Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

FOTO „Performanţă edilitară“ rară chiar şi pentru România: un drum plin de gropi din Ardeal a fost marcat şi din greşeală, şi într-o nemaipomenită bătaie de joc

4
6 Nov 2018 15:39:16
Autor: Bianca Sara Gavrilă
Muncitorii au încercat să evite gropile cu ajutorul marcajelor FOTO: Bianca Sara
Muncitorii au încercat să evite gropile cu ajutorul marcajelor FOTO: Bianca Sara

Angajaţii unei societăţi contractate de Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru lucrări la infrastructura rutieră au marcat total superficial un tronson de 8 kilometri de drum pe care nu-i trimisese nimeni, în realitate, să lucreze.

DJ 162 din Bistriţa-Năsăud are o lungime totală de 45 de kilometri. Pleacă din DN 15 A, străbate localităţile Archiud, Stupini, Sânmihaiu de Câmpie, Miceştii de Câmpie, Silivaşu de Câmpie şi ajunge DJ 173.

Autorităţile judeţene din Bistriţa-Năsăud au început modernizarea acestui drum în urmă cu câţiva ani, iar multe dintre tronsoane sunt deja reparate. Nu acelaşi lucru se poate spune despre o porţiune de 8 kilometri, între localităţile Sânmihaiu de Câmpie şi Miceştii de Câmpie. Tronsonul a fost betonat înainte de Revoluţie, iar de atunci a fost doar peticit şi niciodată reabilitat total.

Drumul arată practic ca un teren minat, ticsit cu gropi şi cu cârpeli făcute prost. În ciuda condiţiei absolut execrabile a şoselei, autorităţile au luat decizia să-l marcheze cu linii de demarcaţii între benzi.
 
De o săptămână, şoferii care trec pe acolo au parte de un peisaj tragi-comic. Vopseaua proaspătă „dansează“ printre gropi şi bucăţi de asfalt rupte. Pe unele porţiuni, linia de un alb impecabil trece peste iarba crescută în craterele din asfalt.
 
 

Primarul, lăsat perplex

Ioan Becan, a ajuns primar la Miceştii de Câmpie în urmă cu doi ani, după ce a venit din străinătate special pentru a candida în localitatea natală. Edilul susţine că a rămas perplex când a văzut marcajele desenate pe drumul care-i traversează comuna. Spune că în mulţii ani petrecuţi în străinătate n-a văzut niciodată aşa ceva. Indignat, a cerut explicaţii la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, instituţia responsabilă de drumul în cauză, iar răspunsul primit a fost şi mai neaşteptat.

„A fost o surprindere şi din partea mea, până când am sunat la administratorul din consiliul judeţean care se ocupă de drumuri. Dânsul mi-a spus că s-a făcut o greşeală, din cauza constructorului, că un muncitor a făcut o greşeală. Au fost iniţial trimişi să marcheze drumul de la Visuia la Silivaşu de Câmpie, care e reabilitat şi s-a încheiat anul acesta. Dânşii au venit până la Sânmihaiu de Câmpie, până la intersecţia cu celălalt drum judeţean. Acesta a fost răspunsul, atâta ştiu“, a detaliat primarul Ioan Becan.

Practic, drumul a fost marcat din greşeală înainte să fie reparat. Totul s-a întâmplat din cauza unui angajat al firmei care se ocupă de trasările drumurilor judeţene, care a încurcat şoseaua. Potrivit primarului Becan, tronsonul de 8 kilometri urmează să fie peticit în toamna acestui an, iar anul viitor este prevăzut pentru reabilitare totală, cu covor asfaltic nou.

Primarul comunei Silivaşu de Câmpie a rămas şi el surprins când a văzut lucrările 
 

„Se face din banii noştri“

„Mi se pare o greşeală tot, de la reparaţiile acestea şi până la marcaje. Clar că nu trebuia făcut. Eu sper să fie tras la răspundere cel care a făcut greşeala, pentru că se face din banii noştri“, completează primarul.

Eroarea aparţine angajaţilor unei firme din Reghin care a câştigat un contract de 130.000 de lei vizând marcarea în 2018 a 150 de kilometri de drum de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud. Lucrarea lamentabilă a fost recunoscută şi de către şeful Secţiei Drumuri, din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Acesta spune însă că porţiunea marcată greşit nu se întinde pe 8 kilometri cum susţine edilul, ci doar pe cel mult câteva sute de metri. Eroarea ar urma să fie remediată pe cheltuiala firmei care se ocupă de marcajele drumurilor judeţene din judeţ.
 
„Ei au marcat şi partea corectă de drum, cea deja reabilitată. Dintr-o eroare, băiatul acela a marcat şi mai departe. Noi facem acum, în 2-3 zile, reparaţii şi refac tot marcajul pe cheltuiala lor. Au greşit o porţiune mică, câteva sute de metri. Mâine intră firma Dimex care face reparaţii, iar ei (n.r. - angajaţii societăţii responsabile cu marcajul) refac pe cheltuiala lor drumul“, susţine Gariel Pop, şef Serviciu Drumuri din cadrul CJ Bistriţa-Năsăud.
 
 
Sătenii, consternaţi
 
Poştaşul care bate săptămânal drumul spre Miceştii de Câmpie este şi el surprins de aceste marcaje, făcute în batjocură.
 
„Am observat că, în unele locuri, au ocolit groapa. Nu aşa se face. Am văzut şi foarte multe gropi. Normal era să repare sau să asfalteze înainte şi apoi să marcheze“, spune bărbatul.
Marcajul prost a fost observat şi de ciobanii care-şi petrec ziua cu oile, la doi paşi de DJ 162. „E marcat prin gropi, cine o mai văzut aşa ceva? Păi nu-i corect. Nu am mai văzut în viaţa mea aşa ceva. Eu am fost în Spania de nu ştiu câte ori, dar acolo în Spania îs drumuri ca lumea, nu ca aicea. Eu n-am maşini, dar nu-mi place cum au făcut aicea“, spune amuzat ciobanul.

Nici celor care tranzitează zona nu li se par normale dungile de demarcaţie care ocolesc gropile: „Nici nu-i marcat bine, nici nu-i reparat... E aşa cum vedeţi. Mergem înainte, că n-avem ce face. E prima dată când vin pe acest drum, deja de câţiva kilometri este aşa. Nu e în regulă“, spune o şoferiţă.
 

Vă mai recomandăm:

Muncitor care tasează materialul din gropi cu roţile de la autoutilitară în loc de cilindru compresor: „Uitaţi cum iese, a-ntâia”
 
Dorel a ajuns la Bistriţa: ce caută un stâlp de curent pe una dintre benzile unei străzi

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Mihai Popescu
6.11.2018, 16:37:19

Lasa bre ca in Romanica merge si asa, mai ales in Transilvania unde oamenii sunt mai grei de cap si mai inceti.

BYBY BYBYKU
6.11.2018, 18:40:10

ei si voi, taman ca la noi

Adrian pascu
6.11.2018, 19:06:45

Da, desigur Popescule, suntem mai grei de cap. Voi regățenii sunteți iuți doar la furat. Vă învață Dragnea al vostru și mai multe cu banda lui de tâlhari care conduce acum guvernul de idioți sudiști.

Ion Capsuna
6.11.2018, 19:06:55

Candidat perfect la premiul "Not my job" (Nu e treaba mea!). Cred ca marele premiu a mai fost cistigat acutm citiva ani de Romania! https://digitalsynopsis.com/buzz/not-my-job-funny-pics/

Modifică Setările