Olimpicul autodidact care a fost admis la universităţi din top 10 la nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Tîrlişan a participat la peste 100 de concursuri şi olimpiade până acum FOTO: Arhivă Personală
Paul Tîrlişan a participat la peste 100 de concursuri şi olimpiade până acum FOTO: Arhivă Personală

Paul Tîrlişan este în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Năsăud, profilul matematică-informatică. Dacă mulţi dintre tinerii de vârsta sa abia încep să se lămurească unde vor studia şi ce vor face, Paul a fost deja admis la trei universităţi prezente în top 10 cele mai bune din lume. În plus, a fost admis la două universităţi din România până să ajungă în clasa a XII-a.

Pasiunea cea mai mare a lui Paul, care l-a purtat la concursuri şi olimpiade încă din clasa I, este matematica. Chiar locul I obţinut în clasa I a fost cel care l-a motivat să îşi măsoare abilităţile şi talentul cu cei mai buni matematicieni din ţară şi chiar din Europa.

„Pasiunea mea pentru matematică a existat încă din clasele mici. Mi-a plăcut să văd cum diferite raţionamente, unele foarte simple, pot avea rezultate mai grele şi chiar interesante. Aşa am ajun să particip din clasele gimnaziale la olimpiade şi diverse concursuri, obţinând premii importante la nivel interjudeţean, naţional şi internaţional”, spune tânărul.

Tatăl tânărului este poliţist, iar mama asistentă medicală şi amândoi au iubit matematică, astfel că pasiunea lui Paul este de înţeles. Năsăudeanul nu s-a oprit doar la matematică, participând începând cu clasa a VI-a la olimpiadele de fizică, iar din clasa a IX-a şi la cele de informatică.

Premiile cu care se mândreşte cel mai tare sunt medalia de argint obţinută la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori din 2015 din Serbia şi premiul I la etapele naţionale ale olimpiadelor din clasele a VIII-a şi a X-a.

Adolescentul a fost autodidact

Conform tânărului, rezultatele se datorează aproape în totalitate unei pregătiri autodidacte. L-au ajutat şi profesorii, însă şi pregătirea de acasă. 

Înainte de un concurs important, Paul petrece şi 5 ore rezolvând diferite probleme. Până acum, tânărul a participat la peste 100 de concursuri şi olimpiade locale, naţionale şi internaţionale.

Cât despre concursuri şi olimpiade, tânărul este convins că cele mai importante aptitudini care fac diferenţa între concurenţi sunt tocmai inspiraţia şi originalitatea, deşi vorbim de o ştiinţă exactă.

„Sunt aptitudinile cele mai importante, pe care un elev trebuie să le aibă la concursuri. Spre deosebire de BAC, aici problemele necesită multă gândire şi mai multe idei de încercat până la găsirea unei soluţii complete. Sunt 4 probleme de rezolvat în 4 ore, deci clar inspiraţia de moment e cea mai importantă, pe lângă efortul depus înainte de pregătire. 

Munca tânărului şi mai ales efectele sale deja au produs alte efecte care-l ajută să-şi continue pregătirea. Atât la Babeş-Bolyai, cât şi la Universitatea Tehnică, din Cluj Napoca, Paul a fost acceptat până se ajungă în ultimul an de liceu.

paul tirlisan 2

În ultimul an de liceu, Paul Tîrlişan a fost acceptat la 3 universităţi din Marea Britanie şi două din SUA. Este vorba despre Oxford, Manchester şi Warwick din Marea Britanie şi MIT şi Stanford din Statele Unite.

Massachusetts Institute of Technology şi Stanford Uiversity din Statele Unite şi University of Oxford din Marea Britanie se numără printre cele mai bune din lume. Şi University of Manchester se regăseşte pe locul 7 din topul celor mai bune universităţi din Europa. 

„Voi opta pentru Oxford cel mai probabil, fiind o universitate de top. Aici am aplicat pentru profilul Mathematics and Computer Science. Îmi plac şi informatica şi fizica, iar pe prima am ales să o studiez şi la facultate”, explică tânărul. 

Peste 5 ani, Paul se vede un priceput inginer software sau chiar un tânăr cercetător, însă are mintea deschisă şi pentru alte oportunităţi.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Cum arată studenţia celui mai performant olimpic român: cercetare încă din primul semestru şi practică plătită generos la Facebook

Tânărul născut într-un sat din munţi care a ajuns să reprezinte România la Jocurile Olimpice de iarnă: „Este o mare onoare!“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite