Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

FOTO Tulburările psihice, tratate cu zooterapie. Cum reuşesc trei căţei să intre în lumea copiilor cu probleme

0
10 Dec 2013 09:17:46
Autor: Bianca Sara Gavrilă
Dex se lasă mângâiat de copii FOTO: Bianca Sara
Dex se lasă mângâiat de copii FOTO: Bianca Sara

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 din Bistriţa a apelat din această toamnă la o terapie mai puţin întâlnită în România pentru copiii cu probleme. Este vorba despre zooterapie, cei care îi ajută pe copii să fie mai comunicativi şi mai veseli fiind trei căţei.

Din luna septembrie a acestui an, printre „terapeuţii” Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 din Bistriţa se numără şi Fly, Demon şi Dex. Luându-şi parcă munca în serios, cei trei căţei îşi aşteaptă cuminţi rândul pentru giumbuşlucurile care vin să le aducă zâmbete pe feţele copiilor din centru.

Rând pe rând copiii sunt invitaţi să interacţioneze cu câinii, să îi mângâine şi să se joace cu ei. Totul face parte dintr-un program pus la cale de psihoterapeuţii Daniela Macarie şi Daniel Dragne.

 Întrebată cum i-a venit ideea să apeleze la câini pentru a intra în lumea copiilor cu diverse dizabilităţi fizice şi psihice, de la autism până la tulburări de comportament sau ADHD, Daniela Macarie precizează:

„Eram la familia Nechita (n.r. dresorii care au pregătit câinii pentru această provocare) şi văzându-l pe bebeluşul lor care are un an şi 8 luni jucându-se cu Fly am zis: Asta vreau pentru copiii din centru.”

Potrivit psihoterapeuţilor deşi programul a început doar în toamnă, deja se văd efectele pozitive, conducerea centrului fiind astfel încurajată să continue terapia cu ajutorul animalelor. Psihoterapeuţii spun că cei care au interacţionat cu cei trei câini sunt mai calzi, mai atenţi, îşi reprimă furia, sunt mai apropiaţi unii de alţii şi mai atenţi la emoţii.

„Sunt copii care nu au râs de luni de zile şi s-au trezit râzând în hohote şi bucurându-se de compania câinilor”, precizează Daniela Macarie.

Cele mai spectaculoase rezultate au putut fi observate în cazul copiilor cu autism, pentru că în acele cazuri problemele de comunicare erau mai mari, apropierea de un copil care suferă de autism fiind foarte dificilă şi pentru psihoterapeuţi.Fly bate palma

Cei care s-au încumetat să sprijine acest proiect au fost dresorii Claudia Pantiş şi Ciprian Nechita, care se ocupă de dresajul canin de mai bine de 10 ani, iar de zooterapie de 5 ani. Claudia Pantiş susţine că cea mai mare provocare pentru dresorii care activează şi în zona de zooterapie este identificarea câinilor capabili să interacţioneze la acest mod cu omul.

„Cea mai mare satisfacţie e să vezi în ochii copilului acea bucurie când se întâlneşte cu câinele sau cînd câinele îi dă lăbuţa,” mai spune dresorul Claudia Pantiş.

Printre avantajele zooterapiei se numără şi obţinerea rezultatelor într-un timp mai scurt decât în cazul tratamentului clasic. Animalele care se pretează la zooterapie sunt câinii, pisicile, caii, delfinii, preferaţi fiind însă câinii, asta pentru că acceptă necondiţionat oamenii, sunt fideli, au o abilitate de a învăţa, o predispoziţie spre ascultare şi afecţiune faţă de oameni.

Zooterapia a fost aplicată în premieră în România în anul 2005, în Complexul de Servicii Sociale „Sfântul Ştefan” din Bucureşti. „Terapeuţi” au fost opt căţei maidanezi dresaţi de o fundaţie pentru protecţia animalelor.Vă mai recomandăm:

FOTO Tratamentul unei artiste handmade: cu un ac şi o hârtie îi vindecă pe oamenii cu boli psihice

 

VIDEO Cei mai frumoşi români. Daniel David, „tatăl“ roboţilor terapeutici din România

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările