FOTO Ororile Primului Război Mondial, surprinse cu aparatul foto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, la Centrul de artă tradiţională „Casa cu lei” a putut fi admirată o expoziţie fotografică cu totul deosebită. Aceasta înfăţişează ororile Primului Război Mondial, surprinse de către fotografii armatei în Bistriţa-Năsăud.

O expoziţie fotografică ce poartă numele „Primul Război Mondial în judeţul Bistriţa-Năsăud” poate fi admirată la Centul de artă tradiţională „Casa cu lei”. Aceasta înfăţişează parte din ororile Primului Război Mondial, surprinse de către fotograful armatei.

Fiecare unitate avea fotograful său, care avea rolul de a imortaliza, cu obiective ce se întineau şi pe doi metri atmosfera de război, dar în cele mai multe din cazuri şi armamentul şi dotarea inamicului.

Câteva zeci de fotografii înfăţişează soldaţi, refugiaţi, spitalul de campanie din Bistriţa, muncitori la calea ferată sau chiar execuţii. Acestea aparţin unui colecţionar din Vatra Dornei, pasionat de căile ferate şi de Primul Război Mondial.

Acestea sunt acompaniate şi de câteva elemente de armament utilizate de către militarii din Bistriţa-Năsăud.

Cele mai multe dintre fotografii surprind militarii Detaşamentului „Victor Rusu”. Acesta a fost înfiinţat în anul 1914, fiind alcătuit din soldaţi recrutaţi pe teritoriul actualului judeţ Bistriţa-Năsăud, în special din zona Bistriţei şi a oraşului Năsăud.

Numele l-a împrumutat de la cel care a condus detaşamentul, Victor Rusu, care s-a născut în 1872 în comuna Prundu Bârgăului. Acesta a terminat Liceul Militar şi Academia Militară de la Viena, absolvind academia ca şef de promoţie.

Victor Rusu a urmat şi Şcoala Superioară de Război, devenind un foarte bun ofiţer de stat major. A părăsit armata în 1907 din cauza unui incident şi s-a înrolat din nou ca soldat în anul 1914.

Datorită capacităţilor sale a ajuns plutonier, ocupându-se de elaborarea planurilor de bătălie. A fost remarcat de generalul Planzer Baftin, care l-a propus pentru avansarea la gradul de sublocotenent. A condus detaşamentul Victor Rusu, ce-i purta numele, pe fronturile din Galiţia şi Bucovina, unde nu a pierdut nicio bătălie, subordonaţii descriindu-l ca fiind un adevărat „spărgător de fronturi”.

Victor Rusu a decedat în decembrie 1918 la Budapesta şi a fost înmormântat în oraşul Năsăud.



Vă mai recomandăm:

Expoziţie inedită la Muzeu. Cât de haioase pot să fie traducerile expresiilor ungureşti

Cum a ajuns producătorul de videoclipuri Matei Pleşa de la hip hop la un documentar care preamăreşte meşteşugul



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite