FOTO Biblioteca bistriţeană, mutată de ucenicul lui Nicolae Steinhardt în fosta locuinţă a lui Carol al II-lea, a primit binecuvântarea lui IPS Andrei Andreicuţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi a fost oficial inagururat noul sediu al Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, care funcţionează în fosta reşedinţă a lui Carol al II-lea. La eveniment a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ, precum şi scriitorul Virgil Nemoianu sau sociologul Vasile Dâncu.


Cărţi în dar la inaugurarea bibliotecii judeţene

Toţi cei prezenţi astăzi la inaugurarea noului sediu al Bibliotecii Judeţene au profitat de ocazie şi au cadorisit instituţia cu cărţi. Primul care şi-a arătat intenţia de a dărui o carte a fost sociologul Vasile Dâncu, fiind urmat de către directorul Bibliotecii din Baia Mare, care, dezamăgit de interesul scăzut pentru lectură a conjudeţenilor săi, a declarat că va dona 10.000 de volume instituţiei bistriţene.

La eveniment a mai fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ care a binecuvântat instituţia, însoţit de un sobor de preoţi. Cu această ocazie, Mitropolitul Andrei Andreicuţ a lansat la Bistriţa cartea „Mai putem trăi frumos?”. De asemenea, în cadrul evenimentului va fi lansat şi Ghidul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”.

Biblioteca Judeţeană George Coşbuc, condusă de ucenicul lui Nicolae Steinhardt

De la începutul acestui an, preotul Ioan Pintea este cel care conduce Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”. El a fost şi cel care a insistat ca instituţia de cultură să primească numele „George Coşbuc” sau ca în curtea sa să fie amenajată o grădină literară pe care a numit-o „Ioan Alexandru”.


Deschis la minte, directorul Bibliotecii Judeţene a amenajat un spaţiu multi-media modern la etajul al II-lea al clădirii şi a lansat ideea unei caravane mobile cu cărţi, practic o maşină cu care să se plimbe prin municipi şi să-i atragă pe tineri spre instituţia pe care o conduce.


Ioan Pintea este şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, publicând eseuri, poezii, jurnale sau chiar volume din domeniul teologiei. Acesta a avut ocazia şi să trăiască alături de Nicolae Steinhardt, de care de altfel a fost foarte apropiat, la Mănăstirea Rohia din Maramureş, care adăpostea şi  una dintre cele mai mari biblioteci din Transilvania.

Noul sediu al Bibliotecii judeţene, fosta reşedinţă a lui Carol al II-lea

Clădirea proaspăt renovată, numită şi „casa regalităţii,  în care s-a mutat Biblioteca Judeţeană a fost pentru o perioadă reşedinţa lui Carol al II-lea, care a fost trimis în 1920 drept pedeapsă la Bistriţa, pentru că a dezertat de pe front în plin război pentru a se căsători cu Zizi Lambrino.


Imobilul a fost ridicat în 1884, fiind proiectat de către arhitectul Carl Schobll. Acesta a fost reşedinţa medicului Garnizoanei, Christof Reinl, reşedinţa prinţului Carol al II-lea, sediul unei bănci maghiare, iar după anul 1947 a găzduit Banca Naţională a României.


Monumentul a fost preluat în 2004 de către Consiliul Judeţean, care abia în urmă cu câţiva ani a început renovarea sa, alocând peste 3 milioane de lei, pentru ca clădirea să arate ca nouă. Recepţia clădirii s-a făcut acum un an, însă imobilul nu a avut nicio utilitate până acum.


Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Liviu Rusu a transformat clădirea într-un „palat al culturii”, urmând ca noua conducere să decidă mutarea bibliotecii judeţene în imobilul proaspăt renovat, la începutul acestui an, întrucât instituţia funcţiona într-un spaţiu insuficient şi mai plătea şi chirie noilor proprietari care au cerut clădirea în instanţă.
 

Vă mai recomandăm:

Despre vizita Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand, de acum 94 de ani, de la Bistriţa

Virgil Nemoianu despre Nicolae Steinhardt:„Am fost primul care a primit o fotografie cu el în straie călugăreşti”

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite