O unealtă folosită de oamenii preistorici care au trăit acum 3.500 de ani, găsită la doi paşi de Bistriţa de un IT-ist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, un IT-ist de 36 de ani a găsit la doi paşi de Bistriţa un topor din bronz care datează din Epoca Bronzului, fiind folosit în urmă cu 3500 de ani de către oamenii preistorici care au trăit pe aceste meleaguri. Unealta a fost predată Complexului Muzeal.

La doar doi paşi de Bistriţa, duminică a fost găsit un topor din bronz, care datează din Epoca Bronzului (1500-1600 îHr). Cel care a făcut descoperirea este Daniel Georgiu, un IT-ist de 36 de ani. 

„E ceea ce caută să găsească arheologii”, spune entuziasmat Daniel Georgiu, căruia parcă nu îi vine să creadă că a dat peste un obiect folosit în urmă cu 3500 de ani.

Importanţa acestui obiect a fost confirmată şi de cercetătorul Radu Zăgreanu din cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, unde a ajuns toporul din bronz. Potrivit acestuia, obiectul oferă informaţii noi despre aşezările preistorice din apropiere de Bistriţa, despre care nu se ştia mare lucru până acum.

„Descoperirea este una destul de importantă, mai ales că provine dintr-o zonă unde nu ştiam că sunt aşa artefacte”, completează cercetătorul. 

Toporul din bronz nu este singura descoperire pe care a făcut-o Daniel anul acesta. În vară, Daniel, alături de un prieten, au dat peste 9 obiecte ce datează din Perioada Medievală. 

image

Acestea par să reprezinte un set de masă, format din farfurii de mai multe dimensiuni, între 29 şi 49 de centimetri, şi o halbă de bere. Obiectele au o greutate totală de 16,5 kilograme şi au fost găsite şi ele în apropiere de municipiu. 

Daniel a căutat să facă mişcare şi s-a ales cu un hobby molipsitor

Georgiu Daniel are 36 de ani şi este din Bistriţa. IT-istul are acest hobby de trei ani, fiind în căutarea unui hobby care să îl motiveze să facă mişcare. Fascinat de ideea de „căutător de meteoriţi” şi mânat de pasiunea pentru istorie, bistriţeanul şi-a achiziţionat un detector de metale, cu care a început să cutreiere pădurile şi dealurile din preajma municipiului şi nu numai.

Cele mai vechi obiecte descoperite de către Daniel sunt un vârf de suliţă din fier din perioada medievală, ce datează din secolele XIV-XVI-lea, precum şi o pecete a cetăţii Bistriţa, ce datează din aceeaşi perioadă.

În urmă cu trei ani, Daniel a identificat mai multe cartuşe de 15 milimetri cu însemnul Lutwaffe lângă Orheiul Bistriţei. Aceste obiecte l-au „bântuit” pe Daniel o vreme şi l-au determinat să reconstruiască povestea aerodromului nemţesc ce a funcţionat doar câteva luni în anul 1944 aproape de Bistriţa.

A pus cap la cap informaţiile oferite de documentele din acea perioadă şi le-a legat de obiectele pe care le-a făsit la doi paşi de una dintre cele mai valoroase arii protejate din Bistriţa-Năsăud, unde creşte o plantă foarte rar întâlnită în România: „laleaua pestriţă”.

A descoperit acolo componente de  Messerchmitt 109 şi Junkers 87 „Stuka”, avioane de vânătoare germane, precum şi cartuşe de mitraliere, insigne ale tineretului hitlerist şi chiar şi ambalajul unei creme de mâini utilizate de către soldaţi.

Vă mai recomandăm:

Două obiecte de cult descoperite lângă Bistriţa, vedete într-o revistă americană pentru căutătorii de metale

Descoperire la Bistriţa: Un constructor şi un IT-ist au descoperit 16,5 kilograme de argint din perioada medievală

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite