Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

„Minunile” din Munţii Rodnei care i-au atras, sute de ani, ca un magnet, pe cercetătorii din Austria şi SUA

2
29 May 2016 04:04:15
Autor: Bianca Sara Gavrilă
Munţii Rodnei fascinează cercetătorii de secole FOTO: Claudiu Iuşan
Munţii Rodnei fascinează cercetătorii de secole FOTO: Claudiu Iuşan

Secole întregi, Munţii Rodnei au atras ca un magnet botanişti din întreaga Europa, chiar şi din SUA. Cercetători austrieci, unguri, polonezi sau francezi s-au lăsat pierduţi printre plantele din acest colţ de rai.

Potrivit Monografiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea bogăţia floristică din Parcul Naţional Munţii Rodnei a atras ca un magnet botanişti din ţară şi din străinătate. 
 
Primul botanist strain, care, cu ocazia unor expediţii ştiinţifice întreprinse în Galiţia şi Bucovina, în anii 1788-1795 a vizitat şi Muntele Pietrosu Mare din Munţii Rodnei a fost francezul Balthazar Hacquet, care a descoperit şi descris din regiune Aconitum moldavicum. 
 
În aceeaşi perioada, cărările din Munţii Rodnei erau batute şi de botanistul austriac A. Waldestein şi maghiarul P. Kitaibel, care, în urma acestor expediţii au fost descoperite specii rare. La începutul anilor 1800 erau deja inventariate 240 de secii de plante. Rarităţile floristice descrise de botanistul transilvanean G. Baumgarten, un  au atras ca un magnet şi alţi cercetători străini. 
 
Astfel, în Munţii Rodnei ajung botaniştii austrieci Th. Kotschy, F Schur, A. Hayek, precum şi cercetătorii maghiari Arpad von Degen şi Sandor Javorka. În căutarea de plante spectaculoase a vizitat Munţii Rodnei şi unul dintre cei mai renumiţi botanişti americani L. Wagner.
 
Din păcate unele plante descoperite de botanistul american L Wagner nu se mai regăsesc în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Unul dintre recordurile numerologice de plante documentate îi aparţine, însă, botanistului local F. Porcius. În 1878, acesta are deja documentate peste 800 de specii montane. Nu puţine sunt plantele care au fost numite după botanistul, care a şi devenit membru al Academiei Române. 
 
10 ani mai târziu, botanistul polonez H. Zapalovicz deja enumera peste 1000 de specii identificate de el şi de alţii în Munţii Rodnei. 
 

„Sfântul Graal” al botanicii româneşti, redescoperit în 2014 în Munţii Rodnei

 
În 2014, o floare unică în România, a fost regăsită în Parcul Naţional Munţii Rodnei, la 100 de ani de când a fost văzută ultima data şi la jumătate de secol după ce a fost declarată în mod oficial dispărută. 
 
Este vorba despre Saussurea Porcii, decoperită de Florian Porcius şi numită tot după el. Acesta a descoperit-o în 1857. Saussurea este o plantă extrem de rară, fiind considerată de specialişti „Sfântul Graal” al plantelor din România. Asta pentru că unii au căutat-o ani buni şi nu au reuşit să o găsească, dezvoltându-se în jurul său un soi de legendă.

Vă mai recomandăm: 

Bazele botanicii româneşti, puse la Rodna de către Florian Porcius 
 
Una dintre cele mai spectaculoase poieni cu narcise din ţară, mutilată de cei care vor florile protejate la ei în grădină

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Zâna Măseluţă®
29.05.2016, 11:02:28

"În 2014, o floare unică în România, a fost regăsită în Parcul Naţional Munţii Rodnei, la 100 de ani de când a fost văzută ultima data şi la jumătate de secol după ce a fost declarată în mod oficial dispărută." "O floare rară, dispărută de o sută de ani, va fi readusă în Parcul Naţional Munţii Rodnei din Ucraina 17 martie 2014 de Cristiana Sabău Lasă un comentariu Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei şi-a propus, anul acesta, să aducă acasă în zona Vârfului Corogniş o specie de plantă rară care a dispărut încă de acum o sută de ani. Este vorba de una dintre “fetiţele lui Moş Porcius”, botanistul năsăudean care a descoperit-o în 1856 în timpul peregrinărilor sale prin munţi. Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei şi-a propus, anul acesta, să reintroducă în Munţii Rodnei specia de plantă “Saussurea porcii”, care a fost descrisă în studiul de fundamentare pentru declararea PNMR, iar în prezent nu mai este semnalată. De altfel, în ultima sută de ani, floarea nu a mai răsărit în munţii noştri. În anul 1856 botanistul Florian Porcius, într-una dintre numeroasele sale peregrinări prin Munţii Rodnei, a descoperit în apropierea Vârfului Corongiş floarea rară care se deosebea de celelalte două specii cunoscute din Carpaţii Sud-Estici, în principal prin tulpina lat aripată. Planta însă a fost afectată de păşunatul intens din zonă. Ea a mai fost semnalată, până la începutul secolului XX, doar în câteva locuri din Munţii Rodnei. Ulterior a dispărut. În schimb poate fi văzută în Carpaţii Ucrainei. Planta face parte din categoria “fetiţelor lui Moş Porcius”, alături de Talpa ursului (Heracleum carpathicum), şi relictul glaciar Polysschemone nivalis. Specialiştii APNMR sunt decişi ca să aducă din Ucraina floarea şi să o cultive, o perioadă, in vitro după care să o reintroducă în vechiul ei habitat. Anul acesta se va face un studiu de prefazibilitate pe baza informaţiilor colectate în anul 2013." http://www.timponline.ro/o-floare-rara-disparuta-de-o-suta-de-ani-va-fi-readusa-in-parcul-national-muntii-rodnei-tocmai-din-ucraina/

+2 (2 voturi)
Namalas Salaman
29.05.2016, 22:42:10

Ca să nu mai vorbim de faptul că celebrul perimetru cu narcise din Valea Saca din Munții Rodnei e rodul unui experiment al lui Porcius, care a fost curios să vadă dacă narcisa rezistă la altitudinea aia. Aria protejată din Valea Saca nu este naturală, ci de origine antropică.

+3 (3 voturi)
Modifică Setările