Primul traseu tematic dedicat Contelui Dracula, după descrierile din romanul lui Bram Stoker

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pleacă de la hotelul din inima Bistriţei unde ar fi poposit Jonathan Harker, personajul principal din romanul „Dracula“ al lui Bram Stoker, şi străbate cele mai frumoase zone din Bistriţa-Năsăud, ajungând în final în Pasul Tihuţa sau Borgo Pass, tărâmul Contelui Dracula. Este primul traseu tematic din ţară dedicat Contelui Dracula, care poate fi parcurs deja de mai bine de două săptămâni.

Încurajaţi de faptul că nenumăraţi străini, după ce au lecturat romanul Dracula sau au văzut ecranizările care au la bază capodopera  irlandezului Bram Stoker, au venit în Bistriţa-Năsăud în căutarea meleagurilor asociate cu cel mai cunoscut vampir din istorie, membrii Asociaţiei de Promovare a Turismului „Turist în Bistriţa-Năsăud”, s-au gândit să valorifice mitul cu un potenţial turistic uriaş, cu care adesea este asociată România.

În acest sens, sprijiniţi de autorităţile judeţene, dar şi de Serviciul Salvamont, care a ajutat la identificarea zonelor, membrii asociaţiei au pus la cale primul traseu tematic din ţară dedicat Contelui Dracula.

”Drumul Contelui Dracula”, cum a fost numit, începe în faţa Hotelului Coroana de Aur din Bistriţa, de unde se pleacă pe DN17 spre Unirea, Livezile, de unde mai apoi se merge la Cuşma, ajunge la cabana lui Ceauşescu de la Dealul Negru,  coboară pe Valea Budacului, pe lângă Cabana Aluneasa, după care urcă în Munţii Călimani, în zona numită „La Trei Hotare”. Parcurge Poiana Cofuri şi  coboară în partea de sus a satului Colibiţa, de unde ajunge la Izvorul Lung,  urcă în Valea lui Toader, Dealul Orb, după care coboară în Şendroaia, iar la doar trei kilometri de Pasul Tihuţa intră din nou în DN17.

Acesta se întinde pe 90 de kilometri şi poate fi parcurs doar cu maşini de teren. Întregul drum poate fi parcurs în aproximativ patru ore, dând posibilitatea formării unor noi trasee mai micuţe celor care au mai mult timp la dispoziţie pentru a descoperi unele dintre cele mai frumoase zone din Bistriţa-Năsăud.



Traseul Contelui Dracula urmăreşte cu exactitate peisajele înfricoşătoare descrise de Bram Stoker şi care se regăsesc pe tărâmurile din inima Bistriţei 

image

Traseul merge pe urmele lui Dracula, în identificarea acestuia luându-se în calcul toate pasajele din romanul lui Bram Stoker care vorbesc despre ţinutul contelui. În drum sunt surprinse stânci, păduri parcă neatinse de om, cascade, dar şi peisaje de-a dreptul înfricoşătoare.

Este şi cazul unei porţiuni de pădure secerate de vânt, unde pe viitor promotorii proiectului vor să amplaseze cranii de animale, pentru a o face mai înfricoşătoare. Parcă ruptă din filmele de groază este şi o porţiune de pădure galbenă, afectată de gândacul de scoarţă care a omorât fără milă toată vegetaţia din zonă.

„Dincolo de cocoaşele colinelor înverzite ale ”Mittel-Landului” se profilau alte povârnişuri împădurite, în spatele cărora se înălţau trufaşi înşişi Carpaţii abrupţi. Se înălţau la dreapta şi la stânga noastră, străluminaţi de soarele de după-amiază, în tonuri splendide de azur şi purpură pe creste, de verde şi brun acolo unde iarba şi stâncile se amestecau; o nefirească privelişte de stânci colţuroase şi de vârfuri ascuţite se pierdeau în depărtare, unde se iveau colţi uriaşi înzăpeziţi”, descrie ţinutul Contelui Dracula în jurnalul său Jonathan Harker.


Traseul Contelui Dracula urmăreşte cu exactitate peisajele înfricoşătoare descrise de Bram Stoker şi care se regăsesc pe tărâmurile din inima Bistriţei  FOTO Claudia Andron

image

Potrivit Claudiei Andron, una dintre promotoarele acestui proiect, traseul a fost făcut deja de un grup de cehi, la îndemnul unei agenţii de turism din Mureş, care deja exploatează  traseul prezentat în romanul Dracula, de ceva vreme.

„Tot traseul este foarte frumos. Pot fi admirate acele păduri neatinse, cascade, stânci, zone de sălbăticie, dar şi porţiuni care sunt de-a dreptul înfricoşătoare. În sezon cei care parcurg traseul pot să culeagă şi fructe de pădure, noi am găsit la ultima vizită de exemplu afine,” precizează Claudia Andron.

Drumul lui Dracula a fost deja semnalizat cu un liliac, de către salvamontişti, urmând ca pe traseu să fie amplasate şi indicatoare. În unele locuri, mai greu accesibile, terenul a fost îndreptat cu ajutorul unor tafuri, iar bolovanii îndepărtaţi.

Şeful Serviciului Salvamont, care a identificat în teren zonele şi le-a marcat spune că mare parte din traseu poate fi parcurs doar cu maşini de teren, în acest sens existând discuţii avansate cu Clubul Sportiv Şo Moto Racing, care pe viitor va duce turiştii interesaţi pe Drumul Contelui Dracula, contra cost.

Încă nu se ştie cât va costa o astfel de excursie, clubul sportiv care se va ocupa de asta urmând să evalueze traseul pentru a vehicula o eventuală sumă. Cert este faptul că vor exista mai multe tipuri de servicii, de la închiriat maşini de teren pentru parcurgerea traseului până la excursii ca la carte cu tot cu ghid şi eventual cu o masă caldă la final.

image

Acesta poate fi parcurs şi de amatori, gradul de dificultate fiind unul mediu, cu doar două porţiuni mai dificile, care însă nu ridică probleme deosebite.  Pentru mai multă autenticitate, asemenea lui Jonathan Harker, în viitor drumul va putea fi parcurs de turiştii amatori de senzaţii tari şi cu o trăsură trasă de cai. 

Traseul beneficiază şi de o hartă, care conţine nu doar traseul, ci şi unităţi de cazare şi masă, unde turiştii se vor putea opri pentru a se odihni sau savura bucate tradiţionale româneşti.

În absenţa unei statistici sau situaţii cu unităţile de cazare din zonă, cei care au muncit la acest proiect au fost nevoiţi să ia la pas toate restaurantele şi pensiunile pentru a le inventaria condiţiile şi ofertele.

De asemenea, Serviciul Salvamont s-a ocupat şi de includerea traseului pe GPS, pentru amatorii care vor să se aventureze pe Drumul lui Dracula.

Membrii asociaţiei turistice care a venit cu ideea şi a materializat-o speră ca autorităţile judeţene să dezvolte acest traseu şi în viitor chiar să-l asfalteze, pentru a putea fi parcurs şi cu maşini mici şi chiar cu bicicletele.

Traseul şi harta lui au fost prezentate în cadrul Festivalului Usturoiului, un eveniment dedicat miturilor, legendelor tradiţiilor şi obiceiurilor de pe Valea Bârgăului. De asemenea, acesta a fost şi parcurs într-una din zilele festivalului  de doi curajoşi, care s-au arătat încântaţi de priveliştea oferită.

Vă mai recomandăm:

VIDEO FOTO România, în ţinutul lui Dracula. Bistriţa-Năsăud, între scrisoarea cu litere din sânge, Pasul Tihuţa cel pitoresc şi drumuri împărăteşti

Un ceh îndrăgostit de România a scris continuarea romanului Dracula, folosindu-se de istoria noastră

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite