FOTO Bucăţele din viaţa de deţinut transpuse pe scenă. Reabilitare prin teatru, la Penitenciarul Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

Într-o sală aproape plină, opt deţinuţi de la Penitenciarul Bistriţa au încercat să-şi joace propria viaţă de după gratii.  Condamnaţi pentru omor, pentru trafic de droguri sau alte infracţiuni, deţinuţii intră în jocul propus de profesoara de teatru Camelia Toma de mai bine de 4 ani.


Trupa  An0nimus a încântat din nou bistriţenii ieri cu piesa de teatru „Trişez cu viaţa când se întrerupe sonorul”. Cei opt actori şi-au făcut apariţia unul câte unul printre băncuţele înghesuite ale Sinagogii Bistriţa şi şi-au jucat rolul exemplar, supravegheaţi atent de Camelia şi Ana Toma, „responsabile” pentru acest eveniment.

Ce este special la aceşti actori este faptul că repetiţiile le desfăşoară după gratii, aceştia fiind închişi în Penitenciarul Bistriţa. Acest lucru nu a împiedicat însă publicul să savureze piesa de teatru, în ciuda faptului că din sală nu lipseau gardienii penitenciarului. Cei opt actori nu i-au făcut nici să tremure pe cei din sală cu trupurile impunătoare, bine lucrate şi pline de tatuaje. 

Au fost transpuse pe scenă o parte din frustrările cu care se confruntă deţinutul român, remuşcările care-l macină, dar şi eventualele planuri de viitor sau prejudecăţile de care se loveşte odată ieşit din penitenciar.
 
Piesa de teatru a fost posibilă datorită profesoarei Camelia Toma, care lucrează cot la cot cu fiica sa Ana  alături de deţinuţii încarceraţi în Penitenciarul Bistriţa. Nu vrea să spună foarte multe despre această activitate, considerând că piesa de teatru savurată din plin de către cei prezenţi face cât o mie de cuvinte. Şi are dreptate, ce s-a văzut pe scenă a fost dovada faptului că odată intraţi în penitenciare, deţinuţii nu trec printr-un proces de dezumanizare, cum se crede de cele mai multe ori.
 
De 4 ani ţine cursuri de teatru în Penitenciarul Bistriţa şi susţine că, deşi actorii se schimbă mereu, în special datorită eliberărilor, lucrează la fel de uşor cu ei cum o face şi cu tinerii care compun trupa de teatru Corint, pe care a pus-o pe picioare încă din 1992.
 
De la trafic de droguri, furt şi omor la teatru

Unul dintre actorii veterani care au putut fi urmăriţi aseară pe scenă este Lörinczi Pál, în vârstă de 43 de ani, care este închis pe viaţă pentru un omor comis în urmă cu 20 de ani în Austria. Acolo a fost şi condamnat şi acolo a şi fost închis 13 ani. De 7 ani este în ţară, fiind închis în primă fază în Penitenciarul Gherla, unde a şi făcut cunoştinţă cu teatrul, la îndemnul preotului.


De trei ani este închis în Penitenciarul Bistriţa şi tot de atâta timp joacă teatru. Deja este la al şaselea rol şi susţine că de fiecare dată urcă pe scenă cu plăcere.


„Teatrul mi-a dat încredere în mine, coloană vertebrală. Am învăţat cu ajutorul teatrului că şi eu am valoare. M-a ajutat foarte mult. Când am primit primele aplauze am simţit că şi eu sunt om,” precizează Lörinczi Pál.


În luna august a anului trecut, a început cursurile de teatru şi Valentin Marian Ivan, un tânăr de 24 de ani din Mangalia, care a ajuns după gratii după ce a făcut trafic cu droguri. Spune că a optat fără să ezite pentru teatru pentru că este atras de când era mic de zona artistică, iar teatrul îl ajută să uite de monotonia din penitenciar.


„Teatrul te ajută din foarte multe puncte de vedere. În primul rând psihic, spiritual, te ajută să te cunoşti ssă te descoperi. Fără să vrei te regăseşti, pentru că situaţiile sunt ireale, nişte ficţiuni, dar care reflectă trăiri cu care te confrunţi în fiecare zi,” ne explică tânărul.


Pentru teatru a optat şi Valter Zoltan de 34 de ani din Dej. Acesta este închis de un an şi jumătate pentru conducere fără permis şi pentru furt. Pasiunea pentru artă a făcut-o afară, acesta fiind fost elev al unei şcoli populare de artă clujene şi fost interpret de muzică populară.


„Aş putea să spun că mă ajută să ies din cotidian şi în acelaşi timp prin teatru şi prin prezentarea noastră deschidem cumva ochii publicului, care nu ne mai percepe ca doar ca pe nişte infractori sau deţinuţi, ci vede şi partea bună,” precizează Valter.


 

Vă mai recomandăm:

FOTO Tratamentul unei artiste handmade: cu un ac şi o hârtie îi vindecă pe oamenii cu boli psihice

FOTO Când handicapul sever se tratează cu artă şi agricultură ecologică

 

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite