Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

Mărturia unui om din prima linie: „Cei de la sate îşi fac Cruce când ne văd echipaţi în alb”

2
30 Mar 2020 08:42:52
Autor: Călin Gavrilaş
Echipaj CBRN Bistriţa                                                              FOTO: Prefectura BN
Echipaj CBRN Bistriţa                                                              FOTO: Prefectura BN

Salvatorii spun că cel mai mare sprijin din partea oamenilor ar fi ca aceştia să asculte de autorităţi şi să-şi limiteze deplasările care nu sunt absolut necesare.

„Trecem prin satele judeţului şi atunci când oamenii ne văd echipaţi complet, în alb, îşi fac semnul Crucii, pentru că ştiu că misiunea are legătură cu prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Întâlnim astfel de reacţii şi când avem misiuni în mediul urban.

Sunt reacţii de la geamurile caselor sau din porţile gospodăriilor. Îmi place să cred că pe lângă îngrijorarea generală, oamenii ne susţin moral şi asta ne încurajează să ne ducem misiunile la bun sfârşit.

Una peste alta, cel mai mare ajutor pe care bistriţenii ni-l pot da este ca, în aceste momente grele pentru toată lumea, să respecte măsurile adoptate de autorităţi: să stea acasă, să evite deplasările care nu sunt absolut necesare sau contactele cu alte persoane, în afară de cei cu care locuiesc. Să înteleagă rolul esenţial pe care îl are fiecare dintre noi, salvator sau cetăţean” mărturiseşte slt. Paul Moldovan, ofiţer specialist CBRN în ISU Bistriţa – Năsăud, cel care coordonează echipajele specializate, citat de Prefectura Bistri-a Năsăud.

Zece pompieri militari bistriţeni: plt. adj. sef Mican Daniel, plt. adj. Demian Ioan, plt. adj. Barabas Calin, plt. adj. sef Iakab Tiberiu, plt. adj. sef. Brendea Dumitru, sg. maj. Guzu Grigore, sg. Maj. Bonta Vladut, plt.maj. Olteanu Paul, plt. maj. Marian Florin, plt.maj. Handrea Tiberiu sunt împărţiţi în trei ture de serviciu, pentru a asigura misiuni de transport în condiţii de maximă siguranţă, decontaminare personal şi tehnică de intervenţie.

„Ei sunt în linia întâi, dar în spatele lor, sunt pregătiţi şi alţi pompieri militari să sprijine cu tot ce este posibil, logistic şi operativ, pentru ca misiunile încredinţate să fie duse la bun sfârşit”, mai arată cei din Prefectură.

Dacă îi întrebi ”Ţi-e teamă?”, vor răspunde “Ne-am pregătit la exerciţii de-a lungul timpului şi ne pregătim zilnic să îi sprijinim şi pe colegii mai noi din echipă. Responsabilitatea este enormă faţă de toată lumea, familie, colegi, dar suntem pregătiţi să aplicăm întocmai procedurile după care lucrăm să ne întoarcem sănătoşi acasă. ”

Misiunile pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19 sunt gestionate în sistem integrat de către Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei Bistriţa - Năsăud şi însumează eforturile tuturor celor din prima linie: personal medical, pompieri, politişti, jandarmi, militari, autorităţile publice locale si voluntari.

Pe aceeaşi temă:

Provocarea unei asistente medicale pentru un politician: „Să vină să-şi aleagă un pat. Spitalul s-a săturat de cerşit de la voi”

Armata şi Poliţia patrulează pe străzile din Bistriţa-Năsăud. Amenzi de zeci de mii de lei, în 24 de ore

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Bowker Samantha
30.03.2020, 11:09:00

Comentariu considerat abuziv.

Liviu Dumitru
30.03.2020, 11:20:57

Stropiti-va ma cu ceva, stati in alea o saptamana la oras si apoi mergeti cu ele la tara, ''isi fac cruce'', au vazut aia si stiu mai multe ca 80% dintre voi...