Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

FOTO Tezaur monetar care datează dinainte de cucerirea Daciei, descoperit în Bistriţa-Năsăud

0
21 Aug 2014 14:10:28
Autor: Bianca Sara Gavrilă
28 de monede din argint de acum 2000 de ani au fost găsite în Bistriţa-Năsăud FOTO: holland.ro
28 de monede din argint de acum 2000 de ani au fost găsite în Bistriţa-Năsăud FOTO: holland.ro

Aproape 30 de monede care datează din secolul I Î.Hr, înainte ca Dacia să fie cucerită, au fost descoperite în urmă cu două zile în Bistriţa-Năsăud de către un căutător de metale. Acestea au fost donate Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, cel care le-a descoperit dorind să rămână anonim.

Potrivit holland.ro, în urmă cu două zile a fost găsit de către un căutător de metale bistriţean un tezaur monetar format din 28 de monede şi 9 fragmente de denari romani din argint, ce datează din anii 82-78 Î. Hr.

Acestea au fost găsite pe teritoriul judeţului, însă cel care le-a găsit nu a dezvăluit locaţia exactă unde a făcut descoperirea. De asemenea, bistriţeanul, care şi-a descoperit această pasiune în urmă cu un an, doreşte să rămână anonim.

Monedele au fost donate Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, cel care le-a descoperint urmând să primească 30% din valoarea totală a monedelor.

„Emoţia şi bucuria l-a copleşit pe colegul nostru având în vedere că este o descoperire cu monede de peste 2000 de ani. Datorită acestei descoperiri, Bistriţa-Năsăud a trecut pe harta tezaurelor monetare descoperite cu ajutorul unui detector de metale”, se mai precizează pe holland.ro, portal dedicat căutătorilor de metale.

Potrivit istoricului şi arheologului Corneliu Gaiu, din cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, unde au ajuns monedele, descoperirea făcută de căutătorul de metale este una interesantă şi importantă.

„Monedele romane republicane erau folosite în secolul I Î.Hr., înainte de cucerirea Daciei, în schimburile dintre daci şi romani. Cele găsite e posibil să fi aparţinut unei căpetenii, întrucât doar căpeteniile aveau acces la un număr aşa mare de monede”, precizează Corneliu Gaiu.


Pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud au mai fost descoperite monede foarte vechi în localităţile Stupini, Sângeorzul Nou, Visuia sau Şieu Odorhei.

Odată restaurate, monedele vor intra în colecţiile muzeului şi vor putea fi admirate de cei care calcă pragul instituţiei.

Vă mai recomandăm:

FOTO Un sigiliu din secolele XIV-XV cu struţul, simbolul Cetăţii Bistriţa, descoperit de un „căutător de metale”

În Pădurea Codrişor a fost descoperită de curând încă o dovadă a faptului că de sute de ani struţul este simbolul Cetăţii Bistriţa. Un „căutător de metale” a descoperit un sigiliu din secolele XVI-XV pe care este prezent struţul.

FOTO Daniel Georgiu, IT-istul ce a trecut de la softuri la căutarea bucăţilor de istorie

Fascinat de ideea de „vânător” de meteoriţi, Georgiu Daniel, un IT-ist de 35 de ani din Bistriţa, a dezvoltat o pasiune mai puţin obişnuită: căutare de metale. Acesta îşi petrece câteva ore bune pe săptămână în diferite zone din Bistriţa-Năsăud, unde caută bucăţele de istorie. Piesa cea mai veche descoperită este un vârf de săgeată medivală din fier care datează din secolele XIV-XVI.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările