Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

FOTO Au dat uniforma pe hainele pe care le purtau străbunicii. Cum au început anul şcolar elevii dintr-un sat ardelenesc

1
10 Sep 2018 14:32:39
Autor: Bianca Sara Gavrilă
Elevii au venit şi ei îmbrăcaţi în costume populare FOTO: Bianca Gavrilă Sara
Elevii au venit şi ei îmbrăcaţi în costume populare FOTO: Bianca Gavrilă Sara

Aproape 30 de profesori de la şcoala din comuna bistriţeană Livezile au venit în prima zi din noul an şcolar în haine tradiţionale, unele lăsate moştenire de la bunici. O parte dintre elevi au îmbrăcat şi ei costumul popular, pe care l-au asortat la basma şi ghiozdan. Cadrele didactice şi elevii vor să marcheze astfel Centenarul Marii Uniri.

28 de profesori, dar şi femeile de serviciu şi ceilalţi angajaţi ai Şcolii Gimnaziale Livezile au venit în prima zi de şcoală în costum popular. Curtea şcolii s-a transformat într-o adevărată paradă a portului tradiţional, mai ales că unii elevi au venit şi ei îmbrăcaţi „ţărăneşte”. 
 
Cadrele didactice au ales astfel să marcheze Centenarul Marii Uniri, chiar în prima zi de şcoală. Unii profesori au apelat chiar la lada de zestre a părinţilor sau bunicilor şi au îmbrăcat costume populare vechi şi de un secol.
 
„Dacă strămoşii noştri au putut să se ducă la Alba Iulia în haine ţărăneşti, pe jos, cu căruţele, atunci noi de ce n-am putea să o facem şi noi în această zi deosebită. Sunt mândră că sunt româncă, am 18 ani de când predau în această şcoală şi îmi sărbătoresc astăzi, într-un fel, majoratul. Şi bunica ar fi mândră să mă vadă îmbrăcată aşa”, a precizat directoarea şcolii Ana Capotă. 
 
Aceasta a mai spus că pe vremea când era copilă, primul lucru pe care îl făceau familiile de la ţară atunci când li se năştea un copil era să le facă un costum popular. Acelaşi cadou l-a făcut şi ea nepoţilor săi.
 

Ideea a fost preluată de la angajaţii Primăriei Livezile

Primii care au ales să marcheze Centenarul Marii Uniri au fost angajaţii comunei Livezile. Aceştia şi-au propus să meargă la serviciu, timp de o lună, în costum popular. 
 
Astfel, în 3 septembrie, toţi angajaţii s-au prezentat la birou în costume tradiţionale din diferite zone ale ţării. 
 
Până şi cei care aveau de prestat munci fizice precum cositul şi curăţatul părculeţului din faţa primăriei sau tăiatul lemnelor pentru centrala termică a şcolii şi-au îndeplinit îndatoririle ca ţăranii de acum 100 de ani, în costume populare.
 
Consilierii locali vor participa şi ei la şedinţa de Consiliu Local din această lună tot în straie tradiţionale.
 

Elevii care vin la şcoală în costum popular merg în excursie

La festivitatea de începere a anului şcolar a fost prezent şi primarul comunei Livezile, Traian Simionca. Acesta a venit cu o propunere tentantă pentru elevii car vor veni în următoarele două săptămâni în haine tradiţionale, la şcoală.
 
Elevii care aleg să marcheze astfel Centenarul Marii Uniri vor avea ocazia să meargă într-o excursie prin ţară. Aceasta va fi achitată integral de Primăria comunei Livezile.
 
„Provocarea pentru aceşti copii se întinde pe două săptămâni. Acei copii care vor veni îmbrăcaţi în costum popular, vor fi recompensaţi cu o excursie prin ţară, inclusiv la Palatul Parlamentului, la Casa Poporului. Şi în excursie vor purta costumele populare”, a declarat primarul comunei Livezile, Traian Simionca.
 

Vă mai recomandăm:

Povestea descendenţilor marelui George Coşbuc: „Despre ce ar mai scrie el acum? Despre combina ultramodernă şi vile!“
 
FOTO Cum au fost readuse la viaţă şezătorile de altădată, de o profesoară. Tinerele vin să înveţe să-şi facă propria ie
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Cristian saileanu
10.09.2018, 18:06:07

doamne, ca frumosi mai sunt!