Pădurarii ocoalelor private aşteaptă hoţii şi urşii cu pistoale cu bile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: semnal.eu
FOTO: semnal.eu

De aproximativ un an, pădurarii ocoalelor silvice private din Bistriţa-Năsăud trebuie să se descurce fără arme. Asta pentru că poliţia bistriţeană refuză să elibereze autorizaţii pentru folosirea armelor, gândindu-se după mai bine de 10 ani de când e în vigoare legea să o aplice. Până una alta, pădurarii din ocoalele silvice private se apără de hoţi şi animale sălbatice cu bâte şi pistoale cu bile…

Dacă în celelalte judeţe din ţară pădurarii de la privat au ajuns la o înţelegere cu autorităţile locale şi cu inspectoratele de poliţie, în Bistriţa-Năsăud s-a ajuns în instanţă. Potrivit legii armelor şi muniţiilor, publicată în anul 2004, cele care pot deţine o armă letală sunt doar ocoalele silvice publice. Pe de altă parte, o altă lege le-ar dă dreptul şi ocoalelor silvice private să folosească o armă, având în vedere faptul că pădurarii păzesc un bun.

În cadrul unei emisiuni televizate, şeful Ocolului Silvic „Dealul Negru”, Dan Pintea, a precizat faptul că cel mai probabil cei care au făcut această lege nu se gândeau că se vor ivi şi ocoale silvice private, ce trebuie tratate din punct de vedere legislativ ca şi cele de stat.

Culmea este faptul că la înfiinţarea ocoalelor silvice fie ele şi private, una dintre condiţii era deţinerea de armament, pe care, potrivit altui articol de lege pădurarii nu pot să-l folosească. 

După zeci de memorii trimise la toate ministerele şi la autorităţile judeţene, Dan Pintea, care a predat armamentul folosit de oamenii săi încă din 2012, a acţionat în judecată Inspectoratul de Poliţie Judeţean, lăsându-i pe judecători să rezolve problema.
 
Până când acest lucru se va rezolva, pădurarii Ocolului Silvic „Dealul Negru”, dar şi ai celorlalte ocoale silvice private din judeţ se apără cum pot de hoţi, dar şi de animalele sălbatice. Dan Pintea a recurs pentru protecţia oamenilor săi, dar şi a pădurilor pe care le administrează la pistoale cu bile şi bâte, care însă nu intimidează nici hoţii şi nici animalele sălbatice.

Gravitatea problemei este dată şi de numeroasele incidente cu hoţii de lemn. În urmă cu câteva săptămâni, un pădurar care se afla în patrulare în pădurea comunei Dumitriţa a surprins mai multe persoane care încercau să sustragă lemne din pădure. Unul dintre hoţi l-ar fi atacat pe pădurar cu o secure.

Dacă articolul de lege nu va fi modificat astfel încât să le permită şi pădurarilor din ocoalele silvice private să deţină arme letale în viitorul apropiat, aceştia vor fi nevoiţi să aştepte până când noul Cod Silvic va intra în vigoare.

„În prezent ocoalele silvice private din judeţul nostru sunt autorizate să deţină şi să folosească arme neletale şi muniţia corespunzătoare, măsură avizată şi de direcţia de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Românie.(…) Au fost efectuate demersuri la nivel central în vederea modificării Legii nr 295/2004, printr-un proiect de modificare a legii, în sensul includerii ocoalelor silvice private în categoria celor care pot deţine şi folosi arme şi muniţii letale,” susţin reprezentanţii poliţiei bistriţene, care însă nu au precizat cum de până în 2012 s-au acordat autorizaţiile pentru arme letale, deşi legea este în vigoare încă din 2004.



Vă mai recomandăm:

Bistriţa-Năsăud are păduri administrate corect, dar şi 10.000 de hectare fără pază


FOTO Mogulii defrişărilor din Bistriţa, daţi exemplu de bune practici de către ministrul Lucia Varga


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite