Industria prelucratoare şi serviciile, dorite în viitorul parc industrial ce se pregăteşte lângă Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 4 decembrie, a fost prezentat viitorul parc industrial ce va fi amenajat la doi paşi de Bistriţa. Administratorul societăţii comerciale care se va ocupa de parc, Dumitru Iulius a ţinut să precizeze că printre prezenţele pe care şi le-ar dori se numără industria prelucratoare şi serviciile.


Începând de la sfârşitul lui 2013, Parcul Industrial Bistriţa Sud va avea un constructor, care va începe lucrările cel mai probabil în primăvara anului 2014. Asta în condiţiile în care nu vor fi contestaţii la licitaţia publică ce a atras nu mai puţin de 12 constructori din ţară şi din afară.

Miercuri, 4 decembrie administratorul societăţii comerciale care se va ocupa de parc a prezentat planurile luate în calcul pentru această investiţie care a determinat Primăria Bistriţa să se împrumute pentru a asigura cota de finanţare.

Parcul de 30 de hectare va fi împărţit în 5 loturi, care la rândul lor vor fi divizate în câteva zeci de loturi dedicate industriei mici, mijlocii şi mari. Nu va lipsi nici o zonă pentru logistică, spaţii verzi, care se întind pe 15% din suprafaţa parcului sau locuri de parcare, numărul acestora apropiindu-se de 1900.

Printre industriile pe care le doresc prezente cei care se ocupă de parcul industrial se numără: industria prelucratoare cu valoare adăugată ridicată, aici făcându-se referire mai mula la cea de vârf, care este capabilă să ofere salarii mai mari angajaţilor, afaceri mai soft, aici intrând sediile unor bănci sau companii care nu au producţia ca domeniu de activitate, distribuţia şi serviciile.

image

Facilităţile de care s-a discutat astăzi au fost: impozit 0 pe clădiri, posibilitatea unor ajutoare de stat, asistenţă tehnică, managerială sau pentru accesarea unor fonduri europene, energie mai ieftină, sub preţul pieţei. De asemenea, în cadrul parcului industrial va fi prevăzut şi un incubator şi accelerator de afaceri.

Când a venit vorba despre facilităţile oferite, atât prefectul Ioan Ţintean, cât şi consilierul local Filip Moisil au fost sceptici cu privire la impozitul 0 pe clădiri, care ar exista doar în legea parcurilor industriale şi nu şi în Codul Fiscal, dar şi cu privire la energia, care după părerea lor nu va putea fi oferită sub preţul practicat de furnizorii regionali.

Dumitru Iulius a vorbit şi despre lotizarea prezentă în primele schiţe, susţinând faptul că aceasta este flexibilă, un investitor având posibilitatea să comaseze mai multe loturi sau să le divizeze dacă nu are nevoie de tot spaţiul prevăzut.

Deşi încă nu s-a spus clar despre cine este vorba, se pare că deja există investitori interesaţi de Parcul Industrial Bistriţa Sud, unul dintre ei chiar trimiţând o echipă de la un institut de proiectare pentru a „studia” situaţia.

Parcul Industrial Bistriţa Sud este primul parc public din judeţ şi al nouălea din regiunea Nord-Vest.



Vă mai recomandăm:

Încă un pas spre materializarea Parcului Industrial Bistriţa Sud

Parcul industrial din apropierea municipiului deja are peţitori. Germanii, finlandezii şi norvegienii interesaţi să investească



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite