Un fost puşcăriaş cu o firmă de apartament înglodată în datorii anunţă cea mai mare investiţie din Bistriţa-Năsăud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidrocentrala ar urma să fie amplasată la 5 kilometri de lacul Colibiţa FOTO: cronicavj.ro
Hidrocentrala ar urma să fie amplasată la 5 kilometri de lacul Colibiţa FOTO: cronicavj.ro

De curând Consiliul Local Bistriţa-Bârgăului a dat un acord de principiu pentru o hidrocentrală care ar urma să fie construită la Colibiţa şi care ar presupune o investiţie de 200 de milioane de euro. Ce nu ştiu sau nu vor să ştie autorităţile locale este faptul că investitorul este un fost puşcăriaş, iar firma care ar face această investiţie este una de apartament, care deja este executată silit.

În urmă cu două săptămâni, Consiliul Local Bistriţa-Bârgăului  a dat un acord de principiu pentru un proiect care ar aduce în Bistriţa-Năsăud nu mai puţin de 200 de milioane de euro. Proiectul presupune construirea unei hidrocentrale în apropierea lacului Colibiţa, investiţia urmând să fie făcută de către un om de afaceri cu dublă cetăţenie română şi suedeză.


Deşi presupusul investitor încă nu are nicio autorizaţie şi nici nu şi-a depus documentaţia la vreo instituţie abilitată, autorităţile locale din Bistriţa-Bârgăului deja au „negociat” beneficiile localităţii Colibiţa, care vizează în special iluminat public, asfaltare şi apă şi canalizare.

Potrivit investitorului, acest proiect, ar aduce 100 de locuri de muncă permanente şi aproximativ 500 temporare. Lucrările ar urma să înceapă în primăvara anului viitor, estimează investitorul Buzura Costan Vasile.

Autorităţile locale din Bistriţa-Bârgăului au vorbit doar cu un intermediar al omului de afaceri şi nu li s-a prezentat niciun document sau plan privind acest proiect, cu toate acestea, imediat după ce s-a votat acordul de principiu în Consiliu Local a fost organizată o dezbatere publică în care locuitorii şi cei care au afaceri în zona Colibiţa să-şi dea cu părerea cu privire la viitoarea investiţie.

S-au adus în discuţie posibila poluare, zgomotul sau şantier dat de lucrări, care ar face semi-staţiunea Colibiţa mai puţin atractivă. Cea mai mare problemă a proiectului este însă tocmai investitorul.

Conform unui buletin al Interpolului, investitorul Buzura Costan Vasile a fost extrădat din Germania şi condamnat în anul 2005 la 5 ani de închisoare pentru contrabandă. 

Firma pe care o administrează şi care s-ar afla în spatele acestui proiect Hidroelectrica Transilvania, cu sediul în Satu Mare a luat fiinţă în 2011, are un capital social de doar 200 de lei, niciun angajat şi datorii de 13.000 de lei. În anul 2012, societatea comercială a avut un profit de doar 766 de lei.

În luna septembrie a acestui an, aceasta a fost executată silit pentru o datorie de 15.700 de lei de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Problemele cu investitorul sunt cunoscute şi de către primarul Vasile Laba, care spune că este vorba doar de răzbunarea celor au afaceri la Colibiţa şi că aşteaptă planurile proiectului şi discuţia cu Buzura Costan Vasile, care ar urma să vină în Bistriţa-Bârgăului peste două săptămâni.

Situaţia privind investitorul şi compania care ar urma să investească a fost adusă şi la cunoştinţa preşedintelui de Consiliu Judeţean, Radu Moldovan, care a ţinut doar să precizeze că nu este de datoria sau sau a autorităţilor locale din Bistriţa-Bârgăului să verifice cazierul lui Buzura Costan Vasile.

Optimist în ceea ce priveşte investiţia este şi presupusul investitor, care a relatat, în cadrul unei convorbiri telefonice, că societatea comercială a fost făcută special pentru această investiţie, pe care o are în plan de mai bine de 5 ani.

Deşi nu pare să aibă multe cunoştinţe în domeniu, Buzura Costan Vasile spune că a ales această locaţie pentru că este aproape de ţări precum Ungaria, unde şi-ar dori să exporte energia, dar şi datorită debitului apei. Potrivit acestuia, capacitatea viitoarei hidrocentrale s-ar ridica la 500 de megawati, cam jumătate din capacitatea uneia dintre cele mai mari hidrocentrale din Europa, care se foloseşte de Dunăre şi nicidecum de pârâu din Bistriţa-Năsăud.

„Este o investiţie de nivel naţional. Beneficiul este imens pentru sistemul naţional. Această hidrocentrală ar putea susţine întreaga Transilvanie. Nu poluează deloc, nu afectează mediul şi aduce locuri de muncă,” precizează Buzura Costan Vasile.

Acesta mai spune că în spatele investiţiei s-ar afla o companie din Scandidavia, refuzând să facă cunoscut numele, care ar avea investiţii care s-ar ridica la 2,5 miliarde de euro şi în ţări precum Albania. Compania scandinavă descurajată de birocraţia din România ar fi lăsat 200 de milioane de euro pe mâna româno-suedezului pentru această investiţie. Fondurile din care ar fi realizată investiţia ar fi exclusiv private.

Construcţia ar urma să fie în picioare în 2-3 ani, estimează investitorul, care precizează că documentaţia proiectului este gata, urmând să fie depusă la instituţiile abilitate. Documentaţia însă nu a fost pusă la dispoziţia autorităţilor locale sau a presei şi nici a instituţiilor care ar urma să emită avizele necesare.

„Pentru noi proiectul nu există,  nu a fost depusă nicio documentaţie, aşa că deocamdată sunt doar vorbe. La noi acest proiect a ajuns doar la nivel de discuţii. Dezbaterea care s-a făcut la Bistriţa-Bârgăului trebuia făcută de noi (n.r. Agenţia pentru Protecţia Mediului) şi asta doar după ce exista deja documentaţia aprobată,” a declarat Ştefan Ioachim Mureşan, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.

UPDATE:  După ce a discutat cu jurnaliştii Adevărul despre investiţie şi a evitat să discute despre trecutul său, Buzura Costan Vasile i-a contactat pe redactorii Adevărul cerând un drept la replică.

„Am fost condamnat, însă m-au condamnat ca şi cetăţean român, iar eu sunt doar cetăţean suedez. Am fost condamnat pe nedrept. Nu sunt un criminal, nu am omorât pe nimeni. Aţi spus că nu  ştiu multe despre hidrocentrale, dar nu este aşa”, au fost cuvintele lui Buzura Costan Vasile.

Acesta a mai precizat faptul că deja a achiziţionat un teren lângă lacul Colibiţa unde urmează să fie construită hidrocentrala şi că nu îl interesează să îşi menţină credibilitatea ca om de afaceri în faţa nimănui.

Investitorul a mai spus că firma prin care va fi administrată această investiţie are profit atât de mic pentru că a fost făcută special pentru acest scop şi nu a fost folosită pentru altceva. De asemenea, acesta a ţinut să facă cunoscut faptul că va plăti datoriile faţă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor,  care a executat silit firma Hidroelectrica Transilvania.

Vă mai recomandăm:

Teraplast a investit 2,5 milioane de euro într-o fabrică de structuri metalice zincate

Pârtie de schi între Mureşenii-Bârgăului şi Colibiţa, noua versiune vehiculată de autorităţile locale


 
 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite