Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

Fost luptător în trupele speciale din Irak, ajuns selecţionerul lotului României de culturism. Cum reuşeşte, la 53 de ani, să-şi menţină condiţia fizică impecabilă

3
9 Jan 2018 16:24:54
Autor: Bianca Sara Gavrilă
Costel Torcea a făcut parte din trupele de elită ale Armatei Române FOTO Bianca Sara
Costel Torcea a făcut parte din trupele de elită ale Armatei Române FOTO Bianca Sara

Costel Torcea are 53 de ani şi arată mai bine decât 70% dintre bărbaţii cu 15-20 de ani mai tineri. A fost membru al trupelor de elită a Armatei Române, cu misiuni în teatrele de operaţii din Irak. De câţiva ani, îi selecţionează pe cei mai culturişti din Români.

Costel Torcea are 53 de ani, provine dintr-o comună de lângă Craiova şi practică culturismul încă de când era un puşti de 17 ani. Acesta a fost adus în sala de sport, ce-i drept una rudimentară şi slab dotată din perioada comunistă, de dorinţa de a pune masă musculară pe trupul firav care nu cântărea nici 50 de kilograme. 
 
„Eram un tânăr de 17 ani şi 40 şi ceva de kilograme şi ca orice tânăr, voiam să se uite şi la mine fetele, lucru care nu se întâmpla. Aşa am ajuns într-o sală rudimentară, unde aveam un antrenor care venea din haltere. Uşor, uşor am ajuns şi la performanţă, pentru că mi-a plăcut foarte mult”, rememorează Costel Torcea. 
 
Acesta a participat la primele competiţii de profil încă din 1984, obţinând titlul de campion naţional imediat după Revoluţie. La începutul anilor `90, deja se putea lăuda cu titlul de campion balcanic, iar mai târziu cu cel de campion european. 
 
Sportivul recunoaşte că începuturile sale în acest sport nu au fost deloc uşoare în perioada comunistă, când informaţiile ajungeau greu la sportivi, iar dotările erau aproape inexistente. Când vine vorba despre alimentaţie, extrem de importantă în acest sport, culturiştii trebuiau să se se mulţumească cu fructele şi legumele din grădinile părinţillor şi cu puţinele alimente care se găseau în magazine. 
 
„Ne antrenam cu roţi dinţate, toate sudate de noi, cum ne pricepeam fiecare. Când primeam câte o revistă americană „interzisă” o studiam din scoarţă în scoarţă. Din punctul de vedere al alimentaţiei trebuia să ne mulţumim cu legume şi ce se găsea atunci prin magazine. Era foarte complicat. Eu stând într-o comună de la 7 kilometri de Craiova beneficiam de condiţii mai bune, stând la ţară, mai creşteai câte o pasăre, ceva. Oricum era extraordinar de greu”, precizează culturistul.
 

Costel Torcea: „În Irak mi-am făcut aparate în parcul auto”

Odată înrolat în armată, Costel Turcea a transformat stagiul militar într-o carieră. Mai mult, acesta a făcut parte dintr-o trupă de elită a Armatei Române, participând la mai multe misiuni, inclusiv în teatrele de operaţii din Irak.
 
Pe site-ul clubului de culturism pe care l-a pus pe picioare în Craiova, acesta povesteşte că se antrena inclusiv în perioadele petrecute în Irak, folosindu-se de piese de la maşinile şi tancurile armatei, care nu erau folosite. 
 
„A trebuit să improvizez gantere şi discuri din roţi dinţate şi tot timpul spuneam că voi continua. Am avut noroc cu colonelul Nicolae Ciucă, comandantul meu de la acea vreme m-a ajutat foarte mult să fac aparate la parcul auto şi să facem antrenamente, urmând a primi de la colegii americani gantere şi aparate profesionale”, povesteşte Costel Torcea pe site-ul dedicat clubului său. 
 
Acesta a îmbrăcat haina militară preţ de 17 ani şi a renunţat la ea în urmă cu un deceniu. Cu toate acestea, Costel Torcea spune că disciplina din armată l-a ajutat foarte mult în sport şi, deşi unii sportivi din lotul naţional nu sunt de acord cu tehnicile sale, le foloseşte inclusiv la competiţii când îi însoţeşte pe culturişti.

Costel Torcea (foto - dreapta) încă participă la competiţii internaţionale (Foto: Costel Torcea)

Doarme doar 6 ore pe noapte

Deşi este la vârsta la care mulţi deja încep să aibă grijă de nepoţi, Costel Torcea are o zi extrem de aglomerată. Se trezeşte la ora 6:00, merge la muncă, la o fabrică de îngheţată din Craiova, iar la ora 17:00 merge în sala de sport, unde îşi face antrenamentele şi îşi ajută elevii. Ajunge acasă abia la ora 23:00-23:30, iar la ora 6:00 o ia de la capăt, după un somn de cel mult 6 ore. 
 
„Ajung acasă undeva la ora 23:00-23:30. Timpul de odihnă efectiv nu depăşeşte 6 ore. Alimentaţia este şi ea una foarte bine structurată, a devenit în timp un mod de viaţă. Indiferent unde ne aflăm, chiar şi când suntem în concedii avem grijă la alimentaţie”, mai spune sportivul.
 
Acesta spune că doar de sărbători îşi permite să guste bunătăţi care nu se regăsesc în dieta sa zilnică, însă dacă se apropie vreo competiţie doar le priveşte şi mănâncă după concurs. 
 
Costel Torcea este căsătorit şi are un băiat. Acesta, însă, nu i-a călcat pe urme şi nu practică niciun sport de performanţă. 
 

Vă mai recomandăm:

Un culturist român face senzaţie în Spania. Înainte de a se apuca de sport, a lucrat ca barman, muncitor şi dansator
 
Bistriţeanul Tibi Uşeriu a câştigat cel mai solicitant şi „friguros” ultramaraton din lume desfăşurat la Polul Nord, la -60 de grade

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

ivanhoe zoom
10.01.2018, 01:23:06

La figura arata de 80 ani.

+3 (3 voturi)
MadWolf
10.01.2018, 09:39:16

Exact asta ma pregateam si eu sa spun, dar mi-ai luat-o inainte.

+1 (1 vot)
Stefan din nord
10.01.2018, 09:47:15

Degeaba esti numai fibra si patratele daca mecla te face cu 20 de ani mai batran N-am corpul lui nici pe departe dar nici nu mi-as dori sa arat asa

Modifică Setările