Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

FOTO Târgul de jucării vândute de copii. Lecţia uriaşă de solidaritate cu un băiat de 13 ani care este bolnav de cancer

0
10 Dec 2017 18:46:07
Autor: Bianca Sara Gavrilă
Jucăriile au fost expuse în centrul istoric, pe tarabe improvizate sau chiar pe jos FOTO: Bianca Sara
Jucăriile au fost expuse în centrul istoric, pe tarabe improvizate sau chiar pe jos FOTO: Bianca Sara

Zeci de copii din Bistriţa au participat duminică la un târg organizat în centrul oraşului, în cadrul căruia şi-au vândut jucăriile de care nu mai aveau nevoie. Toţi banii pe care i-au strâns ajung la un copil de 13 ani care urmează un tratament costisitor în Turcia.

Câţiva metri pătraţi de pe Pietonalul Liviu Rebreanu din Bistriţa au fost ocupaţi duminică, la prânz, de sute de jucării, de toate mărimile şi formele. Zeci de copii s-au adunat în centrul oraşului, pentru a da o lecţie de antreprenoriat, dar şi de solidaritate. 
 
Copiii, sprijiniţi de părinţi şi de Asociaţia Alex Toma, au organizat un târg de jucării, în cadrul căruia şi-au scos la vânzare „prietenii”. Dacă unii şi-au dat cu uşurinţă păpuşile şi maşinuţele, pe doar câţiva lei, alţii au negociat la sânge preţurile.
 
Paul, un băiat de doar câţiva anişori, este mândru că a reuşit să vândă o maşinuţă cu 5 lei. Banii au ajuns într-o urnă specială, iar de acolo vor ajunge în conturile lui Ionuţ Zăvoianu, un băiat bolnav din Bistriţa-Năsăud, care se află la tratament în Turcia.
 
Evenimentul, care se află la prima ediţie, a fost organizat concomitent în trei oraşe din Bistriţa-Năsăud, şi anume în Bistriţa, Năsăud şi Beclean. Grădiniţa nr. 6 cu program prelungit a participat şi ea, educatoarele apelând la solidaritatea celor mici pentru a-i învăţa să facă şi fapte bune.
 
„Copiii au făcut cu bucurie acest gest umanitar. Copiii sunt foarte săritori şi se bucură când fac o faptă bună”, spune una dintre educatoarele de la Grădiniţa nr. 6, care a participat la acţiune.
 
Ca să facă faţă frigului, cei mici s-au înarmat cu căciuli, mănuşi, dar şi cu ceaiuri calde de la un local din apropiere. Între vânzări, cei mici au profitat şi de prima zăpadă a acestui sezon.  

 
În mai puţin de o oră, jucăriile expuse spre vânzare s-au înjumătăţit. La acţiune a participat inclusiv un liceu din Beclean, cu mai multe suporturi pentru sticle şi pentru lumânări, realizate chiar de către elevi.
 
Jucăriile care au rămas vor ajunge la o asociaţie, care, la rândul său le va dona, de Crăciun, copiilor mai puţin norocoşi.
 
 

Jucăriile, vândute de copii, pentru alt copil 

 
Gestul făcut de cei mici vine în sprijinul lui Ionuţ Zăvoianu, un băiat de 13 ani din comuna bistriţeană Mărişelu. Acestuia i s-a depistat în anul 2013 o tumoră în zona abdomenului, iar din februarie 2014, acesta a început chimioterapia. De atunci, băiatul se luptă să se facă bine. 
 
După lungi şi dureroase tratamente la clinicile oncologice din ţară, anul acesta, Ionuţ a ajuns în Turcia, unde aşteaptă un transplant de celule stem, care îl poate salva. Acesta a fost diagnosticat cu neuroblastom abdominal. 
 
„Toată lumea mi-a spus că am fost o mamă insistentă, medicul de la Cluj-Napoca îmi zicea că sunt o mamă nebună, atât de mult am luptat. Eram foarte severă pe tratament. Dacă în ziua X trebuia făcut, eu atunci îl voiam. O zi pierdută era foarte mult”, declara mama băiatului pentru Bistriţeanul.ro. 
 
Familia Zăvoianu trebuie să achite Spitalului Memorial Sişli din Istanbul 75.470 de euro, iar pentru transplantul de celule stem mai trebuie să scoată din buzunare în jur de 35.000 de euro. 
 
Costurile enorme la care se ridică tratamentul au mobilizat comunitatea locală din Bistriţa. Mai mulţi bistriţeni şi-au donat hainele, au făcut prăjituri sau au organizat diferite evenimente pentru a strânge suma de care are nevoie Ionuţ.
 
Mai mult, sâmbătă seara, trei concurenţi de la show-ul culinar Chefi la Cuţite au gătit tot pentru Ionuţ într-un restaurant din Bistriţa. Banii încasaţi pe preparate au fost donaţi tot în conturile lui Ionuţ.
 

Vă mai recomandăm:

 
Cum arată comunitatea „atinsă” de Dumnezeu. Povestea preotului bistriţean care a transfomat solidaritatea într-un mod de viaţă
 
Lecţie de solidaritate într-un sat din Ardeal: sute de persoane au deviat un pârâu pentru a salva casa unei familii cu patru copii

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările