Bistriţa

articolul anterior articolul urmator

Pârtia de schi visată de edilul Ovidiu Creţu, desfiinţată de liberalul Andrei Rusu: avem nevoie de 400 de schiori zilnic

0
18 Apr 2013 18:24:13
Autor: Bianca Sara Gavrilă
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Suma de 18 milioane de lei pe care edilul Ovidiu Creţu a alocat-o din împrumutul de 40 de milioane de lei pârtiei de schi i-a nemulţumit pe consilierii locali liberali şi democrat-liberali care vor ca banii să fie direcţionaţi către infrastructura rutieră.


În cadrul şedinţei de Consiliu Local de astăzi, consilierii şi-au manifestat nemulţumirea vis-a-vis de pârtia de schi şi mai ales de alocarea a 45% din creditul bancar pe care intenţionează municipalitatea să-l facă. Poziţia cea mai vehementă a fost cea a liberalului Andrei Rusu care a venit cu câteva calcule care a desfiinţat proiectul primarului.

Potrivit consilierului local la 18 milioane de lei, sumă alocată doar pârtiei de schi, dobânda ar fi de cel puţin 8%, la care se adaugă cheltuielile de funcţionare ale proiectului.

„La un tarif de 10 euro pe zi, ne trebuie 299 de schiori să urce zilnic doar să acopere dobânda. Dacă luăm în calcul şi celelalte cheltuieli de funcţionare, ajungem la cel puţin 400 de schiori pe zi, 7 zile din 7, timp de 4 luni. Asta înseamnă că după finalizarea investiţiei autorităţile locale trebuie să susţină în continuare funcţionarea,” explică liberalul Andrei Rusu.

Atât Andrei Rusu, cât şi democrat-liberalii au susţinut că sunt de acord cu acest proiect, însă nu făcut cu ajutorul unui împrumut, ci eventual printr-un parteneriat public-privat sau prin fonduri europene. De asemenea, aceştia şi-ar dori ca suma destinată pârtiei de schi să fie redirecţionată renovării străzilor.

Pe de altă parte primarul Ovidiu Creţu susţine că nu vrea decât împrumuturi, care, prin implementarea proiectelor finanţate, să aducă bani în plus la buget, astfel încât să se poată acoperi dobânda şi creditele bancare.

„Pentru un obiectiv de investiţii cum este Wonderland eu cred că trebuie să facem calcule manageriale. Ceea ce calculăm în plus în zona Wonderland nu sunt biletele care se vând la intrarea la telescaun, ci dezvoltarea zonei respective. Calculele sunt mai complexe, mai dificile şi trebuie să vezi peste calcul, trebuie să vezi şansa de dezvoltare a municipiului. Dacă vom folosi banii pentru investiţii care nu aduc plus la bugetul municipiului, înseamnă că acele lucrări costă dublu sau triplu decât standardul, ori nu cred că cineva se gândeşte că suntem eficienţi când cheltuim pe astfel de proiecte de trei ori mai mult,” a declarat primarul Ovidiu Creţu.

Dacă democrat-liberalii au propus direcţionarea celor 18 de milioane de lei către drumuri, liberalul Andrei Rusu a susţinut ideea unei diminuări a împrumutului total de la 40 de milioane de lei la 22, propunere care însă a fost respinsă. Creditul de 40 de milioane de lei, cu cele 18 milioane alocate pârtiei de schi, a fost aprobat de către Consiliul Local.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările