FOTO În premieră la Bistriţa muzica a fost dusă la un alt nivel de un grup de americani şi de zeci de clopoţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de clopoţei au răsunat în această după-masă în Biserica Evanghelică, în cadrul unui concert inedit. Pentru prima dată, un cor de clopoţei din Melbourne, Florida, a concertat la Bistriţa. Peste 200 de bistriţeni s-au lăsat vrăjiţi de clopoţeii mânuiţi de americani.

Timp de mai bine de o oră în Biserica Evanghelică au răsunat peste 80 de clopoţei. Pentru prima dată, bistriţenii au avut ocazia să asculte un cor de clopoţei şi nu puţini au fost cei care au acceptat invitaţia municipalităţii.

Corul care vine tocmai din Melbourne, Florida, este format din 11 membri. Cel mai tânăr membru abia şi-a făcut buletinul, în timp ce cei mai în vârsă dintre componenţi treceau de 60 de ani.

Îmbrăcaţi în albastru şi cu mănuşi negre, cei 11 executau întocmai „comenzile” date de dirijorul David Hacker care a ţinut să precizeze la început de concert faptul că Biserica Evanghelică are o acustică perfectă pentru clopoţei. Fie că au fost scuturaţi sau loviţi cu beţe, clopoţeii au reuşit să ţină cu succes locul unei orchestre.

Bistriţenii prezenţi, câteva sute la număr, s-au putut delecta cu muzică seculară, religioasă şi americană interpretată cu clopoţei de mai multe mărimi. Clopoţeii au fost completaţi de către câţiva elevi ai Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din municipiu, care au cântat la flaut.  Prezenţi la eveniment au fost şi primarul Ovidiu Creţu, dar şi ministrul Sportului şi Tineretului Gabriela Szabo.

Potrivit dirijorului David Hacker, clopoţeii datează de acum 300 de ani, apărând în Anglia. Iniţial aceştia erau făcuţi ca o replică a clopotelor din turnuri şi biserici şi erau utilizaţi de către clopotari.

Astfel, pentru a nu teroriza întreg oraşul când repetau, clopotarii se foloseau de aceste clopote în miniatură. Minunându-se de sunetele pe care pot să le scoată clopoţeii „de mână”, muzicienii i-au transformat într-un instrument de sine stătător.

Întreg corul care a fost prezent astăzi la Bistriţa este practic un pian, fiecare clopoţel din acest cor reprezentând o clapă din pian, a explicat David Hacker.

Vă mai recomandăm:

Pregătirile primului festival interdisciplinar de cultură alternativă din Bistriţa, pe ultima sută de metri

Din 5 iulie, Pădurea Schulerwald va fi din nou deschisă pentru bistriţeni. „Reinaugurarea”, în prezenţa celor de la Direcţia 5



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite