Imagine din ziua inaugurării unei pârtii în România: un cablu al telescaunului stă să se rupă. Totul a costat 5,5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Bistriţa a inaugurat vineri o pârtie de schi pe care s-au cheltuit nu mai puţin de 5,5 milioane de euro, asta după ce investiţia a stat nefolosită două sezoane, din cauza temperaturilor crescute. Chiar în ziua inaugurării, un schior a suprins un cablu de la telescaun ce stă să se rupă.

UPDATE:

Sâmbătă dimineaţa, Primăria Bistriţa a remis un comunicat de presă în care precizează că pe cablul din fotografiile publicate a fost lipit o bandă scotch, nefiind vorba despre nicio degradare a acestuia. 

„În urma semnalelor primite în cursul serii de ieri, referitoare la posibile probleme apărute la instalaţia de urcare cu telescaunul de la Pârtia „Cocoş”, au fost făcute verificări amănunţite care nu au relevat nici o problemă tehnică care să pună sub semnul întrebării siguranţa utilizatorilor sistemului de urcare. În ceea ce priveşte fotografia care a stat la baza acestei suspiciuni pot să confirm faptul că nu este vorba de o defecţiune a cablului, ci de un marcaj cu bandă tip scotch folosit la ultima verificare a sistemului de transport cu telescaunul. Îi asigur pe toţi cei interesaţi nu există nici cel mai mic pericol din acest punct de vedere şi vă adresez din nou invitaţia de a vă bucura de facilităţile oferite de Pârtia „Cocoş” acest nou spaţiu de agrement pus la dispoziţia dumneavoastră”, transmite primarul Ovidiu Creţu. 


Vineri, pe un deal de lângă Bistriţa a fost inaugurată o pârtie de schi, care a costat 5,5 milioane de euro şi care este gata de la finalul anului 2016. Aceasta nu a putut fi folosită până acum din cauza temperaturilor prea crescute, dar şi a unor greşeli de proiectare şi a lipsei omologării.

Probleme de toate felurile au însoţit această pârtie de schi: întârzierea lucrărilor, proiect greşit al pârtiei, care a dus la lucrări suplimentare de defrişare a pădurii de pe deal şi amenajării unei noi porţiuni şi chiar lipsa omologării.
 
Pârtia de schi a costat 5,5 milioane de euro. Suma a provenit dintr-un împrumut contractat de către Primăria Bistriţa.
 
Pârtia are peste 1.300 de metri lungime şi a fost dotată cu telescaun, patru tunuri de zăpadă şi un lac de acumulare de 5.000 de mc pentru producerea zăpezii artificiale. Cota cea mai înaltă a pârtiei se situează la +674 metri, diferenţa de nivel fiind de 218 metri.

 „Trei sferturi din pârtie e dezastru”

cablu rupt telescaun bistrita 1


Încă de la primele ore ale dimineţii, zeci de bistriţeni au fost prezenţi la pârtia de schi pentru a o testa. Adulţii plătesc 30 de lei pentru o zi pe pârtie, în timp ce copiii şi pensionarii scot din buzunare 20 de lei. Programul de funcţionare al pârtiei este: 09:00-16:00 şi 18:00 -21:00 în timpul săptămânii, iar în weekend pârtia este deschisă doar între orele 09:00-16:00.
 
Dacă unii au fost entuziasmaţi de faptul că pot merge să schieze la doi paşi de Bistriţa, zilnic, după serviciu, alţii au rămas cu un gust amar chiar de la prima coborâre.
 

„E prima şi ultima tură când mă dau aici. Mi-am stricat schiurile într-o tură cât nu le-am stricat în doi ani. E dezastru. Portiunea de la bază e foarte frumoasă, e adevarat, dar restul e dezastru. Sus e pământ îngheţat şi cu bolovani micuţi. Nu cred că au tunuri suficiente pentru a face atâta zăpadă. Dacă ştiau că altitudinea şi  vremea nu sunt favorabile, trebuiau să cumpere mai multe, nu să le tot mute dintr-un loc în altul. Probleme sunt în partea de sus şi de mijloc.Trei sfert e dezastru”, a constatat un schior bistriţean, după prima tură

Frânghia buclucaşă

Bistriţenii au avut ocazia vineri să o testeze, pentru prima dată. Spre finalul programului, aproape de ora 16:00, un schior a suprins cu telefonul mobil un cablu ce stătea să se rupă. Acesta era ataşat de telescaunul în care se afla schiorul care a realizat fotografiile.

Contactat pentru a oferi un punct de vedere despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, a precizat că s-au făcut nenumărate teste înainte şi că telescaunul a fost rulat chiar şi în perioada în care nu a fost deschisă pârtia şi că nu au fost identificate până acum niciun fel de probleme. 

cablu rupt telescaun bistrita2

Acesta a mărturisit că e prima dată când aude de o asemenea problemă şi a spus că va transmite administratorului pârtiei fotografiile, cu rugămintea de a verifica toate cablurile de la telescaun înainte ca acesta să fie pus în funcţiune, mâine. 

O altă explicaţie oferită neoficial de la un angajat de la pârtia de schi ar fi că ceea ce se poate observa în fotografii e, în realitate, învelişul cablului, care se „decojeşte”. 

Vă mai recomandăm:

România lucrului prost făcut. Ştrand reparat cu un milion de euro, cu vopsea care a rezistat mai puţin de o săptămână

750.000 de lei pentru o fântănă arteziană cu „floare energetică”

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite