Mistreţii îl terorizează de cinci ani: îi distrug sistematic culturile agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bistriţean spune că este terorizat de animalele sălbatice de 5 ani. Mistreţii îi distrug culturile de furaje din Budacu de Sus. Vara aceasta, producătorul a rămas fără două hectare de floarea soarelui în mai puţin de o săptămână.

De mai puţin de o săptămână au avut nevoie porcii mistreţi să distrugă o cultură de floarea soarelui de două hectare din localitatea Blăjenii de Sus. Păgubitul este un agricultor care cultivă plante furajere pe mai bine de 100 de hectare. 

Acesta spune că este pentru al cincilea an consecutiv când rămâne fără culturile de plante furajere în Blăjenii de Sus. Deşi a încercat să ţină porcii sălbatici la distanţă cu ajutorul gazelor, aceştia tot s-au apropiat şi anul acesta. 

„Nu se mai tem (n.r. porcii mistreţi). Avem investiţie în floarea soarelui pe două hectare de 5.000 de lei, cam aşa. Noi suntem producători de furaje, avem circuit închis. Investim şi nu scoatem nimic. De 5 ani de zile tot facem plângeri şi nu m-au despăgubit deloc, tot pe noi ne scot vinovaţi. Noi lucrăm mult terenul, avem în jur de 100 de hectare, dar în zona Blăjenilor de Sus mă retrag”, spune Telcean Ioan Stelian.

Imagine indisponibilă

Agricultorul ia în calcul să renunţe la culturile din zona respectivă, pentru a minimiza pagubele 

Agricultorul ia în calcul să nu mai planteze plante furajere în acea zonă, pentru a nu mai avea probleme cu animalele sălbatice. 

Acesta spune că zeci de localnici din localităţile Blăjenii de Sus şi Caila au asemenea probleme an de an, însă reprezentanţii fondului de vânătoare din zonă nu găsesc soluţii să ţină animalele la distanţă. Pentru a se lua măsuri este necesară o comisie şi o vizită în teren. 

De regulă, animalele sălbatice sunt gonite din zonă, iar acţiunile de vânătoare sunt direcţionate spre perimetrele cu probleme. Oamenii cred că animalele sălbatice vin în grădinile lor pentru că nu găsesc mâncare în pădure, tocmai pentru că administratorii fondurilor de vânătoare uită să le hrănească. 

Imagine indisponibilă

Întrucât animalele sălbatice nu mai găsesc mâncare în păduri, se îndreaptă spre grădinile oamenilor 

Pagube de sute de mii de lei doar în Bistriţa-Năsăud

Majoritatea celor afectaţi nu primesc despăgubiri pentru că nu respectă regulile şi anume nu-şi îngrădesc terenurile. Pagubele produse de animalele sălbatice în Bistriţa-Năsăud ajung la sute de mii de lei an de an. 

„Din păcate avem foarte multe pagube la nivelul judeţului. Media ajunge la peste 150 de solicitări pe an. Pagubele sunt de ordinul 400.000-500.000 de lei pe an. În foarte puţine cazuri s-au aprobat despăgubiri proprietarilor, pentru că nu şi-au îndeplinit îndatoririle”, explică şeful Serviciului Garda Forestieră Bistriţa-Năsăud, Daniel Pop. 

Vă mai recomandăm:

VIDEO Pagube mari în agricultură. Ţăranii lasă pepenii pe câmp să se strice, din cauza preţului foarte scăzut

Peste 5.000 de hectare de culturi agricole, distruse de grindină în judeţul Buzău. Pagube de milioane de euro

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite