FOTO Generalul Dan Voinea, la Bistriţa: „Demascarea crimelor comuniştilor este absolut necesară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Dan Voinea  la Seminarul Ortodox de Medicină şi Teologie de la Bistriţa FOTO: Bianca Sara
Generalul Dan Voinea la Seminarul Ortodox de Medicină şi Teologie de la Bistriţa FOTO: Bianca Sara

Dan Voinea, generalul care a participat înainte de Revoluţie la procesul soţilor Ceauşescu, a fost luni prezent la Bistriţa. Prezentarea generalului a vizat religia în perioada comunistă, dar şi modul brutal în care au fost trataţi românii înainte de `89.


Astăzi şi mâine are loc la Bistriţa a XII-a ediţie a Seminarului Ortodox de Medicină şi Teologie, organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă UBB Cluj-Napoca, Protopopiatul Român Ortodox Bistriţa, împreună cu Societatea Română de Bioetică, Uniunea Medicală Balcanică din România, Asociaţia Medicală Română filiala Bistriţa şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

Zeci de profesori universitari şi preoţi au luat cuvântul astăzi şi le-au vorbit celor prezenţi despre „creştinul în faţa suferinţei şi a morţii” dar şi de necesitatea unei biserici în spital. Printre invitaţi s-a numărat şi generalul care a participat la procesul soţilor Ceauşescu, Dan Voinea, precum şi fostul preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi actual director al departamentului de investigaţii speciale al aceleiaşi instituţii, Marius Oprea.

Cei doi au optat pentru o prezentare comună, în care au încercat să surprindă ororile prin care au trecut românii în perioada comunistă, câte victime au fost raportate şi cum afecta viaţa religioasă şi bunăstarea românilor regimul socialist.

„În România n-au fost încă numărate victimele comunismului. Noi am numărat pana acum 617.000 de victime directe, care au fost trimise în lagărele de muncă. Oficial sunt în jur de două milioane de persoane care au fost direct afectate, la o populaţie de 15,16 milioane de locuitori,” a precizat istoricul şi arheologul Marius Oprea.

În cadrul prezentării, istoricul Marius Oprea a prezentat şi un filmuleţ cu descoperirile de la Târgu Ocna, unde s-au găsit într-o groapă din afara cimitirului din localitate nu mai puţin de 11 persoane îngropate, printre care se numărau şi copii care proveneau de la centrele de minori şi care cel mai probabil şi-au pierdut viaţa în anii `80.  Conform istoricului, mii de copii au ajuns în astfel de centre, însă o statistică a lor nu se cunoaşte, documentele fiind distruse de comunişti.

„Modalitatea în care deţinuţii erau aruncaţi în gropi comune, fără sicriu spune multe despre cum era privită religia şi ritualul înmormântării de către comunişti,” crede Dan Voinea.

Potrivit celor doi autorităţile au pus mereu beţe în roatele celor care au dorit să afle ce s-a întâmplat cu aceşti oameni, singurii care s-au arătat deschişi şi au dat o mână de ajutor fiind preoţii şi medicii legişti.

„Deşi cifra oficială a victimelor ajunge la 2 milioane, aceasta este mult mai mare, este aproape dublă. Aceste colonii de muncă erau veritabile lagăre de exterminare. Erau astfel gândite încât cei care stăteau mai mulţi ani să fie exterminaţi. Efortul fizic de lungă durată şi lipsa hranei ducea la anemie şi la lipsa voinţei. Aceşti oameni au trecut prin suferinţa supremă,” a mai spus Dan Voinea.

Generalul crede că demascarea acestor crime şi mai ales a autorilor lor este absolut necesară, iar acestea nu trebuie să fie uitate, deşi victimele încep să „plictisească” şi nu beneficiază de un sprijin real din partea justiţiei.

„Renaşterea creştinismului în această ţară  reprezintă moartea şi îngroparea comunismului,” a concluzionat Marius Oprea.

În cadrul discursului, istoricul Marius Oprea a prezentat şi o cămaşă plină cu sânge, purtată de dizidentul de la Ploieşti Vasile Paraschiv la un interogatoriu al comuniştilor, când era cât pe ce să îşi piardă viaţa.

 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite