FOTO VIDEO Cum ne dregem după o zi stropită bine cu alcool? Cu ciorbă cu carne acrită cu moare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este recomandarea lui Aurelian Neamţiu, care de 8 ani este bucătar la restaurantul Hotelului Coroana de Aur. Potrivit bucătarului nu aveţi nevoie de mai mult de o oră şi jumătate să pregătiţi această ciorbă, asta dacă aveţi ingredientul secret: moarea de la varză.

După un Ajun de Crăciun stropit din belşug cu alcool, ce poate să ne facă mai bine decât o ciorbă acră? Una dintre recomandările bucătarului Aurelian Neamţiu, care de 8 ani pregăteşte mâncăruri tradiţionale şi nu numai pentru pofticioşi este ciorba cu carne acrită cu moare, un adevărat pansament pentru stomacul greu încercat în Ajun.

Ciorba acrită cu moare se face mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă şi asta pentru că atunci gospodinele au la îndemână moarea de la varza pusă la murat. Pentru această ciorbă aveţi nevoie de un morcov mediu, şi câte o rădăcină de pătrunjel, una de păstârnac şi 100 de grame de ţelină. De asemenea, mai aveţi nevoie de câteva sute de grame de pulpă de porc, tăiată bucăţi, dar şi un pumn de orez şi bineînţeles moare.

Legumele se pun la fiert alături de carne, iar când s-au fiert se adaugă şi orezul. La final  se va adăuga un sos făcut dintr-unul sau două gălbenuşuri de ou şi smântână, dar şi moarea. Tot la final se adaugă şi tarhon.

Această ciorbă întâlnită în Bistriţa-Năsăud are o dificultate medie, timpul de preparare fiind de o oră şi jumătate.

Recomandările bucătarului Aurelian Neamţiu nu se opresc aici, acesta îmbiindu-ne şi cu ciolan cu os copt la cuptor, cu cârnaţi proaspeţi şi fleică afumată şi varză călită.

Varza se căleşte cu cimbru, mărar şi puţină ceapă, timp în care ciolanul se bagă la cuptor. Când e gata varza se baga şi ea la cuptor alături de ciolan. Şi pentru această reţetă, care are o dificultate medie, aveţi nevoie de o oră şi jumătate, pentru ca ciolanul să se facă bine. Tot pentru ca ciolanul să se facă bine, bucătarul spune că avem nevoie de un cuptor niţel mai performant.

În Bistriţa-Năsăud, în preajma sărbătorilor de iarnă sunt căutate şi gătite preparatele tradiţionale, precum tobă, caltaboş, jumări, şorici, piftie, tocăniţă albă cu afumătură sau ciorbă acră. Restaurantul Hotelului Coroana de Aur are grijă ca preparatele sale să respecte reţetele tradiţionale, alegând să pregătească unele produse, cum sunt murăturile,  chiar în bucătăria sa.

„Noi nu ne abatem de la reţetele tradiţionale, nu sunt reţete luate de pe Internet, sunt cunoscute de cei mai în vârstă şi duse mai departe,” precizează bucătarul Aurelian Neamţiu.



Vă mai recomandăm:

VIDEO Tocană de purcel, reţeta delicioasă a bucătarului ploieştean Mihai Moraru pentru masa de Crăciun

FOTO VIDEO Ruladă de purcel de lapte, o reţetă a unui constănţean maestru în arta culinară

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite