FOTO Colţul de rai de la Arcalia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva informaţii găsite pe internet şi un mic indicator, acestea sunt singurele indicaţii despre existenţa colţului de rai de la Arcalia, construit de groful Bethlen în secolul al XX-lea. Drumul Judeţean 172 G îţi dezvăluie câteva dintre minunăţiile parcului care adăposteşte peste 150 de specii de arbori exotici.


Parcul dendrologic, cu o suprafaţă de 17 hectare, se află la marginea localităţii Arcalia, acesta fiind îmbogăţit şi de un castel care a aparţinut contelui Bethlen. Colţul de rai îşi are începuturile în secolul al XX-lea, groful Bethlen acordând o atenţie deosebită lucrărilor de amenajare şi extindere.

Arborii au fost plantaţi astfel încât în fiecare anotimp paleta coloristică a întregului parc să încânte. Parcul a fost completat permanent cu arbuşti şi flori, o pepinieră asigurând puietul pentru înlocuiri.

Lucrările erau făcute sub stricta supraveghere şi coordonare a grofului Bethlen, care îşi făcea inclusiv schiţe de amplasament şi amenajare, notând de asemenea şi informaţii privind provenienţa puieţilor sau a seminţelor, data plantării sau condiţiile în care au fost făcute. Documentele care au mai supravieţuit războiului arată faptul că activitatea întreprinsă de grof semăna cu a unui profesionist şi nu cu a unui amator.

Grogul Bethlen era sprijinit în această activitate de cei trei copii, două fete şi un băiat, care l-au ajutat inclusiv cu procurarea cărţilor de specialitate de unde s-a inspirat.

Până la al doilea Război Mondial, groful reuşeşte să organizeze parcul treptat şi să-l extindă. Al doilea Război Mondial lasă însă răni adânci în cel mai frumos parc din Bistriţa-Năsăud.

Nobilul este arestat alături de ai săi, castelul din inima parcului este devastat, cărţile şi documentele găsite sunt distruse, lucrurile de valoare sunt furate, iar securile dau iama în colţul de rai. În doar câteva zile armata sovietică taie în jur de 150 de molizi falnici.

Domeniul grofului ajunge pe mâinile GOSTAT-ului din Lechinţa, iar sala mare a castelului este transformată în magazie pentru cereale. Găzduieşte mai apoi tabere de şcolari, până când este preluat de către Universitatea Babeş Bolyai, care îl foloseşte pentru cercetare şi seminarii.

Parcul include peste 150 de specii exotice, printre care: molidul caucazian, pinul de mătase, nucul american, stejarul american penduculat, bradul balsamifer sau teiul laciniat.

Ajunşi în Arcalia, un indicator ne arată drumul spre parcul dendrologic, acesta putând fi vizitat contra sumei de 2-3 lei. Parcul este una dintre locaţiile preferate ale tinerilor căsătoriţi, care preferă să-şi facă pozele de nuntă în acest loc mirific.

Vă mai recomandăm:

FOTO: Rămăşiţele domeniului Bethlen de la Chiraleş, mutilate de ignoranţă şi uitate de autorităţi

FOTO: Comorile nobililor bistriţeni, transformate în preventorii, destinaţii pentru tabere sau locuri de expoziţii



 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite