuie refăcute înainte de fiecare spectacol. Nu e foarte complicat şi ne place să le facem noi, doar că necesită foarte mult timp, timp pe care îl putem folosi ca să repetăm. Evident că sunt lucruri pe care mereu va trebui să le pregătim noi înainte de spectacole. În principiu folosim blugi, pentru că ard frumos şi pentru mult timp. Blugii trebuie însă schimbaţi, spre deosebire de kevlar, din care sunt confecţionate restul uneltelor care nu trebuie refăcute. Folosim cărbuni şi vată de fier pentru momentele cu scântei, care sunt de impact”, mai spune Ana Maria.  

Vă mai recomandăm:

Aventurile bistriţeanului care a ajuns pe locul 5 în lume la jonglerii cu blatul de pizza exersând cu mileurile mamei

Jocul de societate creat de un român care poate fi jucat concomitent de 160 de oameni. Ce reguli are „Dexplicaţii“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite